12 aug 2020

Find dit nye programmeringsprog!

Det at kunne kode er blevet én af de helt vigtigte kompetencer indenfor de sidste par år. Når man lige sådan hører ordet programmeringssprog eller kodning, så kan det godt virke en kende uoverskueligt at kaste sig over det, men det er altså noget alle kan lære. 

For, at give dig et forkromet overblik, har vi derfor samlet en oversigt over mulige programmeringssprog. Læs om den, se hvad der passer dine behov og hop endelig videre til vores kursusoversigt for hver af sprogene. Du er kun et klik fra at blive rigtig god til kodning. 

JAVA

Java blev udviklet tilbage i midten af 90’erne, og er i dag ét af de mest anvendte programmeringssprog. I begyndelsen blev sproget kaldt D, men det ændredes hurtigt til det nuværende navn, Java. Det her programmeringssprog bygger på samme syntaks - altså de regler, der definerer, hvilken kombination af symboler, der udgør den korrekte struktur - som de to andre programmeringssprog C og C++.

Java er et kraftfyldt og alsidigt værktøj, ligesom det rummer enormt store anvendelsesmuligheder. Med Java har du nemlig mulighed for at tackle alverdens problematikker i alt lige fra mere general programmering til kompliceret spiludvikling.

Ovenstående er bare nogle af grundene til, at det er ét af de største programmeringssprog i verden - det benyttes dagligt af millioner af mennesker verden over.

Fordele ved Java

 • Én af Java’s helt store styrker er dets enorme bibliotek med komplette datastrukturer og rammeværk, der bevirker, at man ikke behøver at skrive komplicerede koder manuelt.  
 • Java’s flexibilitet gør det både hurtigt at arbejde med og kompatibelt med de fleste styresystemer: Windows, macOS, Linux og Solaris.

Find kurser i Java herJAVASCRIPT

JavaScript er sit helt eget programmeringssprog til trods for, at det navnet lægger tæt op af det andet sprog, Java. Der findes dog to ligheder blandt de to sprog: De er opbygget omkring samme syntaks, hvorfor de også begge er objektorienterede.

Hvis du interessserer dig for webfunktioner, så er JavaScript det helt rigtige for dig. Funktioner som en varekurv og onlineshopping er ofte programmeret med JavaScript. Andre eksempler tæller cookiebaserde reklamer, pop-up-vinduer, knapper eller andet interaktivt indhold på et website. Sproget er derfor særdeles attraktivt, hvis du elsker at arbejde med webudvikling.

Fordele med JavaScript

 • JavaScript kan skrives direktei browseren og kræver altså ikke, at du installerer i et udviklingsmiljø eller andet program.
 • Sproget er hurtigt og en skrevet kode kan i de fleste tilfælde køres direkte.
 • JavaScript er ofte kompatibelt med tredjepartsprogrammer, hvilket kan understøtte din programmering, når skal skrive mere specifikke funktioner.  

Find kurser i JavaScript herPYTHON

Python er i allerhøjeste grad et relevant programmeringsværktøj. Sproget er - som så mange andre her på listen - udviklet i 90’erne. Python er objektorienteret med funktionel programmering.

Python kommer især til sin ret, når det gælder udviklingen af forskellige typer af applikationer til både telefoner og computere, og anvendes altså ofte indenfor computervidenskab.

Pynthon er bygget op omkring en letforståelig syntaks, som gør det til ét af de nemmere programmeringssprog at lære.

Fordele ved Python

 • En af Pythons bedste egenskaber er, at koden skrives mere som reel tekst frem for kode, der kan virke uoverskueligt og ubrugeligt.
 • Python har en god tilgang til enkle og stabile kodbiblioteker. Mange programmører oplever derfor, at det er meget mere effektivt at programmere i Python.
 • Værktøjet er helt gratis at anvende både i kommersiel og privat sammehæng.

Find kurser i Python herC

C er det ældste programmeringssprog her på listen. C er baseret på et imperativt programmeringsparadigme, og er altså ikke et objektorienteret sprog. Det betyder, at programmet programmeres efter sekvenssatser i en imperativ form, i stedet for det, der kaldes for deklarativ programmering.

Programmering i C anvendes ofte til indbygget kode- og systemprogrammering. Det er også det, der er kendt som ’open source’ software. Eftersom C udgør fundamentet for mange andre programmeringssprog, så er det udemærket at kende til dets syntax som etableret programmør.

