Er du HR medarbejder? Og vil du gøre os klogere på dine største udfordringer, når det kommer til kompetenceudvikling? Svar på vores korte survey her

Søg kursus

Leder: Mental trivsel starter hos dig selv

Trivsel smitter – både opad og nedad. Vi har talt med Pernille Erichsen, underdirektør i DI, om hvorfor nutidens og fremtidens ledere skal tage deres egen trivsel alvorligt.

Leder: Mental trivsel starter hos dig selv

Mental trivsel hos medarbejderne er på alles læber – og med god grund. Men hvad med lederens mentale trivsel?

At stå stærkt - også mentalt - som leder bliver ikke mindre vigtigt. Det har selvfølgelig altid været omskifteligt at være leder, men hastigheden af forskellige omstillinger er steget. Og det kræver mental trivsel og mental robusthed.


Det kan have lige så store konsekvenser for den enkelte leder, hvis denne mistrives, som det kan for den enkelte medarbejder. Mistrivsel kan føre til stress, sygemelding – eller blot en følelse af, at man møder op på arbejde uden at kunne levere sit bedste. Derfor vil DI vil sætte den enkelte leders mentale trivsel på agendaen med kurset: Stå stærkere som leder – mentalt, personligt og professionelt.

I den anledning har vi taget en snak med Pernille Erichsen, underdirektør hos DI, om, hvorfor lederens mentale trivsel er mindst lige så vigtig som medarbejderens.

Lederens mental trivsel er ikke bare et 'nice to have'

Stress, kompleksitet, konstante forandringer. Det moderne arbejdsliv stiller store krav – ikke mindst til dem, der skal lede andre gennem det. Men hvem passer egentlig på lederen? Hvem passer på dem, der skal passe på alle andre?

Fremtidens ledere skal nemlig ikke bare være dygtige – de skal være hele mennesker. Mental trivsel og følelsesmæssig robusthed er blevet kernekompetencer i en verden, hvor strategi, KPI'er og resultater ikke længere står alene.

Netop derfor lancerer DI nu et kursus, der vender blikket indad: "Stå stærkere som leder – mentalt, personligt og professionelt". Her handler det ikke kun om strategi og styringsværktøjer – men om dig som menneske.

Der har for eksempel længe været kurser med fokus på ledelsesværktøjer, hvordan man som leder skaber motivation blandt medarbejderne, produktivitet, hvordan man skaber effektive teams og lignende. Nu er tiden kommet til, at lederen også kigger indad og prioriterer egen mental trivsel.

Vores syn på ledelse er forældet: Fra KPI’er til kropsbevidsthed

Derudover spiller det også ind, at man som leder skal have in mente, hvilke krav fremtidens medarbejdere og de kommende generationer stiller til deres leder.

Pernille Erichsen forklarer, at de hos DI ser en tendens til, at vores syn på ledelse allerede nu er forældet. Det er ikke længere lige så prestigefyldt at have en leder, der arbejder hele tiden og aldrig er hjemme hos familien. Tværtimod. Det bliver vigtigt at kunne aflære gamle mønstre og tillære sig nye – fx at det faktisk er helt okay at sige "jeg skal hente mine børnebørn" eller "jeg skal til yoga".

Det handler ikke om at vende ryggen til resultater eller strategi – men om at forstå, at trivsel og performance hænger uløseligt sammen. Med andre ord skal man som leder forstå, at fremtidens medarbejdere finder det attraktivt at have en leder, der tager sig selv alvorligt som menneske og formår at passe på sig selv, ved blandt andet at have fokus på egen mental trivsel.

Som leder skal du altså give dig selv lov til at skinne igennem som menneske, og vise at du er mere end strategi, KPI'er og bundlinje - du er hele pakken.

Derfor kan det også stille dig stærkere som leder at have fokus på dig som menneske, give plads til at kigge indad, og udvikle dig selv og dit lederskab på et dybere plan. Det kan for eksempel være med DI's nye kursus, hvor der arbejdes med både hoved, krop og hjerte.

Læs mere om DI's kursus her

Lederskab med overskud

Gennem kurset hos DI får du som leder et frirum og nogle rammer til at kigge på dig selv og dit lederskab med nye øjne. I løbet af kurset vil du selvfølgelig få fyldt rygsækken med ny viden, men som Pernille Erichsen forklarer, vil kurset også i høj grad have fokus på, hvordan du får alle de nye redskaber og værktøjer indlejret i kroppen.

"Vi kommer til at arbejde meget kropsligt, hvor der vil være mange interaktioner og meget involvering set i forhold til mængden af passiv undervisning. Du kan derfor se frem til et kursus, hvor du er med hele vejen, og hvor du vil få aktiveret både hoved, krop og hjerte," uddyber Pernille Erichsen.

Under trygge rammer får du mulighed for at vise sårbarhed, gå i dybden og reflektere over dig selv, dit liv, og hvem du gerne vil være - både som leder, men endnu vigtigere som menneske. 

Kurset henvender sig til ledere på alle niveauer, da kurset ikke har fokus på, hvor du er som leder, men udelukkende på, hvem du er som leder og hvordan du kan stå endnu stærkere - mentalt, personligt og professionelt.

Skab mental trivsel, sundhed og gode resultater

Der er plads til op til 40 deltagende på kurset, der deles op i mindre grupper. I trygge rammer kan du dermed dele og sparre med andre ledere, der måske ikke er det samme sted i deres karriere som du selv er, men som alle har én ting tilfælles: de har mod på og lyst til at arbejde med sig selv som leder og som menneske.

Kurset finder ikke sted på et konferencecenter, som så mange andre kurser, men foregår derimod på en højskole – og dét valg er er ikke tilfældigt.

“Det sender et signal. Det her handler ikke om forkælelse eller frirum for sjov. Det handler om et rum, hvor man kan udvikle sig som menneske. Det er ærligt, oprigtigt og involverende,” lyder det fra Pernille Erichsen.

Hvad får du med hjem?

Med dig fra kurset får du blandt andet en række brugbare værktøjer, der tager afsæt i et nyere forskningsprojekt om lederes trivsel, som Velliv Foreningen har udarbejdet i samarbejde med Jan Heiberg Johansen, lektor i organisation og ledelse på Klinisk Institut på Aalborg Universitet, og Stine Rasmussen, lektor på Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Derudover får du en større bevidsthed om, hvordan du eksempelvis bevarer roen, ligesom du vil få viden og redskaber indlejret i kroppen, så du bliver den bedste version af dig selv, hvis positive energi og overskud smitter af på dine medarbejdere og dine omgivelser.

Forskningsprojektet fra Velliv Foreningen viser nemlig, at lederes trivsel har betydning for hele organisationen, det gælder både organisationens resultater, ledelseskvaliteten, ledernes egen tilknytning til arbejdspladsen og ikke mindst medarbejdernes trivsel. Så hvad stopper dig?

Leder: Det starter med dig

At investere i din egen mentale trivsel er ikke en pause fra lederskabet – det er lederskab. Når du som leder tør prioritere dig selv, viser du vejen for andre.

“Det er aldrig for tidligt – og aldrig for sent – at begynde at arbejde med sig selv, hvis man vil være den leder, fremtidens medarbejdere har lyst til at følge,” lyder det afslutningsvist fra Pernille Erichsen.

Er du klar, og vil du bane vejen for mental sundhed og trivsel - både for dig selv som leder, men også for dine medarbejdere og organisationen som helhed?

Stå stærkere som leder - Læs mere her

🔎 Derfor er lederens trivsel vigtig

  • Trivsel smitter – både opad og nedad i organisationen

  • Fremtidens ledere skal kunne lede med både hoved og hjerte

  • Mental robusthed er en konkurrencefordel

  • Trivsel = bedre performance, færre sygedage og stærkere lederskab

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.
Pernille Erichsen

Pernille Erichsen

Underdirektør - DI Ledelsesudvikling og Rådgivning (Vis mere)
Som underdirektør i DI - Dansk Industri har Pernille blandt andet ansvaret for at styrke deres medlemsvirksomheder inden for ledelse, og hjælpe dem med at blive bedre og mere bevidste ledere. Pernille har derudover meget fokus på fremtidens ledelse og fremtidens arbejdsmarked såvel som inklusion og diversitet. (Mindre)

Omkring

Som underdirektør i DI - Dansk Industri har Pernille blandt andet ansvaret for at styrke deres medlemsvirksomheder inden for ledelse, og hjælpe dem med at blive bedre og mere bevidste ledere. Pernille har derudover meget fokus på fremtidens ledelse og fremtidens arbejdsmarked såvel som inklusion og diversitet.

Annoncer