Er du HR medarbejder? Og vil du gøre os klogere på dine største udfordringer, når det kommer til kompetenceudvikling? Svar på vores korte survey her

Søg kursus

5 Gode råd til din MUS samtale

Skal du snart til din årlige MUS samtale, og går du med tanker om, hvordan du forbereder dig? Vi giver dig her en række råd til den gode MUS-samtale.

Få gode råd til din MUS samtale

En MUS samtale er en vigtig mulighed for at drøfte din udvikling, trivsel og fremtidige karriere med din leder.

Men hvad er en MUS-samtale egentlig, og hvordan sikrer du, at du får mest muligt ud af den? Her får du alt, hvad du behøver at vide, samt en række gode råd til forberedelsen.


Du er måske en af dem, der gruer for den årlige MUS samtale. Du tænker måske over hvilke spørgsmål man skal stille, og hvordan man sikrer, at samtalen fører til konkrete forbedringer. Men bare rolig - en MUS-samtale behøver slet ikke være så skræmmende, som du måske gør den til i dit hoved.

Din MUS er en oplagt mulighed for at drøfte dine drømme og ønsker hvad angår dit fremtidige arbejdsliv og dine daglige arbejdsopgaver. Det er ligeledes en god mulighed for at snakke om din performance og din personlige udvikling.

Hvad er en MUS samtale?

En MUS samtale er en planlagt, struktureret dialog mellem dig og din leder, der typisk finder sted én gang om året. Formålet med samtalen er at evaluere din indsats i det forgangne år, ligesom MUS sætter fokus på din trivsel, arbejdsindsats og din fremtidige - faglige såvel som personlige - udvikling.

MUS samtale har flere navne, men det står egentlig for Medarbejderudviklingssamtale. Du vil typisk høre det omtalt som MUS eller MUS-samtale, og det er således en samtale med dig i fokus. Du bør dermed ikke se det som en årlig begivenhed, du skal frygte, men derimod som en mulighed.

En mulighed hvor du kan drøfte dine arbejdsopgaver, få feedback på dine præstationer og præsentere ønsker til din fremtidige udvikling.

Din MUS samtale åbner nemlig også døren for et oplagt rum og en tid, hvor du og din leder kan tage en snak om kompetenceudvikling og hvordan du kan tage det næste skridt i din karriere.

MUS samtale forberedelse

Rammen for MUS-samtalen indeholder med andre ord nogle halvtunge emner, og for at få mest muligt ud af tiden til MUS-samtalen, er det også en virkelig god ide at møde op velforberedt.

Forberedelse til MUS samtale sikrer dig nemlig, at du bedre kan styre den åbne og fortrolige snak om dine nuværende såvel som fremtidige arbejdsopgaver.

Det giver dig også de bedste forudsætninger for en realistisk snak om dine muligheder for efteruddannelse og udvikling.

Test om du er klar til din MUS samtale

Forberedelse til MUS samtale

Selvom din to-do liste er lang, og din kalender er fyldt med deadlines, er det vigtigt, at du prioriterer at forberede dig til din MUS-samtale.

Som tidligere nævnt er det nemlig vigtigt, at du møder op velforberedt, så du får mest muligt ud af samtalen. Derfor har vi her samlet 5 konkrete trin og gode råd til din MUS-samtale.

5 gode råd til MUS samtale

1. Den gode MUS samtale starter med forberedelse

Den vigtigste del af en god MUS-samtale sker faktisk før samtalen - nemlig ved at forberede dig grundigt. Sæt tid af til at reflektere over følgende spørgsmål:

  • Hvad har jeg opnået i løbet af det sidste år?
  • Hvilke udfordringer har jeg haft, og hvordan har jeg håndteret dem?
  • Hvilke kompetencer ønsker jeg at udvikle fremover?

Notér dine tanker ned, så du har konkrete eksempler og ønsker klar til samtalen. Dette viser, at du tager din MUS samtale seriøst og har tænkt over din performance og din udvikling.

