Vis finduddannelse.dk som: Mobile

5 gode bøger om Mindfulness

Mindfulness er på rigtig manges læber i disse år, men hvad er det, præcis det handler om, og hvordan kan du bruge det i din professionelle karriere? Mindfulness skal først og fremmest opleves indefra, men er du helt ny i felten, har vi her samlet en række inspirerende bøger, der kan understøtte din forståelse.

Mindfulness har rødder i buddhismen, og går ud på at leve det liv, der er lige nu, ikke det der har været, eller det som kommer. Det handler altså om opmærksomheden på dig selv og dine omgivelser, og acceptere det som er. Det betyder ikke nødvendigvis, at du kan lide det, der sker omkring dig, men at du accepterer det, og tager det til dig, uanset hvad det er.

Hvis du er blevet nysgerrig på mindfulness, og er nybegynder, eller allerede praktiserer mindfulness, men har brug lidt mere indsigt i feltet, så har vi her spurgt fem professionelle, der alle har fingeren på pulsen, når du kommer til mindfulness, om hvilke bøger du bør kaste dig over. Læs med og find 8 bøger, som er anbefalet af Jacob Piet, som er psykolog og PhD ved Aarhus Universitet, Liselotte Hjorth, der er underviser og Mindfulness Instruktør ved NLP huset, Marianne Williams Bentzen, der er selvstændig og Line Buch, som er selvstændig mindfulness instruktør, coach & psykoterapeut.

"Mindfulness for Begyndere" af Jon Kabat-Zinn

Bogen er fremragende. Den er skrevet for begyndere såvel som personer med lang erfaring inden for mindfulness. Bogens perspektiv på mindfulness er praktisk frem for teoretisk. Med hjertevarme og dyb indsigt beskriver Jon Kabat-Zinn, hvordan du begynder, vedligeholder og fordyber mindfulness i dit liv. Med bogen følger fem guidede øvelser, der tilsammen gradvist bevæger sig fra bevidst nærvær om åndedrættet og kroppen, til landskabet af lyde, følelser og tanker, og videre til mindfulness som ren bevidsthed.

Jacob Piet, Aarhus Universitet


"Bliv Hel" af Saki Santorelli

“Men mindfulness er ikke bare en teknik. Det er en handling båret af kærlighed.” s. 42 Denne smukke og inderlige bog udfolder utallige bevægende sindbilleder om møder med mennesker og livsomstændigheder – store som små. Fortællingerne drager læseren ind i en nænsom vandring dybere ind i den kærlighedsfulde medmenneskelige indstilling, der er den egentlige hovednerve i mindfulness.Der er dog også mange enkle øvelser fra forfatterens årtiers undervisning i Mindfulness programmer.

Bogen er henvendt til professionelle behandlere og til deres patienter – men også til alle, der kender til at være såret af livet eller i livet; et gennemgående tema er ”bliv ved med at se på det sårede sted – det er der, lyset trænger ind.”

Marianne Williams Bentzen, Livingconsciously

Denne bog kunne med fordel være obligatorisk læsning for enhver, der beskæftiger sig med mindfulness. Den repræsenterer dybden i mindfulness og peger kompromisløst på den forståelse, kvalitet og integritet, der er nødvendig, hvis mindfulness skal forblive en autentisk og virksom tilgang til livet, særligt når det er svært.

Bogens forfatter er Saki Santorelli, professor i medicin og tidligere leder af Center for Mindfulness ved Massachusetts Medical School i USA. Han er nær ven og samarbejdspartner med Jon Kabat-Zinn, og de to har sammen gennem mere end 35 år varetaget den professionelle træning i mindfulness-baseret stressreduktion for behandlere over hele verden.

Der er bund i denne bog. Den bygger ikke på teori, men på levet liv og erfaring med at integrere bevidst nærvær og hjertets evne til empatisk resonans ind i livet og hverdagen. Bogen skal ikke læses og begribes med intellektet alene, så vil alt for meget gå tabt. Saki Santorelli lægger igen og igen op til, at vi forholder os aktivt til det, han skriver. At vi lytter, mærker efter, reflekterer over og tester, om det har relevans for vores eget liv.

