Vejen til en karriere i revisionsbranchen

Det kan være hårdt at tage en uddannelse sideløbende med et fuldtidsarbejde, men også yderst gavnligt. Peter valgte at blive revisor og har gennem sine 5 år hos EY (nuværende EY efter fusion mellem KPMG og EY) været igennem HD 1, HD 2 og læser nu Cand.merc.aud på deltid. 

Kunsten at balancere fuldtidsarbejde og uddannelseRevisor

Det kan være hårdt at tage en uddannelse sideløbende med et fuldtidsarbejde, men også yderst gavnligt. Peter valgte at blive revisor og har gennem sine 5 år hos EY været igennem HD 1, HD 2 og læser nu Cand.merc.aud på deltid.

I artiklen fortæller han om sin oplevelse med HD-uddannelserne, og giver dig et indblik i de fordele og udfordringer han selv har oplevet ved at balancere fuldtidsarbejde og uddannelse på samme tid.

Af V. Singarasah

Hvordan opstod din interesse for at blive revisor? 

”Det var relativt sent på mit tredje år af HHX-uddannelsen, at jeg fandt ud af, at jeg gerne ville være revisor. Jeg var generelt glad og interesseret i de økonomiske fag vi havde. Så det at blive revisor lå til højrebenet! Optagelsesproceduren for at blive elev i et revisionsfirma begyndte i efteråret – hvor du kom til samtale i november/december med ansættelse i august.

Jeg blev heldigvis ansat hos EY ved deres afdeling i Sønderborg – det var deres interne uddannelsesprogram i virksomheden, som har en længde på cirka syv år, indtil du er færdig med CMA. 

Trainee-programmet er opbygget således, at du arbejder fuldtid, samtidig med at du læser på aftenskole. Jeg læste mit HD 1 forløb hos SDU, ved deres afdeling i Sønderborg.”  

revisorHvordan var indholdet og undervisningen på HD 1?

”Det var et aftenstudie, hvilket betød, at jeg havde undervisning efter arbejde. Dermed kunne jeg stadig arbejde på fuldtid, samtidig med, at jeg gik i skole. Trainee-programmet er opbygget således, at du stille og roligt får opbygget praktisk erfaring omkring revisionsbranchen samtidig med, at du får det teoretiske fundament via HD 1 – en kombination der er virkelig god!

Mit udbytte af HD 1. var, at uddannelsen gav mig et solidt teoretisk grundlag og en række erhvervsøkonomiske metoder til at analysere problemstillinger og udarbejde kvalificerede løsningsforslag i relation til mit job. ”

Forsatte du med en HD 2? og hvordan var det?

”Ja, jeg forsatte med HD 2 med speciale i regnskab og økonomistyring hos SDU i Odense. Det er den klassiske HD 2 uddannelse, hvis du skal være revisor. Det skal nævnes, at den også er egnet til personer, der arbejder inden for virksomheders og organisationers økonomifunktioner eller den finansielle sektor.

Uddannelsens indhold var selvfølgelig med fokus på regnskab, men det var meget mere end det: Vi fik træning i identifikation, formulering, analyse og løsning af økonomistyrings- og rapporteringsmæssige problemstillinger på ledelsesniveau.

På den måde tilegnede vi os egenskaber og fik redskaberne til at være en komplet rådgiver, som vi kalder det herinde og ikke ”bare” en talknuser. ”

Hvordan var det at skulle læse og arbejde?revisor

”Jeg arbejdede cirka fra 8-16 i hverdagene, og derudover havde jeg undervisning to gange om ugen. Undervisningen var placeret om aftenen, så det var nogle lange dage. Der skulle også sættes forberedelsestid af. Det betyder, at der kan være nogle uger, hvor du har ekstra travlt. Det gode ved at tage en HD-uddannelse er, at den teori du arbejder med, kan du se en relevans i - altså det er brugbart i dit daglige arbejde! - Specielt når du læser på HD 2, kan du nærmest sidde og læse op på teorien om aftenen, og bruge den lærte teori dagen efter på arbejdet. ”

Hvad var de største udfordringer på HD-uddannelserne?

”Det er nok på grund af mit arbejde, at jeg synes teorien var let at forstå, så udfordringen lå mere i planlægningen af min hverdag.

Du skal være god til at planlægge. Det kan sagtens ske, at din arbejdsdag ikke er fra 8-16, det betyder så, at der skal ændres på planerne. Du skal være forberedt på, at der kan være travle perioder, hvor meget af tiden vil gå med skole og arbejde, men det er heldigvis kun i korte perioder.

På min arbejdsplads er de meget hjælpsomme, så jeg kan få min hverdag til at fungere. De ved godt, at jeg er ved at studere HD 2, og for dem betyder det, at de får en dygtigere medarbejder. Så det er virkelig en win-win situation. ”

Hvordan har udvikling i dine arbejdsopgaver på jobbet været?

”Jeg startede som meget ung, og det betød selvfølgelig, at de opgaver jeg fik, var tilrettelagt mit niveau. Det kan jeg særligt se nu, hvor jeg har færdiggjort et uddannelsesforløb og igen er under uddannelse, fordi der er en udvikling i mine arbejdsopgaver. I forbindelse med, at du får mere praktisk erfaring og får teoretisk erfaring fra din uddannelse, så bliver du selvfølgelig rustet til at kunne varetage større opgaver.

Du har en meget stejl læringskurve, fordi du både kombinerer det teoretiske og praktiske. Det betyder, at du relativt hurtigt kommer til at sidde med ansvaret for nogle kunder. ”


RevisorHvordan er en typisk arbejdsdag for dig?

”Min arbejdsdag kan variere meget; nogle gange er vi ude hos kunder og udføre regnskaber hos dem, og andre gange kommer de til os. Det er et arbejde, hvor det er vigtigt at kunne kommunikere, idet det er en stor del af dit arbejde som revisor. Vi udfører årsrapporter, skatteregnskaber og den slags der hører til. Når du bliver ledende revisor for nye kunder, betyder det også, at du har medarbejdere under dig. Der skal jeg så lave gennemgang af deres arbejde og sørge for, at det hele stemmer overens. Det er noget der kommer, når du når længere hen i forløbet og får mere erfaring. ”

Skal man være en bestemt type for at blive revisor?

”Du skal være mere end bare en talknuser! Arbejdet som revisor har meget med mennesker at gøre, så du skal kunne snakke med mennesker. Den økonomiske baggrund skal selvfølgelig være på plads, men det handler lige så meget om, at du er god til mennesker og kan snakke med folk. ”

Har du gode råd til personer der drømmer om at gå revisorvejen?

”Du skal være indstillet på, at du har et fuldtidsarbejde og skal passe dit studie ved siden af. Jeg vil sige, at jeg har været glad for den vej jeg har valgt at gå, fordi jeg får teori og praktisk erhvervserfaring samtidigt. Når jeg sammenligner mig med dem, som har taget en HA-almen, som min HD-uddannelse svarer mere eller mindre til, så kan det godt være, at jeg har brugt et år mere, men til gengæld har jeg også fået 4 års erhvervserfaring. Og så har jeg jo fået løn under uddannelsen, hvilket selvfølgelig er rart.  Det tager noget tid mens du er i gang, men det giver bare en masse ballast til fremtiden. 

Det at have taget et revisor-trainee-program åbner mange døre, så det er helt sikkert en uddannelse jeg vil anbefale! ”

Læs mere om HD-uddannelserne her

[Facebook:like]


Annoncer