Du har måske hørt om CAD og/eller CAM kurser. Måske har du undret dig over, hvad det er, hvad kurserne kan bruges til, og derfor også om kurserne vil være relevante for dig. Muligvis endda om det ene kursus er mere relevant for dig end det andet? Sammen med Jess Haahr Nielsen fra Invent A/S vil vi forsøge at give dig svarene i denne guide.
Det kan være svært at finde hoved og hale i udbuddet af kurser, og det kan være svært at finde ud af, hvad der er relevant for lige præcis dig og dit arbejde. Én kategori af kurser er CAD / CAM. Vi har fået Jess Haahr Nielsen til at forklare os, hvad de to områder dækker over, hvad forskellen er på CAD og CAM kurser, og hvem disse kurser eventuelt vil være relevant for.
CAD og CAM kurser kan sagtens stå alene, men som Jess forklarer det, er det også to kurser, der supplerer hinanden meget godt, og i nogle tilfælde nærmest ikke kan undvære hinanden. Jess uddyber med, at kombinationen af CAD og CAM kurser især henvender sig til producerende virksomheder, altså industrisegmentet.
I dette tilfælde, hvor virksomheden er en producerende virksomhed, som benytter sig af CNC-maskiner, der hænger CAD og CAM programmerne sammen. "Anvender man CAD og/eller CAM programmer som producerende virksomhed, vil CAD programmet være design delen af processen, mens CAM er den digitale bearbejdning og simulering af fremstillingsprocessen. Her kan man nemlig få integreret CAM i sit CAD program, eller få et add-on modul, så programmerne snakker sammen og kan overføres direkte. Det vil for eksempel sige, at designet i dit CAD program overføres til dit CAM program, hvor det så er i CAM programmet, at værktøj og bearbejdningsdetaljer vælges for efterfølgende, via postprocessoren, at blive klargjort til produktion på en ønsket CNC Maskine. Denne post processor går ind og oversætter alt det arbejde, du lige har lavet, til koder, som din CNC-maskine kan læse og reagere på, så du kan komme videre i produktionsprocessen," forklarer Jess og fortsætter:
"Med CAD og CAM optimeres gennemløbstiden fra tegnestue til produktion og giver langt den hurtigste tid fra design til spån. I det store træk handler det jo om, at CNC-maskinerne skal køre så meget som muligt, og at der bruges minimal tid på opstillinger imellem ordrer."
I tilfælde som ovenstående kan man med fordel også have fokus på PDM og PLM systemer, fortæller Jess. Disse systemer holder styr på dine data og ikke mindst livscyklussen af dit produkt, projekt eller proces. Disse systemer giver dig nemlig hver især nogle gode muligheder. For eksempel kan et PLM system hjælpe dig i processen, hvis du ønsker at blive ISO certificeret, hvis du har produkter, der skal kaldes tilbage, eller hvis du skal optimere din supply chain.
Forskellen på CAD og CAM kurser
De grundlæggende forskelle på CAD og CAM er software/program og hvilket formål de hver især tjener. Hvor CAD udelukkende har fokus på design delen, har CAM fokus på produktions- og fremstillingsprocessen. De kan derfor sagtens bruges sammen, men også hver for sig. Du kan fx godt vælge udelukkende at benytte CAD, hvis CAM ikke er nødvendigt for dig og din beskæftigelse og omvendt.
"Hvis I er en tegnestue, har I jo som udgangspunkt ikke behov for CAM, men det betyder ikke, at et CAD program så per automatik ikke er nødvendigt for jer. CAD er nemlig i høj grad relevant for eksempelvis tegnestuer, arkitekter og ingeniør. Omvendt, er du en producerende virksomhed, kan du sagtens vælge udelukkende at gøre brug af et CAM program - også selvom I aldrig vil gøre brug af et CAD program. Så det ene udelukker ikke det andet. Programmerne kan sagtens bruges selvstændigt, men i nogle tilfælde er det meget fordelagtigt at bruge de to programmer sammen, som nævnt tidligere."
Der findes desuden mange muligheder, når du skal vælge din kommende CAD eller CAM software. Blandt disse muligheder kan på CAD siden nævnes Autodesk Inventor, Fusion 360 og AutoCAD, mens der på CAM delen kan nævnes Fusion 360, InventorCAM, FeatureCAM, Powermill og SolidCAM.
Med de mange muligheder kan det være være uoverskueligt at finde frem til, hvilken software, der passer bedst til ens egen virksomhed og situation. Her rådgiver Invent gerne omkring, hvad der vil være det bedste valg for jer.
Kurser i CAD og CAM
Udover at du kan få rådgivning og vejledning fra Invent omkring hvilket CAD / CAM program du bør vælge, kan du også tage kurser i CAD og CAM hos Invent. Her er der kurser for ethvert niveau, uanset om du er nybegynder, øvet, eller ekspert, der trænger til den nyeste viden i netop dit valgte software.
Invent er et ATC center. I dette tilfælde vil det sige, at Invent er et Authorized Training Center for Autodesk. Det betyder i praksis, at Invent underviser i Autodesk teknologi, men det betyder også, at underviserne er certificerede i det software, de underviser i. Det kunne for eksempel være Autodesk Inventor, men det kunne også være Autodesk Revit.
Har I behov for, at flere af jeres medarbejdere modtager efteruddannelse inden for CAD og CAM? Invent foretager en training needs analysis (TNA), hvor der foretages interviews og surveys med virksomhedens medarbejdere, for at finde frem til nuværende niveau og behov. Ud fra dette sammensætter Invent et forløb, der passer til præcis jeres behov, medarbejdere, og de ønsker I har til fremtiden.
Find dit CAD og/eller CAM kursus hos Invent nu
Begrebsafklaring
CAD: CAD er en forkortelse, der står for Computer Aided Design. Du kan potentielt også støde på den lidt ældre definition Computer Aided Drafting eller den udvidede udgave med forkortelsen CADD, der står for Computer Aided Design and Drafting. CAD er en software, hvor du har mulighed for at tegne og konstruere designs til brug i for eksempel industrien og inden for alt fra reklamebranchen til byggebranchen.
CAM: CAM er en forkortelse, der står for Computer Aided Manufacturing. CAM er den software, der anvendes til programmering af CNC maskiner. Denne CAM software kan for eksempel være et add-on modul til din CAD software.
PDM: PDM er en forkortelse, der står for Product Data Management. Et PDM system er en database, der håndterer metadeta. I et PDM system kan du for eksempel håndtere data fra dit CAD program. Dette giver dig for eksempel mulighed for at duplikere dit CAD data nemt og hurtigt, og bruge det til at bygge videre på eks. et andet projekt, hvor den eksisterende CAD data indgår.
PLM: PLM er en forkortelse, der står for Product Lifecycle Management. Dog fortæller Jess, at P kan står for mange ting. Det kan stå for Product, men det kan også stå for Proces eller Project. PLM er et system, der holder styr på væsentlige data og informationer i din virksomhed. I grove træk benyttes et PLM system til at holde styr på livscyklussen af dit produkt, projekt eller proces fra start til slut og alt der i mellem.
CNC: CNC - eller CNC-maskine - er en forkortelse, der står for Computer Numerical Control. Eksempler på CNC styrede maskiner kunne være fræsere eller drejebænke.