Luftforurening er noget vi alle skal tage os af

Hvad er det lige præcis luftkvaliteten gør ved vores livskvalitet, og hvad kan du gøre for at ændre det?

En undersøgelse fra WHO viser, at omkring syv millioner mennesker på verdensplan dør, som følge af dårlig luftkvalitet hvert år. Hvordan kan det være, hvad er det lige præcis luftkvaliteten gør ved vores livskvalitet, og hvad kan du gøre for at ændre det?

Undersøgelsen fra WHO viser samtidig også, at 90% af verdens befolkning indånder forurenet luft. Og selvom det ofte er en større trussel mod de fattigste områder på kloden, så er der faktisk 400.000 dødsfald inden for EU’s grænser hvert år.

Inden for uddannelsessektoren har vi ofte stort fokus på arbejdsmiljøet, og knap så meget på miljøet uden for. Derfor har vi hos Finduddannelse.dk valgt at rette blikket mod luftforurening og finde ud af, den gør ved os, hvorfor det er vigtigt at tænke over luftforurening og hvad du kan gøre for at undgå luftforurening.

Se vores mange uddannelser inden for miljø her.

I Danmark dør man også af luftforurening

Tallene for forurenet luft i verden og Europa virker måske voldsomme, og kan være svært at forholde sig til her i Danmark. Men faktisk skal vi på ingen måde føle os for hellige. En rapport fra Københavns Universitet og Hjerteforeningen fra januar 2018, viser nemlig et ret så nedslående resultat. 2140 danskere dør hvert år af hjertesygdomme, der er forårsaget af luftforurening.  

Det er altså ingen spøg, og et lige så stort et problem i Danmark som i mange andre lande. Selvfølgelig er ikke al luftforurening menneskeskabt. Vulkaner, planter og dyr sender, ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, masser af skadelige stoffer ud. Det er altså ikke dét, at der er stoffer i vores atmosfære, der giver problemer. Problemerne kommer når koncentrationen bliver for stor på ét sted.

Koncentrationen stiger ofte henover storbyer, og er kendt som smog. Problemet er dog alarmerendeallerede inden det bliver til det synlige smog. Derfor har “The World Air Quality Index” siden 2007 samlet data fra alverdens målestationer, placeret i byer over hele verden. Du kan se det interaktive kort her, som konstant opdateres med de sidste nye tal.

Her kan man fx se at København ved frokosttid ligger på en luftforurening omkring de 66. Men hvad betyder det egentlig?

© The World Air Quality Index project

Kortet gør brug af en skala for luftkvalitet, der anvendes verden over af miljømyndigheder. Den er inddelt i seks grader, fra grøn til mørkerød. Hvor mørkerød naturligvis er den mest alvorlige.

© The World Air Quality Index project.

Hvad gør luftforurening for vores krop?

Partikelforurening er det største problem for sundheden, og de partikler kommer blandt andet fra udstødningen på biler og skibe, kulkraftværker og fra brænderøg. Derudover findes der også partikler, som kommer fra dæk og bremser, slide af veje, saltvandssprøjt og støv fra hustage.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet har luftforureningen betydning for vores sundhed på flere forskellige måder. Hos ministeriet skelner de mellem korttidseffekter og langtidseffekter.

Korttidseffekter kan fx være:

  • Folk der i forvejen har problemer med fx astma, kan opleve at symptomerne bliver værre, eller at de er oftere syge
  • Immunforsvaret kan blive så belastet, at der opstår en betændelsestilstand
  • Åndedrætsbesvær, der påvirker blodet og ændre kroppens celler

Langtidseffekter:

  • hjerte- og lungesygdomme
  • kræft
  • dårligere lunger hos børn
  • øget risiko for at udvikle diabetes 2
  • Påvirkning af nervesignalering fra lungerne til hjertet, som kan forårsage hjerterytmeforstyrrelser, der i værste fald kan føre til blodpropper.

Det kan du gøre, for at undgå luftforurening

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er der især tre ting, du kan gøre, hvis du gerne vil leve i en verden med bedre luftkvalitet. Det handler om biler, indeklima og brændeovne.

Fyr på den rigtige måde

Der er ca. 750.000 brændeovne i Danmark, og dermed er de den største kilde luftforurening. I Danmark er partiklerne fra brændeovnene, ifølge DCE, skyld i ca. 550 årlige dødsfald. Specielt din gamle, ikke svanemærkede brændeovn fra før 2005 udleder langt flere sundhedsskadelige partikler end andre. Test hvor meget du forurener miljøet med din brændeovn med forureningsberegneren.

Sæt partikelfilter på din dieselbil

Har du en ældre person eller varebil, der kører på diesel, og som udleder for mange partikler? Så kan der være et godt økonomisk intacitement til at få sat et partikelfilter på. Fra 1. Januar 2010 er der et tillæg til vægt- og ejerafgiften på 1.000 kr. årligt. For at undgå tillægget, skal bilen højst udlede 5 mg partikler pr km. Det handler altså om at få fastsat et effektivt partikelfilter, eller købe en nyere bil, som holder sig under grænsen.

Få gode indeklimavaner

Det meste af vores dag foregår oftest indendøre, hvorfor indeklimaet har rigtig meget at sige for vores sundhed. Indeklimaet kan være forurenet af mange forskellige typer kemikalier, fx fra byggevarer, der er anvendt i bygningen, forbrugsprodukter vi omgiver os med, eller de aktiviteter vi laver.

Det kan være svært at ændre på byggevarerne, men sørger for at lufte godt ud, er der gode muligheder for at undgå kemikalierne i indeklimaet. Ligesom dét at være opmærksom på møbler, rengøringsmidler, computere, legetøj mv. Og deres koncentration af stoffer, er en rigtig god ide.

Luftforurening


Annoncer