Sådan nedbryder du tabuer om psykiske lidelser på arbejdspladsen

Hvordan skaber vi større åbenhed omkring psykiske lidelser i arbejdslivet? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan være med til at nedbrydet tabuet om psykiske lidelser og skabe større åbenhed på din arbejdsplads. 

Sådan nedbryder du tabuer om psykiske lidelser på arbejdspladsen

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange medarbejdere på det danske arbejdsmarked er udfordret. Ifølge Dansk Psykolog Forening er der over de senere år sket en markant stigning i antallet af personer, der forlader arbejdsmarkedet på grund af en psykisk lidelse - enten permanent eller for en periode. Det er et stort problem, fordi det både er omkostningsfuldt for det enkelte individ, arbejdspladserne og dermed også samfundet.

Det er derfor en opgave, der kræver en fokuseret indsats og opmærksomhed. Ifølge en befolkningsundersøgelse gennemført af EN AF OS i 2019 mener 77%, at det er mere acceptabelt at have en fysisk sygdom end en psykisk lidelse. Undersøgelsen bekræfter, at der generelt er et større tabu om psykiske lidelser på arbejdsmarkedet. Samtidig viser samme undersøgelse, at 61% ville tilbyde støtte til en nær kollega med en psykisk lidelse og tale om, hvordan vedkommende har brug for hjælp. 

Det leder frem til spørgsmålet – Hvorfor taler vi ikke mere åbent om psykiske lidelser i arbejdslivet?

Hvordan skaber vi større åbenhed omkring psykiske lidelser i arbejdslivet?

Vi har talt med Lars Toft fra Landindsatsen EN AF OS. EN AF OS har til formål at afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark. EN AF OS arbejder for at skabe større forståelse for psykisk sygdom på arbejdspladser og alle andre steder, hvor hverdagslivet udfolder sig.

Ifølge Lars Toft ligger løsningen i at skabe større åbenhed på den enkelte arbejdsplads med en kultur, hvor det er acceptabelt at tale om psykisk sygdom. Det vil sige at turde tage det første skridt og skabe dialog frem mod en løsning. Uden parathed til åbenhed eller tillid mellem leder, medarbejder og kolleger indbyrdes, kan man ikke forebygge tegn på psykisk mistrivsel, fastholde medarbejdere, som i en periode kan have psykiske problemer – eller reelt tage imod nye medarbejdere, som har viljen til at bidrage, men som behøver visse hensyn for at yde deres bedste.

At løsningen skabes gennem åbenhed og dialog kan måske lyde simpelt, men det betyder ikke, at det nødvendigvis er lige til. For mange kan der være en stor usikkerhed og uvished forbundet med psykiske lidelser, der gør, at det kan være svært at tale om. Det gælder både for personen med den psykiske lidelse, men det gælder også høj grad for kollegaer og ledere. Der opstår et misforstået hensyn, når personer vælger at lade være med at spørge ind eller tige. Det er meget bedre at tage kontakt og spørge ind i stedet for at trække sig i frygt for at sige noget forkert.

EN AF OS har sammensat 5 gode råd til, hvordan du som medarbejder og kollega kan tage det første skridt og være med til at nedbryde tabuer om psykiske sygdom.

1. Vær direkte

Sig det, som det er. Fortæl, at du er bekymret og hvorfor. Du kan for eksempel sige: Jeg synes, du virker trist og ked af det, og det bekymrer mig. Ved at spørge ind, giver du din kollega mulighed for at åbne op omkring, hvad han/hun føler og tænker. Det kan nogle gange være lettere at selv at skulle bringe det banen. Samtidig skaber du et fortroligt rum, hvor det bliver lettere for din kollega at være ærlig og åben. 

2. Vær dig selv og ærlig

Vær ikke bange for at sige noget forkert. Tavshed og isolation er værre. Indrøm, hvis du synes, det er svært at snakke om eller forstå. Det er meget bedre at sige noget end at lade være, og der findes ikke dumme spørgsmål, så længe de er kærligt og interesseret ment. 

3. Vær nysgerrig, lyt og støt op

Tro ikke, du kan løse din kollegas psykiske problemer. Det er ikke din opgave, og der er heller ingen, der forventer det af dig. Vær i stedet nysgerrig og spørg ind til, hvordan din kollega har det. Lyt, vis interesse og tilbyd din støtte og hjælp. Din kollega har måske bare brug for at vide, at du er der. 

4. Giv ikke op 

Lad være med at trække dig, hvis du bliver mødt med en afvisning. Det er en helt normal reaktion. Fortæl din kollega, at du er her, hvis der er brug for en snak eller hjælp. Du skal ikke presse dig på, hvis du kan mærke, at det er ubehageligt for din kollega, men omvendt må du gerne være lidt insisterende eller påtrængende, da din kollega måske ikke afviser dig af lyst, men af frygten for at åbne op. 

5. Søg viden 

Hvis du føler, du mangler viden, kan det give en ekstra sikkerhed at søge viden – f.eks. på internettet. Det hjælper også med at skille fordomme fra fakta. Det kan være en god ide for din egen skyld, så du føler dig bedre klædt på til at snakke med din kollega eller lettere kan forstå den adfærd, som din kollega udviser i nogle situationer. 

Vil du gerne vide mere om, hvordan du kan være med til at bryde tabuer og skabe større åbenhed om psykiske lidelser på arbejdspladsen? Læs meget mere på EN AF OS' hjemmeside


Annoncer