Vis finduddannelse.dk som: Mobile
AMU kursus inden for transport

Bliv godt kørende med Trafikskolen

Der er behov for flere chauffører i transportbranchen i Danmark. Men hvordan bliver man chauffør, hvilke uddannelser/kurser udbydes der og hvor lang tid tager det? Lyder livet på landevejene og friheden, der følger med som noget for dig? Så læs med her, hvor du bliver klogere på hvad et AMU kursus hos Trafikskolen i Esbjerg kan give dig.

Landets vognmænd ønsker inderligt at ansætte chauffører, men der er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Ifølge flere medier er det desværre sådan, situationen er i dag, og det er også et billede, de kan nikke genkendende til hos Trafikskolen i Esbjerg, hvor vi tog en snak omkring AMU kurser med en af skolens ansatte, Mikael Falck.

Hvad er et AMU kursus?

AMU er en forkortelse for arbejdsmarkedsuddannelse. Et AMU kursus er målrettet både ansatte og ledige, der ønsker opkvalificering af deres kompetencer med henblik på en specifik branche. Sagt med andre ord, er AMU-kurser efteruddannelse til faglærte såvel som ufaglærte medarbejdere fra private og offentlige virksomheder. Ledige og selvstændige erhvervsdrivende har ligeledes mulighed for at gøre brug af et AMU kursus. 

Et AMU kursus er som udgangspunkt kortere varende uddannelser, og har til formål at afdække ufaglærte og faglærtes behov for at tilegne sig nogle af de kompetencer, arbejdsmarkedet efterspørger. Der findes rigtig mange forskellige AMU kurser, så der findes helt sikkert også et AMU kursus for dig. 

Indenfor transportområdet er der også udviklet en række AMU kurser, der kan give dig mulighed for beskæftigelse indenfor transportområdet, uden at du nødvendigvis skal ud og tage en længere erhvervsuddannelse. Et AMU kursus klæder dig simpelthen på til at gå direkte ud og varetage opgaven. 

Specialiseret AMU center

Trafikskolen undervisningDet er selvfølgelig ingen undtagelse hos Trafikskolen i Esbjerg.

Hvor Trafikskolen siden 1993 har været en køreskole, har de siden 2011 haft AMU kurser, som var udliciteret igennem flere AMU centre.

I 2019 fik Trafikskolen deres egen selvstændige godkendelse i undervisningsministeriet, til at udbyde alle kurser inden for bl.a. godstransport, personbefordring med bybus og rutebil samt personbefordring med mindre køretøjer.

Hos Trafikskolen i Esbjerg kan du tage et AMU kursus indenfor transport, og du kan blandt andet tage følgende kørekort:

  • Kørekort til bus
  • Kørekort til lastbil
  • Kørekort til taxa
  • Kørekort som flextrafik chauffør

Trafikskolen - Dit private AMU center

Udover at være et specialiseret AMU center, er Trafikskolen også et privatejet AMU center. Det giver dig som kursist muligheden for fleksibel undervisning, der kan tilpasses så det passer ind i din hverdag. Hos Trafikskolen kan du nemlig vælge mellem kurser, der foregår om dagen og kurser, der foregår om aftenen og i weekenderne.

Du får dermed muligheden for at tilpasse det dit skema, uanset om du er ledig, du har et arbejde, der skal passes ved siden af kurset, eller om det bare lyder mere tiltalende med en fleksibel undervisningsform. 

Vi er et privat AMU center, så vi er meget fleksible. Vi har fokus på at få den enkelte i mål på bedste vis. Det handler ikke om at få hele holdet i mål - det handler om at se den enkelte og at se deres individuelle behov.

- Udtalelse fra Mikael Falck, SoMe- og markedsføringsansvarlig hos Trafikskolen

Som aften- og weekendhold tager det respektive kursus selvfølgelig længere tid, da man kun har en halv dags undervisning, hvor man på dagholdene har undervisning i, hvad der cirka vil svare til en almindelig arbejdsdag. Den ene undervisningsform er ikke bedre end den anden - udbyttet og kvaliteten af undervisningen er præcis det samme.

Udover at være en fordel for folk i arbejde, der ønsker opkvalificering, kan undervisningsformen også være en fordel for personer, der f.eks. kan have svært ved at stå tidligt op, og være friske nok til at varetage et helt almindeligt kursus fra 8-16. 

Man skal heller ikke være bange for, at man som kursist skal afsætte en masse tid i fritiden til kurset. Som Mikael Falck siger, det er et AMU kursus, og det eneste, det kræver i tidsforbrug, er den tid, du rent faktisk er hos Trafikskolen og modtager undervisningen - teoretisk eller praktisk. Der er nogle kursister, der vælger at tage noget med hjem og efterspørger ekstra materiale, men det er bestemt ikke et krav eller en forventning fra Trafikskolen, at man "laver lektier". 

Et forløb tilpasset dig 

Vælger du Trafikskolen som dit AMU-center, skal du heller ikke være bange for at føle dig overset som kursist. Skolen sørger nemlig for, at deres hold ikke er for store, så de er sikre på, at alle får noget ud af undervisningen, og føler sig set og hørt. På den måde er der også mulighed for at tilpasse undervisningen, til den enkeltes behov. 

Der er 12 faste undervisere, der har hver deres kompetencer og historier at bidrage med. Du skal dog ikke være bange for, at du i løbet af dit forløb, skal lære 12 nye navne at kende. Du har som udgangspunkt faste lærere tilknyttet - for eksempel én lærer i førstehjælp, én lærer til kørsel og én faglærer til undervisningen - men det er som udgangspunkt også det, som Mikal Falck forklarer det. Der kan dog hives lærere ind i undervisningen, såfremt det giver mening, så du som kursist får glæde af så meget forskellig erfaring og kompetencer som muligt.

