Hypnose som terapeutisk værktøj

Hypnose er ikke bare hokus pokus, der kan få mennesker til at opføre sig mærkeligt. Faktisk er det en helt naturlig tilstand i sindet, som man kan bruge til at arbejde terapeutisk med; eksempelvis i forhold til  frygt og fobier.

kvinde ligger i hypnose på sofa

Du har helt sikkert set, hvordan hypnose foregår på tv. Hypnotisøren får den intetanende gæst til at falde fuldstændig væk, og beder ham eller hende om at klukke som en høne, når de vågner igen. Men kan hypnose egentlig bruges til andet end underholdning? Og hvordan foregår det reelt?

Hypnose er ikke bare hokus pokus, der kan få mennesker til at opføre sig mærkeligt. Faktisk er det en helt naturlig tilstand i sindet, som man kan bruge til at arbejde terapeutisk med; eksempelvis i forhold til  frygt og fobier.

Vi har taget en snak med Henrik Jørgensen som er Hypnose Instruktør ved Hypnoseterapeutskolen. Vi har spurgt ham om hvad det er hypnosen kan, og hvad det er man lærer, hvis man vælger at tage en hypnoseuddannelse.

Se uddannelserne ved Hypnoseterapeutskolen


Hypnosen - en naturlig tilstand

Det er en misforståelse af hypnosen kun er til underholdning, og det man ser på tv er ofte ganske manipuleret. I virkeligheden er hypnosen nemlig en naturlig del af vores sind og noget, der foregår for os alle sammen hver eneste dag.

Hypnose stammer fra det græske ord for søvn, hypnos, uden at det dog kan oversættes direkte til søvn. Ifølge Henrik Jørgensen er hypnose én af de ældste former for behandling og healing der findes. Samtidig er det sindets mest naturlige tilstand at befinde sig i.

Hypnose er nemlig en tilstand af fokuseret opmærksomhed, der gør at man bliver afslappet i krop og sind. Det betyder, ifølge Henrik Jørgensen, også, at det er en tilstand af øget modtagelighed, da man i hypnosen arbejder med underbevidstheden.

“Vi arbejder med underbevidstheden, og det er en slags båndoptager eller computer, fordi der ligger og kører en masse programmer i din underbevidsthed og de programmer har du selv lært ind, og nogle er lagt ind fra naturens side, programmer der sørger for at vi overlever. Men dem du selv har lært ind, dem kalder jeg hjælpeprogrammer og beskyttelsesprogrammer. Hjælpeprogrammer det er sådan nogle, som at du har lært at køre på cykel og du har lært at læse, regne, skrive mv.” forklarer Henrik Jørgensen.

Hjælpeprogrammerne er altså med til at gøre, at vi kan udføre nogle ting i hverdagen uden, at vi behøver at tænke over dem. Det betyder også, at vores hjerne kan slappe af og ikke behøver at bruge særlig meget energi, når vi fx køre bil eller cykel. Det betyder, ifølge Henrik Jørgensen, at du faktisk kan være i hypnose mens du kører bil, han forklarer det således:

“Hvis du har nogensinde har oplevet at køre fra a-til-b og du kommer frem og tænker er jeg her allerede? var der rødt undervejs i et af lyskrydsene? Så er det fordi din hjerne har slappet så meget af undervejs, og det er sådan set meget smart. Så det er noget af det, hypnose er i hverdagen.”


Alle mennesker er i hypnose, hver dag

Selvom du ikke har oplevet, pludselig at være fremme, uden helt at vide hvordan når du køre bil, og det kan virke skræmmende i sig selv, så er du stadig i hypnose hver eneste dag. Og du er faktisk så langt nede i din hypnose som dem du ser på tv, mindst to gange om dagen.

Hvordan tænker du måske? Det sker hver gang du falder i søvn, og hver gang du vågner.

Hypnose er nemlig ikke kun ét lag. Der findes mange tilstande inden for hypnosen, fra den helt lette afslapning af sindet, hvor du stadig kan køre bil og læse en bog, til den allerdybeste tilstand i hypnosen, som er på grænsen til at være søvn.

