Sådan testes din følelsesmæssige intelligens til jobsamtalen

Følelsesmæssig intelligens bliver vigtigere og vigtigere på nutidens arbejdsmarked. I denne artikel kan du læse, hvorfor EQ vægter højere og få gode tips til, hvordan du kan vise en potentiel arbejdsgiver din følelsesmæssige intelligens.

Sådan testes din følelsesmæssige intelligens til jobsamtalen

Forestil dig, at en arbejdsgiver står over for at finde den rette kandidat til en ny stilling. Kandidat 1 er meget talentfuld med rigelig erhvervserfaring og topkarakterer. Kandidat 1 kan dog være en smule arrogant og har problemer med at arbejde i grupper. Kandidat 2 har den samme uddannelse, men fik kun middelkarakterer. Derudover har kandidat 2 mindre erhvervserfaring og har derfor brug for mere oplæring. På den anden side, er kandidat 2 serviceminded, lærenem og skaber hurtigt gode relationer.

Hvem tror du, at arbejdsgiveren vil hyre? De fleste arbejdsgivere vil foretrække at ansætte kandidat 2, da vedkommende udstråler følelsesmæssig intelligens. EQ er en persons evne til at forstå og kontrollere sine følelser hensigtsmæssigt. Mennesker med en høj EQ er blandt andet gode til at skabe relationer og tilpasse sig miljøet på arbejdspladsen.

Er EQ eller IQ mest værdifuldt?

Færdigheder, uddannelse og erfaring er vigtige faktorer for arbejdsgivere og rekrutteringsfirmaer, men de vil hellere ansætte en mindre faglært med høj følelsesmæssig intelligens end en højtuddannet kandidat, der fuldstændig mangler det. Det er nemmere at lære medarbejderen de tekniske færdigheder, der kræves for at være dygtig i en given stilling, end det er at lære dem de følelsesmæssige færdigheder, der skal til for at besidde stillingen.

Ansatte med en høj EQ kan arbejde effektivt i grupper, håndtere forandringer, tage kritik til sig og forblive positive i modgang.

Personvurdering - tips til dig, der skal til jobsamtale

I dag bruger virksomheder i stigende grad EQ til personvurdering under jobsamtaler. På et marked, hvor der er rift om de ledige stillinger, har arbejdsgiverne deres gode ret til at efterspørge mere kvalificeret arbejdskraft. 

Når du som kandidat bliver mødt med sådan en test, er det vigtigt, at du ikke bliver overrumplet. Forbered dig forud for samtalen. Det er vigtigt at tænke på nogle konkrete eksempler, der kan vise din evne til at holde hovedet koldt i stressede situationer.

Test

Nogle rekrutteringsbureauer, HR ansatte eller arbejdsgivere bruger EQ til at screene kandidater. Disse tests er ofte udviklet af organisationspsykologer og har til formål at komme helt ind til kernen hos kandidaterne. Spørgsmålene lyder ofte således: Kan du holde hovedet koldt under pres? Kan du identificere og kontrollere negative følelser, når du bliver stresset? Kan du få kritik uden at blive defensiv?

Den eneste måde at forberede sig på er ved selvevaluering. Vær ærlig overfor dig selv og tænk over ovenstående spørgsmål.

Konflikt

Kandidater der viser en udvidet konflikthåndteringssans er meget tiltalende for arbejdsgivere. Du kan vise din sans for konfliktløsning, når intervieweren spørger ind til projekter eller situationer med kolleger, der ikke går som planlagt. Sørg for at forberede dig på at kunne give eksempler situationer, hvor du har formået at løse en konflikt.

Selvbevidsthed

Når du viser, at du er selvbevidst, udstråler du høj følelsesmæssig intelligens. Det kan være svært, men prøv at kigge ind i dig selv. Kan du være uhøflig? Utålmodig? Er du impulsiv? Når du er selvbevidst, har du bedre mulighed for at kontrollere følelser, som kan påvirke din arbejdsindsats. Du vise din selvbevidsthed til en samtale ved at vise, at du er afklaret med dine følelsesmæssige svagheder. For eksempel: "Jeg indser, at jeg har meget stærke meninger, så jeg forsøger at holde dem i skak og spørge, hvad andre tænker, før jeg tilbyder min egen mening."

Usikkerhed

Arbejdsgiver ønsker at ansætte folk, der kan tilpasse sig forandringer. Der er brug for talentfulde kandidater, der er i stand til at tilpasse sig forandringer. For at demonstrere din tilpasningsevne, kan du fortælle om situationer, hvor du har stået over for uventede forhold men stadig har holdt hovedet koldt.

Se vores kurser i følelsesmæssig intelligens


Annoncer