Effektiv mødeledelse - Sådan får I mødet til at blive en succes
06 jan 2023

Sådan holder I effektive møder

Kender du til de mange endeløse møder uden dagsordener, og er du tit blevet fanget i de der fem-minutters beslutningstagninger på gangene? Mindre effektive møder er desværre ganske udbredt rundt om i de danske organisationer. Simpelthen fordi vi holder for mange uden egentlige agendaer. Resultatet heraf er spildtid og mindre produktivitet. 

Derfor giver vi dig her en måde, hvorpå jeres møder nu kan blive anderledes. Ny forskning viser nemlig, at implementering af en helt konkret formel for, hvad der skal ske både før, under og efter møderne faktisk kan gøre dem både gode og effektive. 


Et studie - bragt i Current Directions in Psychological Science - viser, at en klar vision for mødet resulterer i et velstruktureret og produktivt et af slagsen. Altså, hvad er det I skal have ud af det, og hvorfor?

Oprah Winfrey skulle angiveligt altid begynde sine møder med spørgsmålet: "Hvad er vores intention med at mødes? Hvad er vigtigt lige nu". Og det er altså et spørgsmål du godt kan begynde at inkorporere i din mødeledelse, da det vil give både dig og de andre mødedeltagere klarhed omkring jeres agenda og problemstillinger. 

Samtidig viser studiet, at vi faktisk godt kan lide at deltage i møder, så længe de er produktive,  velorganiserede og inkluderende. Et godt møde kræver altså, at der er en klar agenda, begynder til tiden og foregår i et miljø, hvor man trygt kan dele sine ideer og argumenter. Alt dette er mødelederens eller ledelsens ansvar, mens man som mødedeltager må møde velforberedt op til tiden og deltage aktivt i dagsordenen. 

Læs med herunder og få helt konkrete tips til, hvordan jeres møder bliver både gode, effektive og inkluderende: 


Inden mødet

Sæt mål:

Find ud af, hvad intentionen med mødet er. Gør jer det selv klart, hvad det er, der skal afklares eller hvilke problemstillinger, der skal løses.

Del agendaen:

Sørg for, at alle mødedeltagere kender dagsordenen for mødet. På den måde har alle mulighed for at møde velforberedte op på dagen.

Invitér relevante personer:

Sørg for at invitere dem, der faktisk kan gøre noget ved de problemstillinger I måtte diskutere. På dem måde involveres de fra begyndelsen, og I når i mål langt tidligere.

Under mødet

Hold fokus:

Sørg for at holde jer til dagsordenen. På den måde undgår i den spildtid, der opstår, når i går off track. I sidste ende vil en stram tidsplan gøre, at I når jeres mål.

Hold humøret højt:

Humor opfordrer til og øger deltagelse og kreativ problemløsning. En god og rar mødekultur kan dermed være med til at give holdpræstation et boost på både den korte og lange bane.

Stop klagesange:

Det, at der bliver klaget over noget på møder er både ukonstruktiv og kan lede til en følelse af håbløshed. Prøv derfor at få kommunikationen tilbage på sporet, når eventuelle klager vinder frem. Medmindre de selvfølgelig er vigtige og kontruktive for mødets problemstilling.

Efter mødet

Opsummér:

Læs eventuelt et referat højt. Det er vigtigt for gennemførelsen af jeres mål, at alle er klar over, hvad de næste steps er og hvad deres andel er i dem.

Efterspørg feedback:

Spørg gerne om mødedeltagerne fandt dagsordenen og strukturen for mødet passende. Hvis ikke sørg da for at rette ind - dette vil øge tilfredsheden med fremtidige møder.

Kilde: https://thriveglobal.com/stories/heres-how-to-hold-a-meeting-like-oprah/

Senest opdateret: 06 jan 2023

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 02-12-2020

3 gode råd til den nye arbejdsmiljørepræsentant

Overvejer du at bliver arbejdsmiljørepræsentant på din arbejdsplads? Her kan du blive klogere på, hvad rollen som ARM går ud på og få 3 gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du går og tænker på at melde dig som arbejdsmiljørepræsentant. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2023

“Tænk stort! Kast 1000 bolde i luften, og grib to, der holder”

Er du vild med idéudvikling, og drømmer du om at skabe events, der bliver snakket om både før, under og efter? På IBC’s Event Manager kursus er der plads til store armbevægelser og store tanker.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Her netværker du dig til succes

På HD-uddannelserne på CBS bobler karrierekedlen med ambitiøse studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Din guide til CAD CAM kurser

Du har måske hørt om CAD og/eller CAM kurser. Måske har du undret dig over hvad det er, hvad kurserne kan bruges til, og derfor også om kurserne vil være relevante for dig. Muligvis endda om det ene kursus er mere relevant for dig end det andet? Sammen med Jess Haahr Nielsen fra Invent vil vi forsøge at give dig svarene i denne guide. 

Læs mere