Hvad er Lean? Hvad betyder begrebet Lean? Hvor stammer det fra? Hvad kan man bruge Lean værktøjet til, og hvordan gør man det egentlig i praksis? Du har sikkert hørt om begrebet før, men hvad betyder det egentlig - sådan helt lavpraktisk? Vi vil forsøge at give dig svaret i denne artikel, hvor vi har taget en snak med Lars Tegl Rasmussen.
"Lean betyder egentlig slank og slanke arbejdsprocesser, hvis vi oversætter det direkte fra amerikansk. I Japan - hvor begrebet kommer fra - kalder man det TPS, som står for Toyota Production System, men i bund og grund er det egentlig det samme. Lean går i sin enkelthed ud på at optimere. Man kan altså for eksempel bruge det til at analysere arbejdsprocesser og finde ud af, om man kan gør disse processer enklere og/eller smartere og dermed minimere mængden af ressourcer." forklarer Lars Tegl Rasmussen fra Kompetenceforum, da vi spørger ham, hvad Lean egentlig er for et værktøj, og hvad Lean kan bruges til.
Lean er en række konkrete værktøjer, til at løse helt konkrete problemstillinger.
Og det er netop de værktøjer, som vi underviser i.
Lars Tegl Rasmussen
Lars Tegl Rasmussen startede Kompetenceforum tilbage i 2004. De lancerede i 2005, i samarbejde med det daværende Center for Produktivitet og Ledelse på Teknologisk Institut, en af de første Lean uddannelser i Danmark. Lars har siden da undervist i Lean. Dengang var Lean et relativt nyt begreb og værktøj, så Lars har personligt fulgt rejsen for værktøjet og brugen af dette.
Lars forklarer os i den forbindelse, at Lean princippet ofte mødes af kritik - i hvert fald før i tiden. Det skyldes især, at værktøjet er blevet misforstået: "Lean var meget hadet i starten da det kom til Danmark. Man kunne for eksempel tage et kursus i, hvordan man kunne undgå, at ens virksomhed benyttede sig af Lean som værktøj. Man fandt selvfølgelig ud af, at der også var en anden side af Lean, og det gik op for flere og flere virksomheder at værktøjet ikke handler om at arbejde hurtigere, men at arbejde så sikkert og effektivt som muligt, med de ressourcer man har til rådighed på stående fod." Lars uddyber med, at Lean altså ikke er et værktøj, der udelukkende handler om omstruktureringer og nedskæringer, eller omvendt at ansætte flere, skaffe mere arbejdskraft eller investering i nye maskiner. Det handler derimod om at optimere enkelte processer i den samlede arbejdsproces, og benytte sig af de ressourcer man har til rådighed.
Med Lean arbejder man med selve arbejdsprocesserne, som Lars forklarer det: "Her er der fokus på selve arbejdet og på selve arbejdsprocesserne. Altså selve spørgsmålet omkring 'Hvordan gør vi', hvor der i mange andre tilfælde vil være fokus på, hvad der egentlig kommer ud af det, og hvor man altså ikke er så interesseret i, 'Hvordan gør vi det', 'Hvordan laver vi det' og lignende." Lars supplerer med, at man desuden arbejder med kontinuerlige forbedringer, når man arbejder med Lean: "Med Lean arbejder man med noget, man kalder kontinuerlige forbedringer. Når man går ind og laver om i en arbejdsproces, er det meget ofte små ting, man går ind og ændrer. Men grunden til, at det giver så store resultater er, at der jo er rigtig mange små ting, man går ind og ændrer. Der er altså ikke tale om at gå ind og lave store revolutioner i den enkelte arbejdsproces, men derimod at foretage løbende justeringer hen ad vejen, der giver store resultater i den sidste ende."
Hvad kan vi gøre smartere i dag, med de ressourcer vi har til rådighed
Lars Tegl Rasmussen
Lean hviler ofte på viden og medarbejdernes erfaringer, hvorfor implementering af Lean som værktøj også tager udgangspunkt i medarbejderen på gulvet, fremfor at det udelukkende er øverste leder, der sidder og træffer beslutningerne. Med andre ord tager Lean udgangspunkt i netop medarbejderen på gulvet, og ændringerne sker nede fra og op, i stedet for oppe fra og ned. Og det er også netop dét, der adskiller Lean fra mange andre værktøjer, systemer og strategier, hvor man arbejder med forandring, arbejdsprocesser og optimering.
Af samme årsag er et kursus hos Kompetenceforum bygget meget praktisk op. Specielt hvis man kigger på den Traditionelle Lean Agent uddannelse, hvor der er plads til alle niveauer - uanset om du har kendskab til Lean i forvejen eller ej. Her får du ikke en masse tykke bøger omkring Lean, og en bunke af teorier du skal i gennem. Du lærer derimod at tænke Lean. For som Lars Tegl Rasmussen forklarer, kræver det ikke en masse teori, men derimod en praktisk tilgang, der ofte bygger på simpel sund fornuft. Der kommer naturligvis til at være opgaver, hvor der skal regnes på forskellige scenarier, og hvad der bedst kan svare sig, ud fra de givne scenarier i forhold til den opgave man står overfor. Men langt hen ad vejen handler det om at tænke optimering ind i de daglige og praktiske arbejdsprocesser.
Derfor er materialet også meget praksisnært og hands on. Materialet kan bruges og implementeres i virksomheden nærmest umiddelbart når du går ud af døren, og har afsluttet dit kursus. Vælger du at deltage i et fysisk kursus hos Kompetenceforum er der også meget viden at hente hos de andre deltagere på kurset. Lars fortæller at de går meget op i erfaringsudveksling og sparring deltagerne i mellem. Af samme årsag er der også maksimalt plads til 15 kursister på et hold, så man får det optimale ud af kurset. Særligt så man som kursist er sikker på, at man har tid til at stille spørgsmål omkring de enkelte Lean værktøjer.
Har du fået mod på at blive uddannet i Lean?