Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Sådan forbereder du dig inden MBA studiet

Den højprofilerede og krævende  MBA uddannelse kan åbne mange døre for dig, hvis du påtænker at gøre karriere inden for ledelse i toppen af en virksomhed. Hvis du sidder og overvejer, hvorvidt du skal starte på en MBA, brænder du sikkert inde med en masse spørgsmål, som du ikke helt kan få besvaret, før du allerede er i gang med studiet. Vi har derfor taget en snak med Judy om hendes erfaringer med MBA studiet. Judy kommer her med gode råd til dig, der er kommende MBA studerende. Judy arbejder inden for markedsføringsbranchen og studerer en MBA på Syddansk Universitet ved siden af sit fuldtidsjob.

Hvordan anbefaler du, at man forbereder sig, inden man starter på MBA studiet?

"Da jeg startede på studiet, slog det mig pludseligt, at jeg skulle lære at læse mere effektivt. Du læser mellem 100-200 sider om dagen, og for en langsom læser er det ekstremt trættende og pinefuldt at følge med i pensum. Jeg sad ofte og læste til langt ud på natten for at kunne følge med. I starten gik det ud over min præstation på jobbet og på studiet. Jeg vil derfor anbefale en kommende MBA’er at tillære sig nogle læsestrategier, der gør dig i stand til at forstå, lære og huske de vigtige dele af teksten – fremfor slavisk at læse hver eneste sætning. Jeg har virkelig nydt godt af et kursus i aktiv akademisk læsning. Jeg får meget mere ud af forelæsningerne nu, fordi jeg husker de relevante dele af stoffet."

Alle dine beslutninger og valg af fag, grupper og projekter bør være styret af en langsigtet karriereplan. Jeg forestiller mig ikke kun, hvad det næste trin i min karriere skal være, jeg forestiller mig, hvilken stilling, jeg godt kunne tænke mig at ende ud med langt ude i fremtiden.


Har MBA’en gjort det muligt for dig at få opfyldt dine karrieremæssige mål?

"Ja, bestemt. Det har åbnet mange døre for mig. Dog er det meget vigtigt, at man ikke udelukkende fokuserer på kortsigtede mål såsom et nyt job eller flere penge mellem hænderne. Alle dine beslutninger og valg af fag, grupper og projekter bør være styret af en langsigtet karriereplan. Jeg forestiller mig ikke kun, hvad det næste trin i min karriere skal være, jeg forestiller mig, hvilken stilling, jeg godt kunne tænke mig at ende ud med langt ude i fremtiden. Herefter griber jeg alle de muligheder og tilbud, der kan hjælpe mig frem mod mit mål. Der er så mange aktiviteter og foreninger, du kan engagere dig i under din MBA,, og det kræver altså en klar vision at vælge det helt rigtige."


Hvad er en af de vigtigste ting, du har lært i løbet af det første år på MBA studiet?

"En af de vigtigste ting, jeg har lært i løbet af det første år, er at lytte, og her mener jeg altså aktiv lytning. Du træder ind i en verden af virkelig dygtige og talentfulde studerende fra alle verdenshjørner. De har allesammen en masse erfaring i bagagen. I starten havde jeg en stor trang til dominere diskussionerne til forelæsninger eller i projektgrupper.

Jeg var rigtig god til at bidrage med viden, men ikke særlig god til at lytte. Det er svært at udvikle sig, hvis man ikke lytter til andres synspunkter.  Det er enormt værdifuldt at kunne lytte aktivt og stille dybdegående spørgsmål. Det hjælper dig med at få en dybere forståelse for de emner, der diskuteres. Det er vigtigt at være åben og se udover sin egen næsetip, men det er heldigvis en færdighed, der kan trænes. Find ud af, om du er engageret og aktivt lyttende, når du har en samtale næste gang. Hvis du lytter aktivt, vil du naturligt være i stand til at stille ledende spørgsmål, der flytter diskussionen til et andet niveau."

En af de vigtigste ting, jeg har lært i løbet af det første år, er at lytte, og her mener jeg altså aktiv lytning (...) Det er enormt værdifuldt at kunne lytte aktivt og stille dybdegående spørgsmål


Hvad er dit bedste råd til personer, der er interesserede i at tage en MBA?

