Vis finduddannelse.dk som: Mobile

10 tips til en miljøvenlig virksomhed


10 tips til en miljøvenlig virksomhed

10 tips til en miljøvenlig virksomhed

Med emner som global opvarmning, klimaforandringer, forurening og madspild i søgelyset, har indsatsen for miljøbevidste virksomheder aldrig været vigtigere. I erhvervslivet er strategier for social ansvarlighed og bæredygtighed blevet en klar konkurrencefordel. Flere virksomheder tager således deres indvirkning på miljøet op til overvejelse.

Har du brug for inspiration til at gøre din virksomhed mere bæredygtig og miljøvenlig? Vi giver dig her 10 gode tips til hvordan du kan reducere virksomhedens aftryk på miljøet. Der er tale om 10 nemme og opnåelige tips, som du kan indføre på din arbejdsplads allerede i dag.

Se infografikken og læs mere detaljerede tips under den.

Tryk på billedet for at se en større version, som du lettere kan dele blandt medarbejderne på kontoret.

1. Fokuser på genbrug

Etablering af genbrugsstationer på arbejdspladsen er det første skridt du kan tage mod en mere miljøvenlig arbejdsplads. Sørg for at stationerne er tydeligt mærkede, og at medarbejderne bliver velinformeret, så de ved hvordan det hele fungerer.

Genbrug kan lyde simpelt, men at vide, hvad der kan og ikke kan genbruges eller komposteres, er ikke altid lige klart for alle.

2. Sluk for kontakten, når den ikke er i brug

Er lys eller elektriske apparater ikke i brug, så sluk for dem. Ekstra computere og skærme skal være slukkede, telefonopladere frakoblede og lys slukket efter lukketid eller sat med auto-timere. Glem pauseskærmen på computeren og indstil den i stedet til at gå i dvale efter noget tid med inaktivitet.

3. Minimer udskrivning

Nedsæt behovet for at printe ved at holde dokumenterne online. I kan således reducere jeres papirspild ved at dele dokumenter elektronisk i stedet for at udskrive dem. Er udskrivning uundgåeligt, så overvej at ændre printerens auto-indstillinger til sort/hvid og dobbeltsidet udskrivning. Bæredygtigt papir vil desuden være et godt kompromis til nødvendig udskrivning.

4. Giv de gamle computere til genbrug

Ved at give eller sælge gamle computere og skærme til genbrug, udviser I en bæredygtig tankegang til ansatte og virksomhedens interessenter.

5. Lad bilen stå hjemme

Indfør initiativer der kan reducere medarbejdernes afhængighed af at tage bilen til og fra arbejde. Det kan være initiativer såsom ‘vi cykler på arbejde’ eller ‘vi går på arbejde’ - dage hvor medarbejderne er fælles om at lade bilen stå hjemme.

Medarbejdere der bor længere væk kan opfordres til at benytte offentlig transport. Har virksomheden midlerne, kan der tilbydes rabat for de omkostninger den offentlige transport medfører.

6. Lad planter blive fast inventar på kontoret

Skab et indendørs-udendørs flow ved at dekorere kontoret med planter og grønne områder. Foruden æstetik, vil planterne også absorbere forurenede stoffer i luften, udlede ilt og skabe en god stemning på kontoret.

7. Invester i køkkenfaciliteter

Forsyner du køkkenet med ordentligt køkkengrej såsom tallerkner, kopper, bestik mm., vil forbruget af plastikservice blive reduceret. Har medarbejderne et køkken til rådighed med fx. mikroovne og opvaskemaskine, vil de være mere tilbøjelige til at tage mad med hjemmefra i stedet for at købe take-away, der ofte bliver pakket ind i plastik og papir.

8. Reducer emballageforbruget

En reducering af mængden af emballage på produkter ved transport og levering, vil ikke kun hjælpe på miljøet, men også skære ned på virksomhedens omkostninger. En enkelt opringning til dine leverandører, kan være alt du skal gøre for at reducere forbruget af plastik og polystyren i emballagen på jeres produkter.  

9. Uddan dine medarbejdere

Det vil i sidste ende være dig og dine medarbejdere, der skal gøre den store indsats for at gøre virksomheden bæredygtig. Derfor spiller det en afgørende rolle, at dine medarbejdere er veluddannede i virksomhedens miljøpolitik.

Skiltning, infomøder og seminarer er gode metoder til at videregive oplysninger og informere alle medarbejdere om miljøindsatsen. Fremhæv over for dine medarbejdere, at I som virksomhed tænker over den indvirkning, I har på miljøet og opfordr dem på samme tid til at indarbejde initiativer i deres arbejdsmetoder.

10. Skab forbindelser til andre miljørigtige virksomheder

I er ikke den eneste virksomhed der ønsker at være mere miljøbevidste. Find andre lokale virksomheder med samme grønne målsætninger, som I kan diskutere strategier med og åbne op for muligheden for potentielle samarbejder.


For en lang række virksomheder er det altafgørende, at de lever op til de nyeste standarder inden for miljø og bæredygtighed. Derfor findes der en række uddannelser og kurser inden for området. Med kurser på dette område, kan din virksomhed opnå certificeringer på, at I lever op til international standard inden for fx. bæredygtighed.

Se udbuddet af kurser i Miljø og Kvalitetssikring her >

Af Webredaktør Marie Tidemand

Senest opdateret: 28 nov 2017