Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Nytænkning på arbejdspladsen


1. Tænk over design og rumfordeling på arbejdspladsen

Har du nogensinde overvejet, hvordan rumfordelingen eller lokalernes fleksibilitet har indflydelse på arbejdskvaliteten? Faktisk har kontormiljøet stor indflydelse på graden af nytænkning på arbejdspladsen.

Fleksible møderum der understøtter forskellige anvendelser, kan fremme innovationen på arbejdspladsen. Det er ideelt at have fællesrum med afslappet møblement, hvor medarbejdere kan brainstorme i små og store grupper.

Selv når pladsen er begrænset, er det muligt at tilbyde fællesområder, der understøtter forskellige anvendelser og opgaver. Start med at fjerne ubenyttede kontormøbler eller find et rum, der ikke benyttes særlig ofte. Brug rummet eller pladsen til en lounge med afslappede siddepladser, en fladskærm, en tavle og et bord med hjul, så det nemt kan flyttes.

Fleksibilitet er nøglen! Jo mere et lokale får medarbejderne til at slappe af, jo mere stimuleres kreativitet og nytænkning. Åbne kontorer kan også være oplagt for din virksomhed. Åbne kontorer stimulerer nemlig vidensdeling, som styrker innovation på arbejdspladsen.

Sådan fremmer du innovation på din arbejdsplads - få 4 tips her!

2. Headhunt efter nye talenter

Du kan også fremme innovationen ved at ansætte nyuddannede talenter. Ofte foretrækker virksomheder at hyre erfarne og garvede kandidater, men nyuddannede kan også tilføre virksomheden værdi i form af ny viden og kreative ideer. Nyuddannede kandidater er ikke “farvede” af mange års erfaring og kan løse problemer ud fra nye perspektiver.

Hvis hyring af nye talenter ikke passer ind i budgettet, så er der også andre muligheder. På mange uddannelsesinstitutioner er det nemlig muligt at hente hjælp, hvis din virksomhed har en række udfordringer eller bare ønsker at få inspiration til nytænkning. Din virksomheds udfordringer kan bruges i casearbejde, så du kan få hundredvis af friske ideer.

3. Problemløsning skal hyldes

Nytænkning kan også stimuleres ved at udvikle et miljø, hvor problemløsning ikke blot fremmes, men hyldes! ​Vi alle er tilbøjelige til undgå unødig ansvar, og vi har også en tendens til at undgå at træffe vigtige beslutninger, hvis der er store konsekvenser for valget.

Når medarbejderne jævnligt får ansvar for de problemer, der opstår, og den frihed der skal til for at finde og implementere løsninger efter eget valg, styrkes medarbejdernes selvtillid og engagement. Når problemløsning bliver en del af det daglige arbejde, bliver det mindre skræmmende at tage ansvar for større organisatoriske problemer.

4. Leg og humor skal være en del af det daglige arbejde

Som nævnt tidligere, kan et afslappet miljø stimulere kreativiteten. Vi bruger enorme mængder af tid på at løse opgaver, der trækker kraftigt på den venstre side af hjernen, der beskæftiger sig med logik og analyse. Det efterlader dog den kreative side af hjernen uudnyttet.

Forskellige spil og lege der stimulerer hjernen og kroppen, kan øge kreativiteten og den generelle velvære på arbejdspladsen. Der kan være tale om daglige udstrækningsøvelser eller sjove hjernespil i pauserne. Medarbejderne lærer hinanden at kende på en helt anden måde, og det giver større arbejdsglæde.

Senest opdateret: 22 apr 2014

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-05-2019

5 bud på proceskonsulentudddannelser

I denne guide går vi tæt på uddannelsen til proceskonsulent og sætter fokus på hvad en proceskonsulent egentlig er og laver.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2016

Sæt mobning på agendaen

Mobning finder - overraskende nok - sted på mange arbejdspladser på tværs af brancher og organisationstyper. Men hvornår er der tale om mobning, og hvordan bliver du opmærksom på faresignalerne? Vi kommer her ind på en række tiltag, din arbejdsplads bør overveje for at blive klædt på til at skabe et arbejdsmiljø med gladere medarbejdere - og i sidste ende bedre resultater.

Læs mere
Sidst opdateret 14-01-2020

Forbyg konflikter optimalt

Alle konflikter kan forebygges. Sådan lyder mantraet hos Center for Konfliktledelse. Læs, hvordan I får et godt arbejdsmiljø lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-01-2016

Det åbne kontorlandskab

For nylig satte nyhedsmediet Ugebrevet A4 fokus på arbejdsmiljøet på de danske storrumskontorer. Her slog de fast, at langt over halvdelen af de, der til dagligt sidder i åbne kontorlandskaber har svært ved at koncentrere sig om deres arbejdsopgaver. Yderligere 35 procent mener desuden, at de laver fejl som følge af distraherende faktorer  ...

Læs mere