Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Få glæden tilbage i dit arbejdsliv

Har du taget den rigtige uddannelse og scoret det gode job? Så er du indehaver af det, de fleste definerer som succes, men for mange kan følelsen af lykke alligevel mangle. Hvis det er noget, du kan nikke genkendende til, så læs med her, hvor vi har taget en snak med Nanna Agerlin, der er talentekspert, karriere- og ledelsesrådgiver, om det at genopfinde sin karriere.

Derfor oplever mange en tomhedsfølelse i løbet af deres karriere

De fleste danskere vælger, hvilken branche de gerne vil arbejde inden for i starten af deres tyvere. De kan dermed se frem til at arbejde i den branche indtil, de rammer folkepensionsalderen, når de er omkring 70 år. 

Nanna mener derfor, at en af de hyppigste årsager til, at tomhedsfølelsen opstår, er fordi vi vælger uddannelse forholdsvist tidligt i livet, hvor man ikke har lært sig selv at kende. Mange kommer derfor til at længes efter at være ‘mere sig selv’.

“Man forandrer sig gennem hele livet, så det her med at skulle vælge, hvad man gerne vil beskæftige sig med resten af ens liv i starten af tyverne, er en naiv tanke i min optik.”

En anden årsag til er, at det ofte er ydre parametre, der afgør, hvilken uddannelse man tager og ikke de indre parametre.

“Jeg har mange klienter, der kommer ind til mig, og siger “jeg havde et højt snit, og det snit blev jeg nødt til at bruge til noget”. De har derfor taget et branchevalg ud fra, hvad vi har defineret som populært - som det høje snit er et udtryk for - i stedet for ud fra deres interesser og talenter”.

Kom af med tomhedsfølelsen

Når Nanna hjælper sine klienter med at genopfinde deres karriere, anvender hun en talenttest, der er baseret på Gallups mere end 50 års forskning i talenter. Forskningen har vist, at der findes 34 talenter, og testen kan altså anvendes til at identificere hvilke af talenterne, man besidder. 

“Vi ved fra forskning, at hvis vi har vores talenter i spil - der er et udtryk for vores skarpeste synapser i hjernen - så tænker vi allermest effektivt og klart, og det giver os en følelse af, at vi kan få lov til at være os selv og generere flere resultater og mere succes i den organisation, som man arbejder i”.

Nanna forklarer, at mennesket typisk har adgang til 10-16 talenter alt efter, hvor bredt ens spektrum er, og at de fleste mennesker har en forståelse for mellem 3-5 af disse talenter. Når man får en forståelse for sine talenter, er det nemmere at udvikle og kombinere dem samt finde ens genizone. 

Genizonen - dét der gør dig unik

Når man har fundet frem til sine talenter, er det muligt at finde det område, hvor man arbejdsmæssigt bruger sit fulde potentiale. Dette område betegner Nanna som ens genizone. Når Nanna har hjulpet sine klienter med at finde frem til deres genizone, så er resultaterne klare og entydige: 

“Min erfaring er, at når man har fundet sin genizone står man stærkere i sig selv og med langt mere selvtillid både i forhold til at søge nye jobs, men også i forhold til at få nye stillinger - tilmed nyopfundne stillinger - i deres nuværende virksomheder.”

Hertil tilføjer Nanna, at hun aldrig har haft en klient, der er kommet tilbage til sin leder og sagt “jeg har arbejdet med mig selv, mit potentiale og genizone, og jeg har fundet ud af at xxx, er det jeg virkelig brænder for”, hvor lederen ikke har syntes, at det har været en god idé at ændre personens arbejdsområde til det personen brænder for. Succesraten er derfor høj. 

Gode råd til at komme af med tomhedsfølelsen

Nannas bedste råd til dig, der gerne vil genopfinde din karriere er, at sætte sig ned og spørge sig selv: Hvad er det for nogle opgaver, jeg synes er sjove? Hvad får jeg energi af at arbejde med? Hvad giver mig flow? Hvor føler jeg, at jeg kan være mest mig selv?

Det er især de områder, Nanna mener, at man skal gå på opdagelse i. Og så er det altafgørende, at man i denne proces ser på det med nysgerrige øjne og ikke dømmer sig selv. 

“Jeg sidder med så mange succesfulde folk, der har alle voksen-pointene, men alligevel føler, at de har en følelse af, at de ikke er rigtig glade. Hvis det var ens barn, der kom og sagde ‘Jeg føler mig ikke rigtig glad’, så vil man altid give sig tid til at finde ud af, hvad det handler om - det skal man også, når det drejer sig om en selv”

I sin karriere har Nanna arbejdet med mange forskellige personer og fortæller, at der også findes folk, der aldrig har følt, at de er lykkes. Folk, der har taget valg i retninger, der ligger uden for deres talenter, og derfor aldrig har haft succesfølelsen. Til dem vil hun gerne sige: 

“Det passer overhovedet ikke, at du ikke er lykkedes. Du er bare havnet på den forkerte hylde”.

Læs mere om Nanna Agerlin her

Senest opdateret: 26 jun 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 18-06-2020

Find din indre balance og udnyt dit fulde potentiale

Læs med her, og lær hvordan du finder din indre balance og tager styringen i dit liv, så du kan udnytte dit fulde potentiale.

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2020

Er du bange for, at alle andre gennemskuer din talentløshed?

Går du rundt i en evig frygt for at nogen opdager, at du faktisk slet ikke er så god til dit job, som andre går rundt og tror? Så er du måske ramt af impostor syndrom.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Top 30 kompetencer arbejdsgiverne leder efter i 2019

Ved du hvad arbejdsgiverne efterspørger anno 2019? Hvad kigger arbejdsgiverne egentlig efter, når de søger efter nye kandidater?

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2020

Førstehåndsindtryk

Du får aldrig en ny chance for at gøre et godt førstehåndsindtryk.Når der er tale om en jobsamtale, er der måske også endnu mere på spil. Her er 10 tips, der sikrer, at du efterlader et godt førstehåndsindtryk - og kommer et skridt tættere på drømmejobbet!

Læs mere