Værd at vide om AMU kurser

Uanset om du er interesseret i et AMU kursus hos Trafikskolen eller ej, er der en masse, der er vigtigt og værd at vide om AMU kurser. Hos Trafikskolen oplever de ofte, at der er en række misforståelser omkring AMU kurser. Der er for eksempel mange, der ikke ved, at der faktisk er det, man kalder frit valg inden for AMU kurser. 

Frit valg

At det er frit valg her i Danmark inden for AMU kurser vil sige, at du frit kan vælge hvor du vil tage dit AMU-kursus. For eksempel om det skal være ved at privat AMU center eller ved en offentlig udbyder. Det er ofte ikke noget, den enkelte borger bliver godt opmærksom på, fortæller Mikael Falck, men det ér op til den enkelte, om de ønsker et offentligt AMU center eller et privat.

AMU kursus er ikke et forberedende kursus

Ifølge Mikael Falck oplever de også ofte på Trafikskolen, at folk opfatter et AMU kursus som et forberedende kursus, til for eksempel at kunne tage et lastbilkørekort hos en kørelærer efterfølgende. Dette er altså en misforståelse, udtaler Mikael Falck. Ved at tage et AMU kursus får du rent faktisk dit lastbilkørekort, og alt hvad du skal bruge for at starte direkte i job. Det er altså ikke er kursus, der bare gør dig klar til, at kunne tage kørekortet efterfølgende. 

Mikael Falck mener, at forvirringen skyldes den lave pris for et AMU kursus, mod køreskolernes pris for et lastbilkørekort.Dette udløser forvirring hos den potentielle kursist, der ikke kan forstå, at de kan få nærmest det samme ved at tage et AMU kursus og mere til end ved, "bare" at tage et lastbilkørekort - og så endda kun slippe med en egenbetaling på 3.780 kroner.

Det skyldes selvfølgelig, at det jo ér et AMU kursus, og en stor del af udgiften til selve kørekortet finansieres af staten ligesom med alle andre AMU kurser. Der er derfor ikke noget hokus pokus omkring det, men der er dog en række betingelser man skal være opmærksom på, såfremt man ønsker at tilmelde sig en AMU-uddannelse. 

Mulighed for VEU-godtgørelse

Under et AMU kursus er der mulighed for VEU-godtgørelse, så længe man opfylder betingelserne. Om godtgørelsen går direkte til dig eller en eventuelt arbejdsgiver, afhænger af den situation du står i.

Der er som sagt en række forskellige regler at sætte sig ind i, når man skal søge om VEU-godtgørelse. Dem kan du læse meget mere om hos Trafikskolen lige her.

Fordelene ved at vælge et privat AMU center

Der er ikke den store forskel på, om du vælger et privat AMU center eller et offentligt. Der kan være en lille forskel på prisen, men spørger du Mikael Falck, er der en klar fordel ved at vælge et privat AMU center - netop at det er så fleksibelt.

Hos Trafikskolen kender de det i hvert fald selv. Undervisningen er af høj kvalitet, og man satser da på at alle kommer igennem, på baggrund af den "pakke" Trafikskolen har. Men skulle der være en elev, der har behov for 2 ekstra timer for at blive helt fortrolig med for eksempel at bakke med trailer på lastbilen, så er det intet problem. Så bliver det tilpasset undervisningen til den enkelte, og det betyder ikke at personen skal have flere penge op af lommen.

Flere timer uden beregning

Hvis du føler at du har behov for at par ekstra timer inden den endelige prøve, er det også en mulighed hos Trafikskolen. Man kan uden problemer hoppe over og følge undervisningen på et andet hold - igen helt uden ekstra beregning. 

Ved at tage et AMU kursus indenfor transport hos Trafikskolen, kan du forvente at komme ud med nye kompetencer og et kørekort i hånden. Dette er forhåbentlig noget, der kan danne grundlag for et arbejde efterfølgende. Såfremt man tager et AMU kursus hos Trafikskolen, er der utrolig gode muligheder for at få et job efterfølgende. Der er nemlig stor efterspørgsel på chauffører lige i øjeblikket.

Man kommer ud med noget læring og noget viden indenfor branchen, som du med det samme, efter endt forløb, kan anvende i praksis. Uanset om du ønsker at være lastbilchauffør, taxa chauffør, bus chauffør eller flextrafik chauffør. Sidst men ikke mindst, går du fra Trafikskolen med en god oplevelse. 

Senest opdateret: 07 okt 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 12-08-2020

Få foden inden for i transportbranchen!

Vil du gerne ind i transportbranchen, men usikker på hvordan? Eller leder du efter nye udfordringer på hjul? Så læs vores guide og bliv klogere på mulighederne for at komme ind - eller videre - i transportbranchen. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-05-2020

Hvad er dine muligheder og rettigheder?

Når du modtager kontant- eller uddannelseshjælp, har du mulighed for at opkvalificere dig, så du er bedre rustet til at komme i job eller starte på en ordinær uddannelse på almindelige vilkår*. Guiden giver vi dig et grundigt overblik over de forskellige uddannelser og kurser.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2020

Sådan vælger du den rette efteruddannelse

Læs med her, hvor vi giver dig de syv punkter du skal have med i dine overvejelser, inden du vælger.

Læs mere
Sidst opdateret 05-06-2020

Få mere ud af dit kursus med 40-20-40 modellen

Ønsker du at få mere ud af din efter- og videreuddannelse? Føler du, at den tid og overskud du bruger på kurser, ikke helt spiller sammen med, hvad du får ud af det, i sidste ende?

Læs mere