Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Vejledning i fjernundervisning


e-learning

Sådan får du det optimale ud af e-learning

Hvad er fordele og ulemper ved at tage et kursus som e-learning? Hvordan foregår undervisningsforløbet i praksis? Disse spørgsmål er blandt nogle af de mest almindelige, som bliver stillet, når en besøgende overvejer at tage et forløb som via e-learning. Vi giver dig her svar på alle dine spørgsmål om fjernundervisning.  

Hvad er e-learning?

Helt overordnet betyder e-learning elektronisk læring og dækker over, at du modtager undervisning ved hjælp fra en computer med en internetforbindelse.

Hvordan foregår e-learning?

Udbyderen har en e-learning platform, som bruges til alle deres kurser. På den side kan du oftest skrive indlæg, kommentere andre kursusdeltageres indlæg, deltage i diskussioner og stille spørgsmål til kursuslederen.

Fordele

En af de mest indlysende fordele, når du vælger fjernundervisning er, at du har en stor fleksibilitet i forhold til et traditionelt kursus eller efteruddannelsesforløb. Her kan du selv bestemme, hvor og hvornår du vil gennemføre kurset. Du er mere afslappet og modtagelig, når du selv har besluttet dig for et tidspunkt og sted for undervisningen. Det kan være svært at passe kursus ind i en travl hverdag med meget at se til på jobbet og i fritiden. Fjernundervisning kan du selv passe ind i din travle hverdag og bruge tiden, når det er muligt. En stor fordel ved e-learning for arbejdsgiveren er, at medarbejderne ikke skal bruge den almindelige arbejdstid på kurset, og derfor kan være mere indstillet på et fleksibelt forløb, frem for et kursus med fastlagte fremmødedatoer.

Udfordringer

Der kan også være udfordringer ved at e-learning. Du har ikke personlig direkte kontakt til din underviser og de andre kursusdeltagere. Der er derfor ikke den samme mulighed for diskussion og sparring med de andre kursister. Fjernundervisning stiller nogle andre krav til dig end et traditionelt kursus. I det følgende afsnit fortæller vi lidt om, hvad e-learning helt konkret kræver af dig.

Hvad kræver fjernundervisning af dig?

Det er vigtigt, at du er klar over, at en uddannelse via e-learning kræver lige så meget, hvis ikke mere, af din tid og energi end traditionelle åbne kurser. Vi har opstillet en række tjekpunkter til dig, som du kan bruge til at finde ud af, om fjernundervisning er det rette valg for dig. Her er tre egenskaber, som er gode at have, når du gerne vil have det mest mulige ud af e-learning.

Selvdisciplin

Selvdisciplin er en vigtigt egenskab i relation til e-learning. Er du god til at arbejde selvstændigt? Kan du opsætte delmål og målsætninger og nå dem? Når du tager et kursus som fjernundervisning skal du have mod på at selv at opsøge hjælp, når du har behov for det. Det kan være et teknisk problem eller en del af pensum, som du har spørgsmål til. Du skal selv afsætte tid til kurset og herved sørge for, at alle lektioner på kurset bliver gennemgået. En løsning på dette kan være, at du allerede inden opstart på kurset, gør dig nogle tanker omkring, hvornår du vil afsætte tid i din dagligdag.

Personlig effektivitet

Ligesom du selv skal finde ud af, hvornår du vil bruge tid på kurset, så skal du også styre tiden, så du gennemfører kurset inden for den planlagte periode. Fleksibiliteten kan også være en ulempe, hvis du ikke får afsat tid til kurset. Du skal være velorganiseret. Det kan være der er en plan for undervisningen ellers kan lave din egen plan for, hvad du skal nå på hvilke dage og hvornår opgaverne skal løses. Det er forskelligt hvornår vi er mest effektive, så det er en god idé at afklare, hvornår du arbejder bedst. Er det sent om aftenen? Eller måske lørdag formiddag?

Grundlæggende tekniske færdigheder

Når du følger et kursus som fjernundervisning, så forventes det, at du selv kan finde ud af de tekniske dele af kurset. Det er derfor en fordel at du har grundlæggende tekniske færdigheder. De fleste uddannelsesudbydere tilbyder en introduktion til deres e-learning programmer inden kurset påbegyndes. Så du behøver ikke at kende til, hvordan programmerne fungerer på forhånd.

  

Her kan du se et udvalg af fjernundervisning

Senest opdateret: 15 dec 2016

Du er måske også interesseret i:

Fokus på fjernundervisning

Publiceret 17-09-2014

Online kurser er i markant vækst, og fjernundervisning bliver mere og mere populært. Det gælder både ansatte, der deltager i og gennemfører kurser online, men også ledere kan se store muligheder i at sende deres medarbejdere på efteruddannelsesforløb, uden at de behøver at rejse langt bort fra kontoret.

Læs mere

Derfor skal danske uddannelsesorganisationer satse på MOOCs

Publiceret 06-11-2015

Uddannelse bliver mere og mere tilgængeligt for alle, uanset hvor i verden man befinder sig. Her er MOOCs - Massive Open Online Courses - en stor spiller på markedet. Men hvorfor skal de danske kursusudbydere afsætte ressourcer til at udvikle online uddannelse målrettet hele verden? Læs vores interview med Lone Guldbrandt Tønnesen, som er specialiseret inden for MOOCs.

Læs mere

Hvad er MOOCs - og hvordan ser fremtiden ud?

Publiceret 18-05-2015

Forestil dig at tage et modul på verdens mest prestigefyldte universitet - gratis! Det har du mulighed for med MOOCs, der tilbyder gratis online uddannelse udbudt af en række af verdens førende universiteter. Læs mere om MOOCs her og få indblik i fordele og ulemper ved den nye uddannelsesform.

Læs mere

Interview: Københavns Universitet om MOOCs

Publiceret 29-10-2015

MOOCs - Massive Open Online Courses - er i rivende udvikling, og flere og flere udbydere verden over følger med ved at tilbyde kurser, der kan tages af alle med en internetforbindelse. I Danmark har Københavns Universitet været med fra begyndelsen. Vi har spurgt Lasse Jensen, Senior Advisor på Københavns Universitets MOOC Unit om fremtiden for MOOCs på KU...

Læs mere