5 tips til forretningsrejsen

Er du en af de mange danskere, der hvert år rejser frem og tilbage mellem Danmark og resten af verden på forretningsrejse? Så gælder det om at holde tungen lige i munden, og have styr på de mange forretningsrejse regler og fradrag.

5 tips til forretningsrejsen | Få helt styr på reglerne inden din rejse

Er du en af de mange danskere, der hvert år rejser frem og tilbage mellem Danmark og resten af verden på forretningsrejse? Så gælder det om at holde tungen lige i munden, og have styr på de mange forretningsrejse regler og fradrag. Find fem tips du bør have styr på herunder.


Der finder manges forskellige former for forretningsrejser, og kan have mange forskellige elementer i sig. Fra fly til hotel og logi, det hele skal planlægges, og ikke mindst overholde reglerne. Nogle forretningsrejser handler om, at få et møde i hus, hvor man er fysisk til stede, andre rejser handler om fællesskab og belønning.

Men hvilke forretningsrejse regler er det egentlig på området? Og hvad skal du være opmærksom på? Der er flere ting du skal overveje, før du pakker arbejdstasken, og tager afsted. Reglerne kan virke kompliceret, men mange af dem, handler egentlig om, at din arbejdsgiver skal have styr på det. Det er dog meget rart, at vide, hvad kotumen er, så du selv ved det, hvis du står midt i en situation.

5 tips til forretningsrejsen

1. Er det forretning eller fornøjelse?

Start med at få defineret formålet med rejsen. Hvad er den primære grund til, at du/I tager afsted? For at en rejse kan defineres som en erhvervsmæssig rejse, skal der være et klart defineret formål, som er til gavn for virksomheden.

Det betyder, at rejsen skal være relevant for virksomhedens vækst og indtægter, før at turen er fradragsberettiget og medarbejderne undgår at blive beskattet personligt.

2. Hvem dækker udgifterne?

Når du tager afsted, er det vigtigt at have aftalt med din arbejdsgiver, hvem der hænger på regningen. Som udgangspunkt bør arbejdsgiver dække alle nødvendige udgifter ved en tjenesterejse. Det er fx rejseudgifter, ophold, forplejning og lignende.

På samme måde bør arbejdsgiver enten udbetale et passende forskud, til de forventede udgifter inden rejsen, eller udlevere et firmakreditkort. Husk også at aftale hvorvidt rejsetid er en del af arbejdstiden, eller måske kun tæller halvt med. Hvis rejsen strækker sig over flere uger, har du ret til et ugentligt fridøgn.

3. Forsinket fly

Er dit fly blevet forsinket under din forretningsrejse? Ingen panik. Husk at kontakte din arbejdsgiver, og fortæl om det forsinket fly.

Selvom det er en forretningsrejse, der er betalt af arbejdsgiver, har du mulighed for at få udbetalt kompensation. Kompensation følger nemlig passageren, og ikke den der har betalt billetten. Du kan altså få kompensation for ulejligheden. Det gælder både ved forsinkelser, aflysninger, overbooking, misset flyforbindelse og boardingafvisninger.

4. Erhvervsrejseforsikring

Din almindelig rejseforsikring gælder ikke når det handler om en erhvervsrejse, eller hvis du har et møde i forbindelse med din rejse. Her er det godt at have erhvervsrejseforsikring med i bagagen.

Erhvervsrejseforsikringen dæller, hvis medarbejderne bliver syge, eller kommer til skade under deres forretningsrejse. Det betyder bl.a. at udgifter til læge, hospital, hjemtransport og sygeledsagelse, ligesom at hjemkaldelse pg.a. alvorlig sygdom også er inkluderet.

5. Rejsefradrag

Rigtig mange danskere glemmer at tænke på skat, når de tager på forretningsrejse. Det kan nemlig skrives ind i årsopgørelsen, og der er faktisk penge at hente.

Hvis din arbejdsgiver ikke dækker dine rejseudgifter i forbindelse med arbejde, eller udbetaler en skattefri godtgørelse, kan du få fradrag for kost, logi og småfornødenheder. Det er et forretningsrejse fradrag på ca. 30%. Se mere på Skats hjemmeside


Annoncer