Henrik Jørgensen beskriver også hypnosen med et U. Hvis man forestiller sig at den allernederste del af bunden i u’et, er der hvor søvnen starter. Øverst i u’et, det er der hvor man er helt vågen og bevidst, så er resten af u’et faktisk hypnose tilstande, så man kan dykke dybere eller mindre dybt ned i. Se en kort beskrivelse fra Henrik Jørgensen lige her

Jo dybere man går i hypnosen, jo tættere er man på at falde i søvn, og lige inden man falder i søvn, så er man i den dybeste hypnotisk trancetilstand som er mulig.


Hypnosen som et terapeutisk værktøj

Hypnosen kan bruges til at arbejde med underbevidstheden, og dermed ændre i nogle af de hjælpe- og beskyttelsesprogrammer, der forhindrer os iat være på den måde vi gerne vil være, forklarer Henrik Jørgensen og fortsætter:  

“Fordi hver gang der kommer noget frygt ind i vores liv, så agere vi efter nogle bestemte programmer i underbevidstheden som desværre ofte viser sig at være uhensigtsmæssige.”

Det er programmer, der går i gang for at beskytte os, men de reagerer ud fra ting, der er sket i vores fortid, i stedet for at reagere på den situation, der sker lige nu, og det kan være uhensigtsmæssigt. Henrik Jørgensen kommer med et eksempel:

“Det kan være en person der har en eksamensangst, og som går til eksamen, og ikke kan sige en lyd. Han går helt i sort. Det er fordi personen har et eksamensprogram der siger, at det er farligt at blive vurderet, så jeg skal ud hurtigst muligt, og jeg må endelig ikke sige noget der er forkert.”

Her tager underbevidstheden over, og det er netop derfor at man i terapi kan bruge hypnosen til at få adgang til disse programmer. Gennem hypnosen fokuseres der på problemets kerne forklarer Henrik Jørgensen og forklarer:

“Så hvis der fx kommer en med højdeskræk, så fokusere vi ind på, hvordan føles denne højdeskræk indeni, og så finde tilbage til, hvordan startede den her højdeskræk egentlig. Der viser det sig bare altid at det sjældent har noget at gøre med højder, det første de har oplevet, det første har næsten altid noget at gøre med at miste kontrol og lavt selvværd. Og det er ligemeget om man er bange for at flyve, tandlæger, og lignende.”

Vores frygt er altså, i følge Henrik Jørgensen, altid lig med enten selvværd - at vi er bange for ikke at være gode nok, eller det at være bange for, at miste kontrollen.


Uddannelsen som hypnoseterapeut

Først og fremmest, lærer man som hypnotisør at få andre mennesker til at slappe af, så de kan fokusere på det, der er inden i dem. Her er nogle simple metoder, man kan bruge. Derefter lærer man at bruge hypnosen i forbindelse med terapi, som kræver at man kan endnu dybere ind i hypnosen, og bearbejde årsagen til problematikken.

“Med terapeutisk hypnose lære man at finde og bearbejde de her programmer der ligger og kører. Og i de programmer er der altid en frygt. Men vores logik ved det ikke. Hvis du vidste fuldstændig hvad din frygt gik ud på, så havde du givet slip på det.” forklarer Henrik Jørgensen.

Som færdiguddannet hypnoseterapeut, vil ens hypnose session bestå af tre ting. Punkt 1: At få klienten til at slappe af, og komme ned i den hypnotiske tilstand. Punkt 2: En bearbejdning af underbevidstheden i den retning klienten ønsker. Punkt 3: Fortælle klientens underbevidsthed hvordan fremtiden skal være. Ofte vil det kræve 3-5 gange, før man af med sin frygt, enten fordi der er meget der skal bearbejdes, eller fordi der er mange af de her hjælpeprogrammer, der er i gang på en gang.

Interesseret i uddannelsen? Find den lige her


Annoncer