Drømmer du om kompetenceudvikling, men er du samtidig i en situation, hvor du selv skal betale for din videreuddannelse?
Så kan det måske være en idé at undersøge, om du er berettiget til at søge støtte via Omstillingsfonden.
Du er allerede i job, men vil gerne tilegne dig nogle nye kompetencer. Som ufaglært eller faglært med en videregående uddannelse til og med professionsbachelorniveau har du mulighed for at søge Omstillingsfonden til dækning af deltagerbetaling for videregående efteruddannelse op til professionsbachelor-/diplomniveau.
Der kan søges op til 10.000 kr. per person om året.
Hvad er Omstillingsfonden?
Omstillingsfonden trådte i kraft per 1. august 2018 og er en ordning for støtte til videreuddannelse. Ordningen blev indgået i efteråret 2017 mellem den daværende regeringen og arbejdsmarkedets parter.
Omstillingsfonden er fra 1.1.2024 blevet gjort varig i forbindelse med trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter 12. september 2023 om langsigtede investeringer i voksen-, efter- og videreuddannelse. Der er således ikke fastsat en udløbsdato.
Omstillingsfonden er målrettet arbejdstagere, og det er således et krav, at ansøgerne er i beskæftigelse og ansat på hel- eller deltid ved arbejdsgiver.
Der kan gives støtte til deltagerbetaling til uddannelsesmoduler på maksimalt 10.000 kr. pr. person årligt, og midlerne uddeles efter først til mølle-princippet. Så hvis du allerede nu ved, at du gerne vil videreuddanne dig, gælder det altså bare om at få sendt din ansøgning afsted.
Målgrupper for Omstillingsfonden
Du har mulighed for at søge om støtte fra Omstillingsfonden, hvis du lever op til ordningens krav. Fra 2024 valgte man, at Omstillingsfonden omfatter to forskellige puljer med to forskellige målgrupper. Disse to målgrupper er opdelt på uddannelsesbaggrund, nemlig:
- ufaglærte og faglærte (personer uden en videregående uddannelse)
- personer med en videregående uddannelse til og med professionsbachelorniveau.
Derudover skal du, som tidligere nævnt, være i job.
Ufaglærte og faglærte personer har mulighed for at søge om tilskud til:
- al efter- og videreuddannelse på professionshøjskoler, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, erhvervsakademier og maritime uddannelsesinstitutioner, som udbydes efter lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v.
- akademi- og diplomuddannelser udbudt på universiteter, herunder den afsluttende del af den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HD 2. del), og kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Personer med en videregående uddannelse
kan søge om tilskud til de samme uddannelsesaktiviteter som ufaglærte og faglærte, bortset fra akademiuddannelsen i ledelse, diplomuddannelsen i ledelse og den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HD).
Målgruppen omfatter også personer med en ældre videregående uddannelse, som er på niveau til og med en professionsbacheloruddannelse.
Målgruppen omfatter ikke personer med en akademisk bacheloruddannelse fra universiteter eller de kunstneriske uddannelsesinstitutioner eller en tilsvarende eller længere videregående uddannelse.
Sådan ansøger du om penge fra Omstillingsfonden
Du søger om støtten på uddannelsesinstitutionens website, når du tilmelder dig det pågældende modul, du vil læse. I forlængelse heraf skal du udfylde en tro- og love erklæring, hvor du skriver under på, at du:
- er enten 1) faglært eller ufaglært eller 2) Har en uddannelse op til og med professionsbachelorniveau,
- er i beskæftigelse og
- om du tidligere har modtaget midler fra fonden i samme kalenderår.
Midlerne fra Omstillingsfonden gives således ikke direkte til dig som deltager, men søges gennem den institution, hvor kurset/uddannelsen udbydes.
Hvilke aktiviteter er omfattet af Omstillingsfonden?
Hvis du søger om Omstillingsfonden bør du vide, at følgende videregående uddannelsesaktiviteter er omfattet:
- Akademiuddannelser
- Diplomuddannelser
- Særskilte moduler på akademi- og diplomniveau
- Enkeltfag fra heltidsuddannelser til og med professionsbachelorniveau
- Fagspecifikke kurser
- Øvrige deltidsuddannelser udbudt efter lov om åben uddannelse (bl.a. meritlærer og meritpædagog)
Bemærk at HD 1. del, indledende kurser og korte kurser ikke er omfattet af fonden. Derudover skal du være opmærksom på, at dine muligheder for støtte til forskellige aktiviteter kan afhænge af din uddannelsesbaggrund.
For eksempel kan personer med videregående uddannelse, der svarer til en erhvervsakademiuddannelse eller en professionsbacheloruddannelse ikke søge tilskud til:
- Akademiuddannelsen i ledelse
- Diplomuddannelsen i ledelse
- HD (del 1 og 2).
Derudover er det værd at præcisere, at personer med en akademisk bacheloruddannelse fra universiteter eller de kunstneriske uddannelsesinstitutioner eller en tilsvarende eller længere videregående uddannelse ikke kan søge Omstillingsfonden.
Du kan ikke søge om støtte fra Omstillingsfonden som selvstændig
Du skal være ansat for at kunne ansøge om støtte til uddannelse fra Omstillingsfonden. Det betyder altså, at du ikke kan søge, hvis du driver selvstændig virksomhed.
Du kan læse mere om Omstillingsfonden på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.