Jacob Piet, Aarhus Universitet


”Lev med livets katastrofer” af Jon Kabat-Zinn

Det er den bog, som jeg klart vil anbefale alle, der er i gang med praktisk at lære mindfulness meditation.

Liselotte Hjorth, NLP Huset

Denne bog kan varmt anbefales. Den er et hovedværk inden for mindfulness-litteraturen. Bogen giver en grundig indføring i mindfulness og det forskningsbaserede program mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR). Forfatteren Jon Kabat-Zinn, der har udviklet MBSR, er pioner inden for udbredelsen af mindfulness i den vestlige verden. Gennem sit virke har han berørt tusindevis af mennesker, herunder mange professionelle behandlere. Han er garant for kvalitet og integritet - ikke mindst fordi bevidst nærvær, klarhed og medfølelse er dybt integreret i hans personlighed og måde at relatere sig til andre mennesker på.

Jacob Piet, Aarhus Universitet


”Sluk EmhætteN” af Rikke Østergaard og Ulrich Kirk

Jeg vil også anbefale alle nysgerrige – trænede som utrænede – at læse denne bog.

Effekten og vigtigheden af meditations- og mentaltræning forklares i et let forståeligt sprog og med super gode eksempler, som er lette at relaterer til sig selv og sin hverdag.

Liselotte Hjorth, NLP Huset


”Bevidst nærvær – en vej ud af nedtrykthed” af Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal og Jon Kabat-Zinn

Der findes mange bøger om Mindfulness, denne er den bedste, hvis man ønsker at forstå hvad Mindfulness er. Den er enkel og letlæselig og forklarer udbyttet af Mindfulness praksis.

Den er skrevet af de 4 grundlæggere af Mindfulness MBSR, Mindfulness baseret stress reduktion og Mindfulness MBCT, Mindfulness baseret kognitiv terapi, som er de professionelle og forskningsbaserede Mindfulness kurser på 8 uger.

Bogen gennemgår hvordan man bliver mere bevidst opmærksom i sin hverdag, og derved bliver i stand til nemmere at håndtere tankemylder eller svære tanker og følelser. Samt at forandre uhensigtsmæssige tankemønstre. Den fortæller om nærværets muligheder for at skabe andre perspektiver.

Der er spændende eksempler undervejs og konkrete øvelser. Til sidst beskrives et 8 ugers kursusforløb. Med bogen følger en cd med meditationer indtalt på dansk.

Line Buch, Line Buch

Senest opdateret: 22 nov 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-07-2020

Diversitet er vejen til virksomhedens overlevelse

I mange år har det handlet om kulturer der mødes, men der er sket et skift. Et skift der kræver at virksomhederne i langt højere grad kigger på diversiteten blandt deres medarbejdere, hvis de vil overleve.

Læs mere
Sidst opdateret 16-07-2020

Få ekspertens råd om valg af coaching uddannelse

Begrebet coaching bruges i dag i mange forskellige sammenhænge, og det kan derfor være svært at vide, om kompetenceudvikling inden for coaching er det rette valg for dig. Vi har spurgt ekspert Connie Friman til råds - så er coaching et område, der interesserer dig, kan du her få inspiration til dit valg af kursus eller uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2021

Skab personlig vækst

Et fokus på personlig vækst skaber resiliente virksomheder, der er i stand til at håndtere skiftende markedsforhold. En fremadrettet og resilient virksomhed tilpasser sig udefrakommende ændringer rutinemæssigt, og adresserer dem proaktivt. Dette er dog kun muligt, når medarbejderne er i stand til at tilpasse sig.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

5 bud på kompetencegivende assertions kurser

Vil du gerne styrke dine kommunikative kompetencer og opnå større gennemslagskraft? Vi har samlet 5 bud på spændende kurser i assertiv kommunikation.

Læs mere