11 jul 2022

Hverdagen med et offshore arbejde

Offshore branchen byder på mange spændende jobmuligheder, og efterspørgslen på området er ligeledes stor. Men de fleste ved, at når valget falder på et offshore job, er der ikke tale om en typisk og tryg 8-til-16-stilling. Med et job i offshore branchen følger store beslutninger, både i forhold til ens eget liv og det liv man deler med andre.

Vi har spurgt maskinmester Ulrik Lillelund Knudsen om hans hverdag i offshore branchen. Læs mere her, hvis du overvejer at begive dig ud på offshore eventyret og ønsker et par gode med på vejen.

Hvordan ser din hverdag ud hos Alfa Laval?

Jeg arbejder med support af Alfa Lavals ferskvands-generatorer for produktion af drikke-/forbrugsvand, primært på offshore installationer, men også på skibe og landbaserede anlæg, hvor vi yder teknisk support til den centrale organisation, vores salgsselskaber samt eksterne kunder.

Jeg har ca. 100 årlige rejsedage, hvor opgaverne typisk består af:

  • commissioning (opstart) af anlæg på værfter eller slutdestination
  • afholdelse af kurser i brug og vedligehold af anlæg
  • servicebesøg

Hvilke kurser har du taget i forbindelse med dit arbejde?

For at komme offshore kræver det et kursus i førstehjælp, brandslukning, søredning, personlige værnemidler samt evakuering fra helikopter og installationer. Samlet hedder dette kursus Basic Offshore Safety Induction and Emergency Training - BOSIET.

På engelsk sektor kræves ydermere et kursus i brug af tryksat åndeluft ved undervands-evakuering CA-EBS. Udover dette har alle operatører deres egne kurser for sikkerhed og arbejdsgange, som skal tages før man kan rejse ud.

Se vores oversigt over offshore kurser her

Når man arbejder med offshore er sikkerhed vigtigere end alt andet.


Hvordan bruger du det, du har lært på offshore kurserne i din hverdag?

Når man er offshore er sikkerhed vigtigere end alt andet. Simple ting som at holde fast i gelænderet, når man går på trapper for at undgå faldskader og overvejelse af risici i alle situationer bliver en del af hverdagen, også når man er hjemme igen.


Hvad fik dig til at vælge et job inden for offshore branchen?

Jeg har altid haft den indstilling, at når man er på arbejde, ja så arbejder man. Offshore går dagen typisk fra 7-19 eller 19-7, så der er ikke tid til meget andet end at arbejde, spise og sove. Fordelen ved dette er, at man - afhængig af kontrakter osv. - optjener fritid hjemme.

Jeg synes, at denne måde at arbejde på giver mig mere frihed til at gøre, hvad jeg har lyst til når jeg er hjemme.En typisk turnus er 2 uger ude og 4 hjemme i Norge eller 3 uger ude og 4 uger hjemme på dansk sektor. Jeg er dog ikke ansat på fast turnus, da jeg arbejder for en leverandør, så derfor møder jeg på arbejde igen, når jeg kommer hjem eller afspadserer nogle af de timer, jeg har optjent ved at være ude. 

Jeg synes, at denne måde at arbejde på giver mig mere frihed til at gøre, hvad jeg har lyst til når jeg er hjemme. Godt nok er antallet af arbejdstimer det samme, men når man kan arbejde 84 timer om ugen i én uge, så er der tid til at holde fri en uge eller samle sammen til en ekstra ferie, når man er hjemme.

Hvilke overvejelser gjorde du dig, før du valgte en offshore karriere?

Den vigtigste overvejelse jeg gjorde var, om man kunne "holde til" at være væk hjemmefra i længere perioder. Det kan synes som ingenting at være væk i to-tre uger, men der er meget man går glip af i hverdagen.

Selvom der er gymnastiksal, biograf, fitnessrum, playstation osv. ombord ændrer det ikke på, at man er 100 mand samlet på et relativt lille område og skal have en hverdag til at fungere.

Hvilke udfordringer møder man offshore?

Når man rejser til forskellige platforme og ikke på fast turnus vil der altid være et par dage, hvor man lærer personalet og platformen at kende, så det kræver at man er lidt udadvendt for at det bedste ud af det.

Som alle andre job, der rejser meget, vil der til tider være sprogvanskeligheder som kan være meget frustrerende.

En hverdag, der sjældent er 8-16 på et kontor med skiftende omgivelser, er hvad jeg finder spændende. 


Hvad er det mest spændende ved at arbejde offshore?

Der er som sådan ikke noget spændende ved at arbejde offshore, men derimod de skiftende arbejdssteder. En hverdag, der sjældent er 8-16 på et kontor med skiftende omgivelser er, hvad jeg finder spændende. Om det så er ved at rejse ud på platform eller ved at besøge et værft i Sydkorea betyder ikke så meget.


Har du et råd til andre, der overvejer et job i offshore branchen?

Det er bestemt vigtigt at overveje, om man kan være væk hjemmefra i længere perioder og, om man kan trives sammen med andre på et begrænset område i ude perioderne.

Senest opdateret: 11 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 11-07-2022

Vejledning: Uddannelse til synsmand

Hvad skal der til for at blive synsmand? Hvilken uddannelse kræves der? En uddannelse til synsmand er for dig, der gerne vil arbejde med at syne biler. Læs mere i vejledningen her og bliv klogere på dine muligheder for uddannelse og efteruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2023

Top 30 mest efterspurgte kompetencer for ingeniøren i 2018

Hvilke kompetencer skulle en ingeniør have i 2018? Det kan du blive meget klogere på her, da vi har samlet de 30 mest efterspurgte kompetencer lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2022

Den grønne omstilling kræver opkvalificering

Hvis vi i Danmark ønsker fokus på vedvarende energi, kræver det opkvalificering af dem, der arbejder med installering af varmepumper, solceller og LED lys.

Læs mere