Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Sådan uddanner du dig inden for IOT

IOT er fremtiden, det er der ingen tvivl om.

Vil du sikre din karriere og være eftertragtet på jobmarkedet mange år frem, kan det derfor give god mening at begynde at specialisere sig indenfor IOT.

I denne artikel kigger vi nærmere på IOT, og hvordan du kan opgradere dit CV med IOT-relevante erfaringer og kompetencer.

Lad os først kigger på, hvad IOT egentlig er.

Hvad er IOT?

IOT står for ”Internet Of Things”, og det er en betegnelse for, hvordan alle verdens fysiske ting i fremtiden vil være koblet på internettet, så vi kan styre og kommunikere med dem.

Ifølge billig-bredbånd.nu og deres IOT-infografik, findes der allerede i dag en lang række ting, som kan klassificeres som IOT.

Tag eksempelvis de nye smartlocks, som findes i mange af de nye lejlighedsbyggerier, hvor du kan åbne og lukke din dør via en app på din smartphone. Disse smartlocks er en del af ”det smarte hjem” (smart home), som også tæller køleskabe og ovne, der er koblet på internettet, så du via en app kan tænde og slukke dem. Nogle er endda så smarte, at du via et indbygget kamera se, om du har mælk nok til morgenmaden, eller om stegen skal have lidt mere.

Ting som disse, som vi kan styre, og som selv kan kommunikere med omverdenen via internettet, vil vi se meget mere af i fremtiden. Mange nævner f.eks. selvkørende biler, som en af de helt store IOT-teknologier, som vi vil opleve i en nær fremtid.

Du kan læse mere om IOT og hvad IOT er i artiklen hos billig-bredbånd.nu.

Men hvordan kommer man til at arbejde med IOT? Findes der en decideret IOT-uddannelse? Det ser vi nærmere på i de næste afsnit.


Arbejde med IOT kræver ikke nødvendigvis programmering

De fleste tænker på programmering og kode, når man snakker om IOT, men faktisk findes der masser af jobs indenfor IOT, som ikke har noget med programmering at gøre.

Det er korrekt, at hvis du f.eks. vil kode softwaren til det intelligente køleskab, så skal du kunne programmere, og her er det selvfølgelig oplagt, at tage et programmeringskursus i f.eks. Java, C eller Python, som alle er sprog brugt til programmering af IOT-teknologi.

Der findes dog også mange andre jobfunktioner, som er nødvendige, for at kunne udvikle og producere et stærkt IOT-produkt. Her kan vi f.eks. nævne projektledelse samt produktudvikling, som begge er funktioner der skal til for at udvikle og markedsføre et IOT-produkt.

Her kan det som en start give god mening at tage på et grundlæggende IOT-kursus, hvor du som kursist vil få et indblik i IOT-mulighederne, og hvordan man kan udvikle et nyt IOT-teknologi eller tilføje IOT-teknologi til et eksisterende produkt.


IOT Uddannelser

Der findes ikke en bestemt IOT-uddannelse, men der findes rigtig mange kurser på landets uddannelsesinstitutionerne, hvor du kan stifte bekendtskab med forskellige områder indenfor IOT.

På disse kurser kan du blandt andet lære om:

  • IOT-enheder og deres anvendelsesområder
  • IOT hardware og software
  • System arkitektur og skalerbarhed
  • Hvilke platforme og middleware der findes?
  • Trådløse infrastrukturer (LoRaWAN, etc.) og lokalisering
  • Standarder (protokoller, signalbehandling etc.)
  • Udrulning og administration af IOT
  • Sikkerhed, når man arbejder med og udvikler IOT-teknologi
  • RFID-løsninger
  • Arbejde med Arduino, Raspberry Pi og NodeMCU.

De enkelte kurser vil være sammensat forskelligt alt afhængigt af, om der er fokus på udvikling af selve teknologien eller dens forretningsmæssige anvendelse.

Senest opdateret: 11 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 06-06-2019

Her er fremtidens arbejdsmarkeds kompetencer

Kan du heller ikke lide ordet disruption? Så kald det bare digitalisering, radikal innovation, digital transformation, 4.0 eller noget andet. For det går ikke væk! Men, hvordan navigerer vi så bedst i det? Læs med her, hvor Tune Hein giver dig sit bud på fremtidens arbejdsmarked vigtigste kompetencer. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Styrk dine projekter med Enterprise Arkitektur og TOGAF

Har du nogensinde overvejet, hvordan større projekter, ikke bare bliver planlagt, men også udført?

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2020

Er der brug for uddannelse i e-handel?

Indenfor e-handel er der ingen stopklods i sigte. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2020

Top 30 mest efterspurgte kompetencer inden for IT

Vi har samlet de 30 mest efterspurgte kompetencer inden for IT. Se her, hvordan du gør dig yderst attraktiv for en kommende arbejdsgiver i 2018. 

Læs mere