Sådan kommer du godt videre efter en afskedigelse
05 jan 2023

Sådan kommer du godt videre efter en afskedigelse

At blive afskediget giver anledning til reflektion. Når du ikke længere skal møde op på jobbet, bliver du nemlig tvunget til at tænke over, hvilke kompetencer og egenskaber du kan bidrage med et andet sted. Det er bestemt noget af en opgave, der kan systematiseres og føles mere overkommelig, hvis du kan tage del i et outplacement-forløb.

For at gøre dig klogere på, hvad et sådan forløb indebærer, har vi talt med Belinda Bramsnæs, der er Senior Consultant i Unique Human Capital, hvor hun netop faciliterer outplacement-forløb. Da Belinda ydermere arbejder som headhunter og er forfatter til bogen Headhunterens guide til det gode CV, giver hun dig tilmed sine bedste råd til, hvordan du skiller dig ud fra mængden i slutningen af artiklen.


Outplacement - se på dig selv med nogle nye briller

Et outplacement-forløb kan sættes i værk, når du eller flere fra din virksomhed bliver afskediget. Forløbet er en afklaring af dine kernekompetencer, og med et sådan får du nogle helt konkrete redskaber til at komme videre i din jobafklarings- og jobsøgningsproces. Sagt anderledes vil du få sparring og indgå i gruppekonstellationer med andre i samme situation som dig, der gør, at du kan se på dig selv med nogle nye briller, siger Belinda og uddyber:

Når du deltager i et outplacement-forløb, vil du opleve at få et rigtigt selvtillidsboost, fordi vi - os konsulenter - kan hjælpe dig med at blive klar over alle de mange forskellige ting, du kan.

Helt praktisk varer et outplacement-forløb over 3 til 6 måneder, og er særligt intensivt i begyndelsen. Det er nemlig her, at den egentlige kompetenceafklaring finder sted. I samarbejde med Belinda eller en anden konsulent får du italesat dine bedrifter, evner, styrker og svagheder. For at kunne sælge dig selv ordentligt, må du være klar over, hvad du kan, men du skal også kunne sælge dig selv på et sprog som alle kan forstå, siger Belinda og uddyber:

Vi gør en dyd ud af at få vores kandidater til at komme væk fra det interne sprogbrug og det professionelle tunnelsyn de har fået igennem årerne. Det gavner nemlig ikke, og udeforstående kan have svært ved at se, hvad det er du dygtig til.

Hele humlen med at deltage i et outplacement-forløb efter en afskedigelse er altså, at du - udover at få de rigtige værktøjer til at komme videre i din karriere - også får en bevidsthed om, hvordan du sælger dig selv og bedst inkorporerer dine kompetencer og resultater i både dit CV og din LinkedIn-profil. Disse to ting er hjørnestenene i din videre professionelle færd, hvorfor du bestemt bør læse med herunder, hvor Belinda giver dig tips til det gode CV. Outplacement forløbet hjælper dig også til at sætte mål, få samtaleteknikker til jobinterview og hjælp til ansøgninger.

Dit CV skal være personligt og målrettet modtageren

En headhunter eller HR-medarbejder bruger typisk lige i omegnen af 20 sekunder på at skimme dit CV igennem. Du er altså i et gevaldigt kapløb med tiden, der betyder, at den første side i dit CV skal være så spændende, at modtageren får lyst til at læse videre. Sørg derfor for, at dit navn, dine kontaktoplysninger, nuværende eller seneste stilling figurerer på en måde, der animerer læseren til at gå videre med netop dig.

Det er bestemt lettere skrevet end gjort, og vi har derfor spurgt Belinda om, hvordan du bedst skiller dig ud i en bunke med hundredvis af andre ansøgere. Hertil er hendes svar klart - du skal vise, hvad du har opnået i dine forskellige stillinger frem til nu:

Sørg for, at dine resultater fremgår tydeligt af din profiltekst. Tænk over, hvilke projekter du har gennemført og hvilke problemstillinger, du har løst. Det er dét, der er med til at profilere dig som den rigtige kandidat. Og husk på, at resultater kan være alt lige fra forandring og forbedring af arbejdsgange til sociale initiativer.

Samtidig må du sørge for, at dit CV er skrevet i et nutidigt og letforståeligt sprog uden farvekoder og kringlede figurer. Et godt CV fungerer som en slags varedeklaration, og skal altså fortælle modtageren alt om dig. Derfor må det også være ret så personligt, siger Belinda:

En gylden regel er, at det skal skinne igennem, at dit CV’s profiltekst er din. Altså, klipper du navnet væk, så skal læseren have en fornemmelse af, at det kun kan være dig, der har skrevet det. Er din tekst for generisk, så er opgaven simpelthen ikke bestået.

Derfor er et outplacement-forløb værdifuldt!

Et outplacement-forløb kan blive din begyndelse på et nyt, spændende kapitel i dit arbejdsliv, da du bliver hjulpet til at være nysgerrig på dig selv og din kunnen. Du bliver bekendt med alle dine kompetencer, styrker og svagheder og vil opleve at få fornyet selvtillid gennem hele processen.

Vigtigst af alt får du en række værktøjer til søge jobs, ligesom du får sparring til at lave det gode CV og den LinkedIn-profil, der får dig til at stå frem i mængden.

Senest opdateret: 05 jan 2023

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 05-01-2023

11 sociale færdigheder til succes og indflydelse

Vi giver dig her 11 sociale færdigheder, der gør dig både succesfuld og indflydelsesrig. Læs med her, og se hvor nemt du bliver den bedste version af dig selv. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Sådan bliver du unik i en fremtid af freelancere

Få fem gode tips til, hvordan du skiller dig ud som freelancer og bliver den, der får opgaverne. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-11-2022

5 bud på kompetencegivende assertions kurser

Vil du gerne styrke dine kommunikative kompetencer og opnå større gennemslagskraft? Vi har samlet 5 bud på spændende kurser i assertiv kommunikation.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2023

Opnå balance i dit liv med klare prioriteringer

Bevidste tilvalg giver dig følelsen af, at dit liv hænger ordentligt sammen. Få erhvervspsykolog Søren Braskovs gode råd til din work life balance her. 

Læs mere