Fordele ved C

 • Fordi C er så velskrevet, er det langt nemmere at forestille sig, hvor meget CPU/hukommelses-koden kommer til at trække. At kode i C omtales derfor ofte som: coding to the metal eller coding close to the wire.
 • C skriver kode, som både er elegant og hurtigt.
 • Grunden til, at mange moderne programmeringssprog kommer tager udgangspunkt i C er, at der er mange fordele ved at programmere med C.

Find kurser i C herC#

C#, eller C-sharp som det udtales, blev også udviklet i slutningen af 90’erne. Det er et eminent værktøj for dig, der vil arbejde med programmering. Lige som de fleste andre sprog på listen er C# objektorienteret.  Selvom sproget er baseret på C++, så ligner det mere Java, men det er tilgengæld lige så nybegyndervenligt som Python.

C# anvendes mest ved udvikling af spil og windowsbaserede programmer. Sproget integreres nemt i Windows, men det også det eneste styresystem, der understøtter C#. Ulempen ved det er, at det udelukker dig, der gerne vil arbejde i andre styresystemer.  

Fordele med C#

 • Et enklere design gør,  at C# kan leverere komplicerede koder på en langt enklere måde.
 • Ligesom så mange andre sprog har C# adgang til et stort kodebibliotek.
 • C# er godt beskyttet. Hvis din applikation skulle blive hacket, så er det sværere for hackeren per automatik at komme helt ind til sourcecoden.

Find kurser i C# herC++

C++  er ligesom C# baset på programmeringssproget C. Det betyder, at du nemt kan lære de to sprog, når du er hjemmevandt i C. C++ er et af de ældre sprog på listen, da det blev udgivet allerede tilbage i 80’erne, men er altså stadig objektorienteret.

C++ ligner C# på den måde, at det også mest bruges til programmering af systemer, programmer og spil. Faktum er dog, at C++ - ligesom Java - er et alsidigt programmeringsværktøj. F.eks. er populære programmer som Adobe-pakken, Chrome og Paypal alle udviklet med C++.

Fordele ved C++

 • Det er lettere at programmere større projekter i C++. Med færre restriktioner end Java og store åbne biblioteker findes meget af den svære kode allerede klar for dem, der kand det grundlæggende.
 • C++ er et kraftfuldt værktøj, der kan skabe programmer fra bunden af.
 • Syntaxen i C++ ligner den, der findes i mange andre programmeringsprognar. Selvom C++ er en anelse sværere end andre, så kan du nemt bruge dine kompetencer fra andre sprog i C++.

Find kurser i C++ her Du skal selvfølgelig altid vælge ud fra interesse. Det gør det både meget sjovere og nemmere at lære noget nyt.

Når det dog er sagt, så anbefaler vi, at man begynder med at lære enten Java, Pythin eller C#. Java på grund af dens bredde, syntax og ikke mindst popularitet. Python og C# på grund af, at de er de mest brugbare med flere længder.

Er du derimod interesseret i spiludvikling, så skal du nok bare tage tyren ved hornene og kaste dig over C++. Vil du gerne specialisere dig indenfor webudvikling, så må du studere JavaScript.

Senest opdateret: 12 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 15-07-2022

Guide til kurser i CAD

Overvejer du et kursus i et af de hundredevis af CAD programmer, der findes på markedet? Vi guider dig rundt i junglen af de mest populære softwarepakker fra firmaet Autodesk Inc., så du kan finde det CAD kursus, der supplerer dine færdigheder bedst. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

EdTech - fremtidsforudsigelser

Uddannelsesindustrien digitaliseres i takt med, at teknologien tager tigerspring og alt har digitale fortegn. Vi har derfor taget en snak med EdTech Danmark, der her giver dig deres bud på, hvilke tre tendenser, der vil præge uddannelserne af 2018 og frem. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2020

Kunstig intelligens i virksomhederne

Kunstig intelligens spås til at blive den mest samfundsændrende teknologi i det 21. århundrede, men hvordan bruges AI egentlig i praksis?

Læs mere
Sidst opdateret 06-03-2023

Kanban den alternative (og humane) vej til agilitet

Er du en af dem, der gerne vil arbejde agilt, men er i tvivl om, hvilken vej du skal vælge, så tag et grundigt kig på Kanban. Det er den alternative (og humane) vej til organisatorisk agilitet.

Læs mere