Agile og Scrum er fremtiden inden for projektledelse
27 okt 2022

Agile og Scrum er fremtiden inden for projektledelse

Når vi i dag arbejder med projektledelse og produktudvikling har vi brug for, at alting forløber smooth, og at vi minimerer risikoen for forsinkelser, uforudsete udgifter samt utilfredse medarbejdere såvel som utilfredse kunder. Men hvordan gør vi det i praksis? Vi har spurgt Niels Fester, der er grundlægger af Compass Lean Academy.


Hvem er Compass Academy

Niels Fester og Claus Petersen etablerede Compass Lean Academy i 2005, og det var således Danmarks første Lean Academy. Siden da har Compass Lean Academy uddannet mere end 4.000 ledere og specialister. I dag er virksomheden en af landets førende inden for Agile, Lean, Six Sigma og Scrum, og tilbyder åbne kurser i Århus og København. 

Vores tilgang til projektledelse og produktudvikling har ændret sig over tid, i takt med, at vores behov har ændret sig. Historisk set har tilgangen været, at man kunne planlægge projekter og udvikling fra start til slut, og forudse alt i processen, således at der ikke ville forekomme behov for ændringer undervejs. Denne tilgang holder dog ikke længere.

Som Niels Fester fortæller, kan de fleste, der har medvirket i et projekt, skrive under på, at det ikke er sådan, et projekt forløber i virkeligheden: "Jeg tror, at de fleste, der har været med i et projekt, vil give mig ret når jeg siger, at sådan går det bare ikke. Det er uanset om det er et byggeprojekt, en ny sundhedsplatform, en køkkenrenovering eller lignende. Det går aldrig som man planlægger. Der kommer nærmest altid ting, man ikke kan forudse. Både når det gælder estimatet omkring tid, men også det økonomiske aspekt. Og det er her, Agile og Scrum kommer ind i billedet."

Historien bag Agile og Scrum

I sin tid var der nemlig nogle softwareudviklere, der blev så frustrerede over tilgangen til udviklingen af projekter, at de fik nok. De fik nok af at blive hæftet op på budgetter og tidsplaner, og at det aldrig gik som de regnede med. De mente simpelthen, at det kunne gøres bedre, hvilket fik dem til at formulere nogle agile principper og værdier ud fra en mere effektiv tilgang. Disse værdier og principper blev til “The Agile Manifesto”, som består af 4 værdier og 12 principper for god software udvikling.

I dag er der udviklet mere på “The Agile Manifesto”, så det omfatter mere end blot god softwareudvikling. To af udviklerne bag dette manifest valgte nemlig senere at forfine og konkretisere Agile, da de mente at det kunne blive endnu bedre, og defineres endnu bedre. Dette har resulteret i det, vi i dag kender som rammeværktøjet Scrum.

Både Agile og Scrum benyttes til at understøtte en agil tilgang, og som Niels fortæller det er der flere forskellige metoder, man kan benytte sig af, når man snakker produktudvikling og projektledelse. Fælles er dog, at det hele går Scrum vejen i dag.

Agile og Scrum er fremtiden

Som Niels Fester beskriver det, er Scrum i dag den mest effektive måde at udvikle produkter og services på, på tværs af forskellige brancher: "Til at starte med, for 10-20 år siden, så vi, at Scrum blev anvendt rigtig meget inden for software udvikling, mens vi i dag ser, at Scrum værktøjet anvendes inden for almindelig produktudvikling og udvikling af services. Scrum er derfor en smart måde at udvikle på, uanset din branche," forklarer Niels Festen.

Grunden til at Scrum er så effektivt et rammeværktøj skal findes i tilgangen: "Med Scrum antager man, at tingene ændrer sig hele tiden. Brugerne kommer kontinuerligt med nye ideer til, hvad de gerne vil have udviklet, de vil have andre features bygget ind. De ved ikke helt konkret hvad de gerne vil have, men finder ud af det hen ad vejen. Derfor er metodearbejdet tilpasset en foranderlig verden, der ikke går som man havde regnet med, og som ikke går, som man havde planlagt til at starte med," forklarer Niels Fester. Med Scrum mindsettet udvikler man derfor i meget korte perioder, som maksimalt strækker sig over en måned, og gerne en periode på 14 dage eller helt ned til en uge, hvor man løbende kan tilpasse projektet. 

Som Niels Fester beskriver det, har det været naturligt for Compass Lean Academy at udbyde kurser i Scrum og Agile, da det er en videreudvikling af Lean og The Toyota way. Niels Fester fortæller, at Agile og Scrum supporterer hinanden, da Agile er meget løst, og Scrum er meget konkret. Som nævnt tidligere siger Niels Fester dog, at det hele går Scrum vejen i dag. 

