Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Her er styresystemet til dine følelser og tanker

Af Anni Simonsen. Underviser, psykoterapeut og forfatter

Du kender sikkert oplevelsen af, at være plaget af tanker og følelser, som absolut ikke gør noget godt for dig.

Hemmeligheden er, at dine tanker og følelser er et direkte resultat af de erindringsbilleder, du har oplagret i din hjerne. Dine erindringsbilleder er dog ikke objektive. Vi husker nemlig ikke objektivt. Vi husker altid i en sjov blanding af virkelighed, erindringer, bekymringer, forventninger og forsvar.

Dine tidligere oplevelser, dine erfaringer, dine overbevisninger, fortolkninger og værdier er alle med til at forme de følelser og tanker, du har lige nu.

Hver gang du modtager et sanseindtryk fra verden omkring dig, (og det er sådan cirka hele tiden), går din hjerne på arbejde. Den kalder straks på dine opsamlede erfaringer, din instinktive viden, din overlevelsesevne og alt det andet gode, der holder dig levende og på højkant dag efter dag.

Eksempel:

Du ser en stor, sort hund. Det er et visuelt sanseindtryk. Måske fulgt af et auditivt indtryk, hvis hunden siger lyde. Der kan også være duft indover, afhængigt af hvor tæt på dig, hunden er.

Din hjerne modtager sanseindtrykkene og går straks i gang med at undersøge, hvordan systemet skal forholde sig. Er der skræmmende, smertefulde eller på anden måde ubehagelige erfaringer med sorte hunde gemt på dit erindringslager?

Hvis der er, så sætter hjernen straks gang i dine indre (skræmmende) film og billeder, som på et splitsekund starter produktion af stresshormoner. Du gøres klar til kamp eller flugt.

Er der hyggelige, kærlige, nussende indre billeder gemt på lageret? Så bestiller hjernen en cocktail af lykkehormon, tilknytningshormon og belønningshormon.

Hormoner er signalstoffer, som bevæger sig rundt i din krop via dit nervesystem. De bliver udløst fra forskellige steder i kroppen, og har til formål at forsyne dig med de følelser, som du helt aktuelt har brug for i den konkrete situation.

Skal du kysse eller kæmpe? Uanset hvad, så hjælper din hjerne og dit nervesystem dig med de rigtige ”stoffer”.

Lær at styre din indre ”pusher”

Din hjerne og dit nervesystem fungerer enestående logisk. Lav stressede forestillinger – så støtter dit system dig med stresshormoner. Lav kærlige forestillinger – så kommer hjælpen i form af kærlighedshormoner. Ingen hokuspokus. Kun enkel, sund fornuft.

Det er altså ikke de ting, du oplever i den ydre verden – de faktuelle begivenheder – der belaster dig. Det er dine egne følelsesmæssige fortolkninger af det. Dine indre billeder og film. Du er ikke bange for hunden. Du er bange for dit eget indre billede af et blodtørstigt bæst.

Derfor er det også dine indre forestillinger, der skal bearbejdes, hvis du gerne vil være fri for din hundeangst. Eller din stress. Eller jalousi. Eller selvkritik. Fortsæt selv listen.

Det handler NeuroKommunikation™ om. Her får du redskaberne til at afdække de delvist ubevidste mentale strategier, som er ansvarlige for dine følelser – på godt og ondt. Du får den værktøjskasse, som hjælper dig til at skrue på knapperne og dreje 

Anni Simonsenpå håndtagene – og forandre de følelsesmæssige reaktioner, som ellers ligger under radaren.

Du kan få NeuroKommunikation™ som uddannelse i forskellige varianter – eller du kan få terapeutisk bistand til konkrete problemstillinger.

Læs mere på www.neurokommunikation.dk, hvor du også finder mere information om Anni Simonsen. 

Senest opdateret: 01 feb 2019

Få nyheder, trends og insight
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få indblik i uddannelsesmarkedet samt inspiration til kommende kompetenceudvikling!