"Jeg vil anbefale kommende MBA’er at læse flere bøger. Både inden studiestart, men også i løbet af studiet. Der er ingen tvivl om, at du vil have en del at se til i forbindelse med pensum, men den mængde af faglitteratur, du læser uden for pensum, har en endnu større effekt på din evne til at forstå begreber og bruge erhvervsøkonomiske modeller i praktiske sammenhænge. De medstuderende, der klarede sig bedst, var altid dem, der brugte en stor del af deres fritid på foredrag, konferencer og på at læse faglitteratur. De trak altid på det stof, de havde læst, og det gav dem en langt større forståelse for pensum. Så snart jeg tog metoden til mig, kunne jeg hurtigt mærke, at min analytiske evner udviklede sig."


Hvordan skaber man tid til uddannelse og arbejdsliv uden at føle sig udbrændt?

"Det er enormt svært at finde tid og energi til studie, fuldtidsjob og øvrige forpligtelser. Du kan ikke undgå at blive stresset nogle gange. Du skal være forberedt på at bruge dine aftener og weekender på at læse og lave projekter. For mig er planlægning yderst afgørende. Jeg planlagde alt til punkt og prikke, så jeg virkelig kunne udnytte den begrænsede tid, jeg havde til rådighed. Alle forpligtelser skrives nøje ind i min kalender, og det er ekstremt vigtigt for at bibeholde et højt niveau af effektivitet. Nøgleordet er vel bare balance. Du skal også huske at tage tid til at slappe af. Du er ikke særlig effektiv, hvis du er udmattet."

Du skal være forberedt på at bruge dine aftener og weekender på at læse og lave projekter.


Mange nyuddannede MBA’er vælger at forlade virksomheden, der har finansieret uddannelsen, kort tid efter eksamen. Oftest skyldes det, at medarbejderen har fået et  kompetenceløft og søger flere/større udfordringer. Hvordan mener du, at arbejdsgiveren kan forhindre, at medarbejderen bliver fristet af en anden stilling med flere udviklingsmuligheder?

"Det vigtigste er, at din arbejdsgiver har en plan for, hvad de skal med dig under og efter MBA forløbet. Jeg fik tildelt en mentor, der løbende følger op på min udvikling. Det er fuldstændigt korrekt, at man udvikler sig meget igennem forløbet, og derfor er det vigtigt, at du bliver eksponeret for flere udfordringer og mere ansvar på arbejdspladsen."

Se vores oversigt over MBA uddannelser

Senest opdateret: 28 jul 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-07-2020

Mød en CBS Executive MBA studerende

Det kan være hårdt og tidskrævende at være leder i en organisation samtidig med, at du studerer en MBA og har fire børn. Vi har mødt Louise Lerche-Gredal til en snak om, hvordan hun får hverdagen til at hænge sammen.

Læs mere
Sidst opdateret 14-10-2016

Interview med Business Institute

Visionen hos Business Institute er at uddanne dagens erhvervsledere til visionære praktikere der tør tænke nye tanker og som tør omsætte dem til handling. Vi har talt med studieleder, Chrestina Munkholm Ib, om instituttets uddannelseskoncept og hvordan det gavner nutidens erhvervsledere.

Læs mere
Sidst opdateret 05-06-2020

Er en mini MBA egentligt noget for dig?

Overvejer du få en diplomuddannelse inden for ledelse? Så kan en mini MBA måske være den rette uddannelse for dig. Men hvad er en Mini MBA egentlig? Og hvordan adskiller den sig fra en rigtig MBA? Denne guide giver dig svarene!

Læs mere
Sidst opdateret 19-06-2020

Om GMAT

GMAT står for; Graduate Management Admission Test.Det er en international anerkendt test, som er lavet og administreret af www.mba.com og har til formål at måle din akademiske formåen.Derfor bruges testen af en række internationale universiteter og handelshøjskoler, når de skal vurdere ansøgernes egnethed ved optagelse på en uddannelse.

Læs mere