2. Tænk over dine mål

En MUS-samtale er ikke kun en statusopdatering; det er også en chance for at sætte mål for fremtiden. Tænk over:

  • Hvad vil jeg gerne opnå det næste år?
  • Hvilke arbejdsopgaver eller projekter vil jeg gerne arbejde på?
  • Er der efteruddannelse eller kurser, der kan hjælpe mig i min udvikling?

Ved at sætte klare mål kan du og din leder sammen lave en konkret plan, der understøtter din karriereudvikling samt dine drømme og ambitioner og fremtiden.

3. Vær ærlig og åben

Din MUS-samtale er din mulighed for at dele både positive og negative aspekter af dit arbejde. Hvis der er områder, hvor du føler dig udfordret eller overbelastet, så vær ikke bange for at nævne det. En god leder vil sætte pris på din ærlighed og arbejde sammen med dig for at finde løsninger.

Husk også at nævne de ting, der fungerer godt. Det kan være opgaver, du trives med, eller særlige succeser, du er stolt af.

4. Forbered spørgsmål til din leder

Brug samtalen til at få indsigt i, hvordan din leder ser på din indsats og dine udviklingsmuligheder. Overvej spørgsmål som:

  • Hvordan vurderer du mine styrker og svagheder?
  • Hvor ser du muligheder for min udvikling?
  • Er der særlige mål, jeg bør fokusere på det kommende år?

At stille spørgsmål viser, at du er engageret og interesseret i at forbedre dig.

5. Følg op på aftaler

En god MUS-samtale slutter ikke, når du forlader rummet. Sørg for, at de aftaler, I har lavet, bliver fulgt op på. Notér de vigtigste punkter fra samtalen og lav en plan for, hvordan du kan arbejde med dine mål.

Det kan også være en god idé at aftale en opfølgning med din leder, så I sammen kan vurdere dine fremskridt. Det kan for eksempel være et fast punkt på dagsordenen, hvis I har månedlige 1:1 møder.

Emner og spørgsmål til MUS samtale

Den gode MUS samtale er ikke nødvendigvis ens i alle virksomheder. Der kan for eksempel være forskellige MUS samtale regler, rammen kan variere, ligesom MUS-samtalen kan bestå af forskellige spørgsmål.

For at du kan gå ind til din MUS samtale med ro i maven, kan det være en fordel at have kendskab til, hvilke emner og spørgsmål, du kan blive stillet overfor. Det vil for eksempel ikke være atypisk, hvis du kommer omkring følgende emner og spørgsmål til din MUS-samtale:

  • Hvordan er det gået siden sidste MUS?
  • Hvad er dine ønsker og mål for det kommende år?
  • Hvordan trives du i dit arbejder?
  • Hvordan er samarbejder mellem dig og dine kolleger?
  • Har du nogle mål for din faglige eller personlige udvikling, som virksomheden kan støtte dig med?
  • Hvordan oplever du balancen mellem dit arbejde og dit privatliv?
  • Er der nye opgaver eller ansvarsområder, du kunne tænke dig at prøve kræfter med?
  • Er der noget i din arbejdsdag, der kunne gøres lettere eller mere effektivt?
  • Er der nogen ressourcer, værktøjer eller træning, som ville hjælpe dig i dit arbejde?

Dette er blot et udpluk af det, du kan forvente at møde til din MUS samtale. Ved at være forberedt og have gjort dig tanker omkring ovenstående, vil du være klædt godt på til en konstruktiv MUS.

Brug din MUS samtale som et redskab til succes

Husk a MUS-samtalen ikke bare er en formalitet - det er din årlige anledning til at sætte fokus på netop det, der er vigtigt for dig, din rolle, din udvikling og din karriere. Med den rette forberedelse og en aktiv indsats under samtalen kan du sikre, at det bliver en givende oplevelse, der styrker både din trivsel og karriere.

Gå derfor ind til samtalen med et åbent sind og et klart fokus på dine mål. Vi ønsker dig held og lykke med din MUS samtale.

Bliv klædt endnu bedre på til din MUS samtale med et kursus

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer