Vis finduddannelse.dk som: Mobile
Nervesystemets hemmelighed: Sådan forløser du chok

Nervesystemets hemmelighed: Sådan forløser du chok

Choktilstande er meget mere almindeligt end vi måske lige går og forestiller os. Du kender det måske selv: Du står i en situation, hvor du har lyst til at stikke halen mellem benene. Eller måske har du lyst til at fryse? Reaktionen kan være forskellig fra person til person, men hvorfor reagerer vi egentlig som vi gør i forskellige situationer? Svaret skal findes hos os selv og i vores nervesystem. 


Hvorfor reagerer vi på en måde, som vores krop måske ikke kan genkende, hvis det havde været i enhver anden situation? Hvorfor gør vi noget, som vi egentlig godt ved, ikke er rationelt? Hvorfor kan man i nogle situationer pludselig ikke mærke sin egen krop? Det har vi taget en snak med Nadia Ferhat fra Chok Release Academy om. 

Nadia forklarer os, at det i langt de fleste tilfælde handler om, at nervesystemet "advarer os" og sender faresignaler til resten af vores system. Forklaringen skal findes i krybdyrhjernen, i hvert fald hvis man spørger Nadia Ferhat.

Du kender måske også krybdyrhjernen som reptilhjernen.
Krybdyrhjernen er den ældste del af vores hjerne - det er faktisk de dele af hjernen, der udviklede sig tidligt i den biologiske evolution for mange millioner år siden. Krybdyrhjernen er den del af vores hjerne, der indeholder drifter og instinkter. Krybdyrhjernens vigtigste opgave er, at checke omgivelserne for at finde ud af hvad der foregår, således at der kan meldes alarm til resten af systemet. 

Nervesystemets hemmelighed

I og med at krybdyrhjernen er den ældste del af vores hjerne, kan den også være ret primitiv. Hvis krybdyrhjernen fornemmer, at der er fare på færde, er den programmeret til at tage over og styre os og vores reaktioner. Krybdyrhjernen reagerer dog ikke ud fra godt eller dårligt, eller hvordan vi ellers ville reagere i en given situation. Den handler derimod ud fra erfaring og oplevelser og tager sine beslutninger ud fra disse. Som Nadia Ferhat forklarer det kan kroppen reagere på forskellige måder, når den oplever noget, der vækker et tidligere chok eller traume. Nadia uddyber med, at der typisk inddeles i tre reaktioner:

"Man kan som udgangspunkt opdele reaktionerne i kæmp, flugt eller stivne/"spille død". Der er selvfølgelig ikke noget rigtigt eller forkert i de forskellige reaktioner, men man kan som person godt finde ens reaktion usædvanlig. Det kan måske virke mærkeligt for dig, at du pludselig stivner i en bestemt situation, for det er du ikke vant til. Det kan være et udtryk for, at din krop og dit nervesystem sender faresignaler til din hjerne, fordi situationen minder dig om en tidligere hændelse, som dit nervesystem muligvis har fundet væmmeligt, eller på anden vis opfatter som fare."

Vi oplever alle chok eller traumer på et eller andet tidspunkt i vores liv - i en eller anden grad. Chok er subjektivt, og det er derfor også forskelligt, hvad der tricker eller udløser tilstanden hos os. Af samme årsag er der heller ikke nogen andre, der kan vurdere, hvad din reaktion skal være eller hvad dit overlevelsesinstinkt fortæller dig at du skal. Det er kun dig der kan afgøre, hvad der føles rigtigt eller forkert i de forskellige situationer.  

Med uddannelsen på Chok Release Academy bliver du i stand til at hjælpe mennesker med at forstå og forløse de chok og traumer, der forhindrer dem i at leve deres liv fuldt ud. Med uddannelsen lærer du nemlig blandt andet at forstå og formidle hvad chok og choksymptomer er. På uddannelsen lærer du også at aflæse kropssprog, da kroppen ofte er rigtig god til at signalere, at noget er galt, samt hvor i kroppen man får det skidt. Der er også andre signaler, du lærer at tyde i forbindelse med chok og traumer. For eksempel ændres stemmen/tonaliteten, og vi bliver ofte fjerne i blikket. Derudover lærer du at forstå nervesystemet og reptilhjernen, da det er her, at det hele foregår.

Det er Nadia Ferhats erfaring, at næsten alle chok kan forløses med Chok Release metoden - i hvert fald meget ofte. Der er ikke et chok, der er for stort eller for småt til at blive forløst, uanset om det er et chok eller et traume, der omhandler, at man er blevet bange for at køre bil, eller om det er noget mere alvorligt såsom chok, udløst af et seksuelt overgreb eller et traume fra en krigsoplevelse. Mange af de personer, som Nadia Ferhat har arbejdet med gennem sin mere end 20 år lange karriere, har nemlig kæmpet med netop det, samt lidelser som for eksempel angst, depression, PTSD og stress.

Chok Release Master - uddannelsen

Som Chok Release Master lærer du ikke bare at forstå nervesystemets hemmeligheder - du lærer også at benytte dem i praksis. Du lærer nemlig hvordan du skal snakke ind i det, den ramte oplever. Du lærer, hvad der skal til for at skabe ro i nervesystemet hos den enkelte, og du lærer at kommunikere i øjenhøjde, så den ramte ikke føler sig fordømt eller misforstået. Dette er nemlig din vigtigste opgave: At sørge for, at den ramte i situationen føler sig anerkendt, set, hørt og forstået, uanset om vedkommendes reaktion på en situation har været flygt, kæmp eller stivne.

Nadia Ferhat beskriver selv nervesystemets hemmelighed og Chok Release metoden således: "Vores forskellige traumer, vi oplever i livet påvirker krybdyrhjernen og fastlåser dermed nervesystemet. Forløsningen af nervesystemet og dermed oplysningen af traumet er den unikke metode, Chok Release benytter."

Du kan blive Chok Release Master hos Chok Release Academy hvis du for eksempel har erfaring som:

 • Coach
 • Sagsbehandler
 • HR chef eller HR medarbejder
 • Familie terapeut
 • Skolelærer
 • Pædagog
 • Sygeplejerske
 • Ergoterapeut
 • Fysioterapeut
 • Mellemleder
 • Tillidsperson
 • Misbrugskonsulent

Du kan altså bruge din uddannelse som Chok Release Master i mange forskellige professioner. Så længe du i en eller anden grad beskæftiger dig med mennesker, kan denne uddannelse være relevant for dig. Nadia Ferhat har erfaret, at metoden bidrager til, at man forstår sig selv og sit nervesystem, både som behandler og modtager af metoden. 

Tidligere kursist

Vi har taget en snak med en af Nadia Ferhats tidligere kursister ved navn Henrik Buskov om, hvordan han oplevede sin Chok Release Master uddannelse, og hvorfor han valgte at tage uddannelsen: "Jeg valgte at tage en uddannelse som Chok Release Master, fordi jeg mødte Nadia, og jeg kunne mærke, at hun kunne noget, som jeg også selv ville kunne. Noget af det, Nadia for eksempel kan er at spotte, hvornår folk går ind i chok og ud af chok, og her havde jeg en vis form for genkendelse, da jeg selv kan spotte, hvornår folk går i kontakt og ud af kontakt. På en måde kunne Nadia dermed sætte ord på og give mig en forståelse for noget, jeg ikke selv kunne forstå eller sætte ord på. Det har tidligere bare været en fornemmelse i kroppen, men Nadia formåede at sætte ord på, der pludselig gjorde det nemt at forstå."

Henrik fortsætter og uddyber med, hvad Chok Release metoden har givet ham, og hvordan han bruger det i sit arbejde som psykoterapeut: "Jeg bruger Chok Release metoden ofte i mit arbejde. Når folk kommer til mig, er der ofte noget de bøvler med, og når jeg beder dem om at fortælle om det i nutid, så dukker det, der ligger nedenunder også op i nutid. Så jeg beder ofte om, at de fortæller om en svær situation i nutid, hvilket rigtig ofte resulterer i, at de forskellige chok og traume symptomer begynder at vise sig i kroppen. Det kan for eksempel være at man bliver tør i munden, man får svært ved at trække vejret, man får kolde tæer, man stivner i ryggen og lignende. Her kan jeg bruge mine redskaber fra Chok Release metoden til at arbejde kropsligt med de fornemmelser, der dukker op i deres krop som chok/traume symptomer."

Hemmeligheden er, at nervesystemet er unikt og afslører, hvad der hører til i fortiden og i nuet.
Det kan Chok Release metoden afdække og give værktøjer til at håndtere, så nervesystemet kommer i balance.

Som beskrevet kan Chok Release metoden benyttes i mange forskellige sammenhænge og professioner. Henrik Buskov, som er psykoterapeut, har for eksempel fået meget ud af sin uddannelse som Chok Release Master, og benytter ofte metoden i sit arbejde. Få nye redskaber i dit arbejde og lær at forstå nervesystemets hemmelighed. Samtidig kan du være med til at nedbringe sygefraværet og øge trivslen på arbejdspladsen, hvis du benytter dig af denne metode. Du vil nemlig lære at forløse chok og traumer, og på den måde hjælpe mennesker med at forløse de chok og traumer, der forhindrer dem i at leve deres liv fuldt ud, og som måske ubevidst holder dem fast i sygemelding eller nogle af de lidelser, vi var inde på tidligere.

Læs mere om Chok Release Metoden her

Senest opdateret: 17 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-10-2022

Livslang læring skaber forretningsmæssig udvikling

At have et godt arbejdsliv betyder, at du løbende får tilført nye kompetencer og færdigheder. Men hvad betyder det for virksomheden? Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 01-06-2021

Coaching og COVID-19: Om at navigere i kaos

Vi har taget en snak med direktøren for Axept A/S, Birgitte Jepsen. Læs Birgittes tanker om arbejdslivets udfordringer relateret til COVID-19, og hvad det har gjort for coaching-verdenen.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Hvad kan man med en DiSC profil?

Du har sikkert hørt om det før: DiSC profiler, personprofiler, adfærd, personlighedstyper og meget mere. Men hvad kan vi egentlig bruge DiSC værktøjet til? Det har vi spurgt Jannik Jensen om, der er administrerende direktør hos DISCnordic.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

5 gode råd: Sådan arbejder du mere koncentreret

Det kan være svært at føle sig tilfreds og i mål, hvis man hver dag føler, at man ikke når i mål med dagens gøremål. Kender du til distraheringer i hverdagen, der gør, at du ikke når i mål med din to-do liste? Få her vores 5 gode råd til at arbejde mere koncentreret.

Læs mere