Når man benytter Scrum som rammeværktøj, kan man nemlig udvikle sine produkter hurtigere, billigere og bedre tilpasset slutbrugerens behov. Man opnår med andre ord en proces, der er langt mere effektiv og tidsbesparende, og man minimerer risikoen for at overskride budgetter og at der sker fejl undervejs: "Du rammer simpelthen det, der bringer værdi for dig som virksomhed såvel som for slutbrugeren langt nemmere, hurtigere, billigere og bedre, end du ville have gjort med en vandfaldstilgang som for eksempel PRINCE2 osv.," uddyber Niels Fester.

Scrum er for alle, der udvikler produkter og services

Scrum er derfor et uhyggeligt effektivt værktøj, der benyttes til at udvikle produkter og services. Før i tiden var kurserne en specialitet for software udviklere, men som Niels Fester beskriver det, er det i dag relevant for langt mere end denne ene funktion: "Tidligere var det kun software udviklere og product owners, der deltog. I dag ser vi dog også ledere, mellemledere og nøglemedarbejdere komme på disse kurser. Lederne og nøglemedarbejderne er blevet mere bevidste om vigtigheden af, at de også forstår den metodiske tilgang, der anvendes i virksomheden, og vigtigheden af, at man bliver ved med at udvikle sig."

Alle skal jo udvikle sig - både som individ, men også som virksomhed, hvis man gerne vil følge med i efterspørgslen og de krav der bliver stiller. Dette er også en tendens de oplever hos Compass Lean Academy: "Vi ser, at de, der tidligere blev kaldt projektledere, ikke længere skal være projektledere, men i stedet Scrum Masters. Og det stopper ikke der. Tidligere tog folk enten et Scrum Master kursus eller et Product Owner kursus. Nu er der i stedet efterspørgsel på hele pakken, og tage en uddannelse Som Agile Coach. Med denne uddannelse får man hele pakken i form af Scrum Agile, Scrum Master samt Product Owner. Dette skyldes simpelthen, at der er efterspørgsel på mere viden," forklarer Niels Fester.

Lær at mestre Scrum og Agile mindsettet

Derfor er Niels Fester klare opfordring også, at man tager et kursus. Dette uanset om du sidder som leder, mellemleder, projektleder, programchef eller lignende. Der er rigtig mange funktioner, der kan have gavn af disse kurser. Som Niels Fester beskriver det, er der ingen forudsætninger om, at du har et forudgående kendskab til Scrum eller Agile. 

Hvis du ikke har kendskab til metoden, vil Niels Fester anbefale dig at tage kurset Scrum Master, som er et to-dages kursus, hvor du lærer om de agile Scrum værktøjer og hvordan de anvendes i praksis. Har du allerede et Scrum Master kursus kan Niels Fester anbefale dig at tage kurset Fra Scrum Master til Agile Coach. Dette er et kursus, der strækker sig over 6 dage, hvor du opgraderer din Scrum Master til en Agile Coach certificering.

Hos Compass Lean Academy finder du mange flere kurser, der gør dig i stand til at arbejde ud fra et Scrum og Agile mindset, som vil gøre dig eftertragtet på det danske arbejdsmarked. Fælles for kurserne hos Compass Lean Academy er, at du bliver certificeret så du har et bevis på dine kompetencer og din viden.

Find dit kursus hos Compass Lean Academy her

Senest opdateret: 27 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 18-02-2022

Uddannelsesguide til socialrådgivere

Sidder du som socialrådgiver og kunne tænke dig at prøve kræfter med nye opgaver? Vi har samlet en guide med et udvalg af efter- og videreuddannelser, hvor du kan finde inspiration til din videre karriereudvikling.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2023

Mening i arbejdslivet

Kvinder har brug for mening, autencitet, ros, empati, relationer, intuition, deling og tillid i deres hverdag. Flere og flere kvinder har det derfor svært på arbejdsmarkedet, der ofte er drevet af bundlinjetal, KPI'er og autoritet. Executive coach Birgitte Baadegaard gør dig klogere på tendensen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2023

Forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

"Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse?" Dette er et spørgsmål, vi ofte støder på her hos finduddannelse.dk. Og vi forstår det egentlig godt. Men svaret er egentlig mere simpelt, end de fleste går og tror. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Top 10 udbydere med bedst kundekontakt - 2021/2022

Vi er i konstant udvikling og bestræber os på at give den bedste oplevelse for både vores brugere og vores udbydere. Derfor har vi udrullet en Mystery Shopper-øvelse for at forbedre oplevelsen for jer besøgende på siden, mens vi gør udbydere opmærksomme på, hvordan I benytter jer af platformen og hvad I forventer af den. Se resultatet af årets Mystery Shopper undersøgelse her. 

Læs mere