15 jul 2020

Nytænkning på arbejdspladsen

Hvordan skaber man nye rammer på arbejdspladsen? Hvad kræver det, at skabe et godt og kreativt miljø blandt kollegaer? Vi giver her 4 gode tips til, hvordan du fremmer innovation på din arbejdsplads!

1. Tænk over design og rumfordeling på arbejdspladsen

Har du nogensinde overvejet, hvordan rumfordelingen eller lokalernes fleksibilitet har indflydelse på arbejdskvaliteten? Faktisk har kontormiljøet stor indflydelse på graden af nytænkning på arbejdspladsen.

Fleksible møderum der understøtter forskellige anvendelser, kan fremme innovationen på arbejdspladsen. Det er ideelt at have fællesrum med afslappet møblement, hvor medarbejdere kan brainstorme i små og store grupper.

Selv når pladsen er begrænset, er det muligt at tilbyde fællesområder, der understøtter forskellige anvendelser og opgaver. Start med at fjerne ubenyttede kontormøbler eller find et rum, der ikke benyttes særlig ofte. Brug rummet eller pladsen til en lounge med afslappede siddepladser, en fladskærm, en tavle og et bord med hjul, så det nemt kan flyttes.

Fleksibilitet er nøglen! Jo mere et lokale får medarbejderne til at slappe af, jo mere stimuleres kreativitet og nytænkning. Åbne kontorer kan også være oplagt for din virksomhed. Åbne kontorer stimulerer nemlig vidensdeling, som styrker innovation på arbejdspladsen.

2. Headhunt efter nye talenter

Du kan også fremme innovationen ved at ansætte nyuddannede talenter. Ofte foretrækker virksomheder at hyre erfarne og garvede kandidater, men nyuddannede kan også tilføre virksomheden værdi i form af ny viden og kreative ideer. Nyuddannede kandidater er ikke “farvede” af mange års erfaring og kan løse problemer ud fra nye perspektiver.

Hvis hyring af nye talenter ikke passer ind i budgettet, så er der også andre muligheder. På mange uddannelsesinstitutioner er det nemlig muligt at hente hjælp, hvis din virksomhed har en række udfordringer eller bare ønsker at få inspiration til nytænkning. Din virksomheds udfordringer kan bruges i casearbejde, så du kan få hundredvis af friske ideer.

3. Problemløsning skal hyldes

Nytænkning kan også stimuleres ved at udvikle et miljø, hvor problemløsning ikke blot fremmes, men hyldes! ​Vi alle er tilbøjelige til undgå unødig ansvar, og vi har også en tendens til at undgå at træffe vigtige beslutninger, hvis der er store konsekvenser for valget.

Når medarbejderne jævnligt får ansvar for de problemer, der opstår, og den frihed der skal til for at finde og implementere løsninger efter eget valg, styrkes medarbejdernes selvtillid og engagement. Når problemløsning bliver en del af det daglige arbejde, bliver det mindre skræmmende at tage ansvar for større organisatoriske problemer.

4. Leg og humor skal være en del af det daglige arbejde

Som nævnt tidligere, kan et afslappet miljø stimulere kreativiteten. Vi bruger enorme mængder af tid på at løse opgaver, der trækker kraftigt på den venstre side af hjernen, der beskæftiger sig med logik og analyse. Det efterlader dog den kreative side af hjernen uudnyttet.

Forskellige spil og lege der stimulerer hjernen og kroppen, kan øge kreativiteten og den generelle velvære på arbejdspladsen. Der kan være tale om daglige udstrækningsøvelser eller sjove hjernespil i pauserne. Medarbejderne lærer hinanden at kende på en helt anden måde, og det giver større arbejdsglæde.

Senest opdateret: 15 jul 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-02-2023

Et godt psykisk arbejdsmiljø kræver samarbejde og dialog

Bliv klogere på, hvordan I arbejder med jeres psykiske arbejdsmiljø lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2021

5 tips til en effektiv arbejdsdag

Tidsoptimering og effektivitet ligger højt på mange lederes liste, men faktisk også for medarbejderne. Igen og igen viser statistikker, at medarbejderne ønsker at gøre deres bedste. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2020

Sådan vender du konfliktadfærd til udvikling og læring

Hvordan får man vendt arbejdsglæden og overskuddet i en afdeling, så teamet lærer at arbejde sammen, optimere arbejdsglæde og overskud, frem for at modarbejde og skabe konflikt?

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2021

Matzau: Hvorfor fleksibilitet og mobilitet er det nye sort

Læs her, hvorfor Majken Matzau mener at vi skal gøre op med forældede kulturelle levn, og hvordan fleksibilitet og mobilitet kommer til at forme arbejdslivet fremover.

Læs mere