Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Fremtidens lederskab er feminint

Det betyder, at den succesfulde leder af det 21. århundrede er karakteriseret ved nogle helt andre egenskaber, end vi hidtil har forbundet med personen i hjørnekontoret.

Sagt anderledes kendetegnes en organisations succes ikke kun ved sorte tal på bundlinjen længere. Nej, de fremsynede organisationer af i dag er et sted, hvor medarbejderne blomstrer og ikke bare er motiverede, men inspirerede. Den nye tids leder formår derfor BÅDE at være visionær, empatisk, kreativ, lyttende, inkluderende, omsorgsfuld – OG rationel, fokuseret og handlekraftig.

Sådan siger Kirsten Stendevad - direktør i Illumina International Leadership Academy - der har specialiseret sig i fremtidens lederskab. Hun underviser etablerede ledere, ejerledere og ildsjæle i, hvordan de ved at bruge både deres maskuline OG feminine egenskaber kan opnå mere med mindre.

Læs med her, hvor hun ridser spillereglerne for det 21. århundrede op og fortæller, hvordan I - ved at uddanne ledertalent i disse – kan fremtidssikre virksomheden.

Den gode leder er rundet af feminine karakteristika

Som mennesker rummer vi både maskuline og feminine træk. Konkurrencementalitet, analytisk og logisk tankegang samt selvstændighed er ifølge internationale undersøgelser egenskaber der kaldes ”maskuline”, mens karakteristika som empati, kreativitet, lydhørhed og samarbejde i høj grad anskues som ”feminine”.

De feminine træk har hidtil ikke været forbundet med ledelse, men vi befinder os lige nu i en brydningstid, hvor den gode leder skal turde at lade sig runde af netop de feminine færdigheder. Evnen til at tænke rationelt, holde fokus og handle er selvfølgelig stadig vigtige, men intuition, følsomhed, indlevelse og kreativitet er mindst ligeså vigtigt, hvis ikke mere afgørende for succes.

Det er nemlig når lederen tilgår sit daglige virke med en helhedsorienteret tilgang til ledelse, at der skabes de bedste betingelser for flow i organisationen, som smitter positivt af på bundlinjen.

Sådan tilpasser du dit lederskab til de nye spilleregler

Kirsten Stendevad, erfaren lederudvikler, som har skrevet 7 trendsættende bøger om det 21. århundredes paradigmer, har specialiseret sig i netop dette lederskab og definerer i sin seneste Gyldendal Business bog 7 nye spilleregler, som vil gøre dig til en stærk og visionær leder nu og fremover: 

1. Komplementaritet

Din evne til at jonglere mellem - og integrere - maskuline og feminine træk, så du erstatter stress med kreativitet og produktivitet. 

2. Polaritet

Din evne til at få forskelligheder til at resultere i frugtbar synergi.

3. Autenticitet

Din troværdighed som original (vs. kopi), der lever sit kald og holder hjertet varmt. 

4. Proaktivitet

Din evne til at innovere ved at tænke forud og tage initiativer.

5. Integritet

Din evne til at walk the talk og praktisere ordentlighed.

6. Synkronitet

Opstår, når du bruger din intuition til at lede fra fremtiden (i stedet for at gentage fortiden).

7. Totalitet

Når du bruger hele dig selv, har helhed i livet og tjener helheden. 

Når du praktiserer disse syv spilleregler formår du at lede i overensstemmelse med den nye tids fordringer. Nu handler det nemlig ikke kun om hvad man gør, men hvem man er. For det er din væren som rollemodel, der sætter tonen for medarbejderne, spreder ringe i vandet og præger resultaterne, pointerer Kirsten og fortsætter:

De fleste lederuddannelser er alt for teoretiske og forskning viser, at de ikke gør den store forskel. Jeg hjælper derimod folk med at inkorporere de nye spilleregler, så lederen bliver bærer af den nye tids energi og smitter andre. De etablerede uddannelser kan ikke tillade sig at eksperimentere. Men jeg kan som privat udbyder nemmere arbejde utraditionelt og det har gjort mig i stand til at skabe nogle forløb, der er dybt transformerende. Jeg talte med en deltager i dag som græd af lykke over, at hun endelig havde fået lavet den forvandling hun altid havde drømt om. Hun havde aldrig haft det bedre, sagde hun. Og hun har vel at mærke kun halvt igennem forløbet!

Fordelen ved forløbet er, at det lærer deltagerne at erstatte enten-eller med både-og, og dermed agere som et helt menneske. Du formår fx at få visionære idéer, mens du samtidig er garant for, at de bliver ført ud i livet. Du er ikke længere kun fornuftig eller kreativ, men begge dele. Du vil desuden opleve, at når du bruger alle dine intelligenser, som vi træner, så kan du nemmere navigere med klarhed og surfe på den nye tids kaos, fortæller Kirsten.

Landevindinger ved lederskab baseret på den feminine model

Ønsker du at mestre de nye spilleregler? Så kom med på et af Kirsten Stendevads lederudviklingsforløb. Du kan booke en tid til en gratis uforpligtende konsultation, hvis du overvejer det.

Du bliver i stand til at opnå meget mere med meget mindre. Du bliver den type leder, andre har lyst til at følge. Og dermed kan du gøre en kolossal forskel, både derhjemme, på jobbet og i verden.

Senest opdateret: 14 jan 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-01-2016

Lønsamtale og ledelse

Det er ikke kun medarbejderen, der skal forberede sig, når det er tid til lønsamtalen. Som leder er det lige så vigtigt, at du har styr på argumenterne og ikke mindst, at du husker at holde, hvad du lover. Læs mere i vores kvikguide, og bliv klædt på til at holde en lønsamtale, hvor både du og din medarbejder går tilfredse fra mødet.

Læs mere
Sidst opdateret 12-08-2016

Eksperternes råd til rekrutteringsprofessionelle

Arbejder du med rekruttering til dagligt? Så ved du uden tvivl, at ansættelse af nye medarbejdere består af meget mere end et opslag efterfulgt af en samtale. Skal du rekruttere en eller flere nye medarbejdere i nærmeste fremtid, så læs med her, hvor syv rekrutteringseksperter deler deres ultimative guldkorn til en succesfuld rekruttering.

Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2016

5 ledere: Sådan bevarer vi motivationen

Vi sætter i denne artikel fokus lederes egen motivation og spørger fem ledere fra erhvervslivet om, hvordan de bevarer motivationen i deres nuværende lederjob. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Er en Mini MBA den rette lederuddannelse for dig?

Overvejer du få en diplomuddannelse inden for ledelse? Så kan en mini MBA måske være den rette uddannelse for dig. Men hvad er en Mini MBA egentlig? Og hvordan adskiller den sig fra en rigtig MBA? Denne guide giver dig svarene!

Læs mere