Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Gode råd fra en ny AMR

Stå stærkt som TR, FTR og AMR

Lær at forberede dig optimalt både fagligt og mentalt, så du kommunikerer klart, tydeligt og ’to-the-point’, samtidig med at du formidler engageret, varieret og med forståelse for, at mennesker modtager og lærer forskelligt.


Måske har du fået det spørgsmål fra en kollega, chef eller måske overvejer du selv at melde dig. Før du siger ja til at blive arbejdsmiljørepræsentant på din arbejdsplads, vil du sikkert gerne vide lidt mere om, hvad du går ind til. Vi giver dig muligheden for at høre en nyuddannet og nyudnævnts egen beretning om, både overvejelser inden uddannelsen og arbejdet som AMR.

Vi har interviewet Lilli, der arbejder som projektleder i en større rådgivende dansk ingeniørvirksomhed. Lilli tog i april 2014 den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos ALECTIA.

Find din arbejdsmiljøuddannelse her

Hvad er dit råd til andre, som overvejer at blive arbejdsmiljørepræsentant? 

1 - Afklar tidsforbrug med din leder
Man skal gøre sig det klart, at det kræver en del ens arbejdstid, som går fra andre arbejdsopgaver, hvis man skal udfylde rollen optimalt. En afklaring med ens leder omkring tidsforbrug, er derfor et must.
 
2 - Hør andres erfaringer
Tag en snak med andre repræsentanter i organisationen eller tidligere repræsentanter. På den måde får du indblik i, hvilke forventninger der er til rollen.

3 - Kom på kursus hurtigst muligt!
Sørg for at komme på arbejdsmiljøuddannelsen så hurtigt som muligt, så du er klædt ordentlig på til opgaven. Jeg kom først på kursus efter 4 måneder – hvilket var for sent, det SKAL være tidligere, for kurset giver svar på rigtig mange spørgsmål, som man står med som ny repræsentant.

Hvad gjorde at du blev arbejdsmiljørepræsentant på din arbejdsplads?

- Jeg er blevet opfordret af flere kolleger til at melde mig, da de syntes jeg ville være den rette til jobbet, da jeg arbejder på tværs af divisionerne og snakker med kolleger på alle niveauer, og ikke er bleg for at gå i dialog og udfordre organisationen.

Hvordan fandt du ud af, hvad arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant indebærer?

- Jeg havde en snak med nogle af de kolleger, som allerede fungerer som repræsentanter og læst noget af det materiale, der er tilgængeligt på vores intranet. Dette var dog ikke nok til at jeg helt følte mig klædt på til opgaven, så jeg havde store forventninger til uddannelsen.

Hvordan har den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hjulpet dig i gang med arbejdsmiljøarbejdet?

- Jeg har fået nogle gode arbejdsredskaber. Jeg fik igennem en meget inspirerende lærer nogle gode redskaber til, hvordan jeg får startet op. Samtidig fik jeg en god fornemmelse af, hvilke forventninger der er til mit arbejde. Der var også en god dialog med de andre kursusdeltagere repræsentanter fra andre firmaer, hvilket gav stof til eftertanke.

Hvordan bruger du det du har lært på kurset i dit daglige arbejde som arbejdsmiljørepræsentant? 

- Jeg har allerede brugt flere af de værktøjer, som jeg lærte på kurset – bl.a. i forbindelse med dialog med medarbejdere, som er blevet sygemeldt i forbindelse med stress.

Kort om reglerne for uddannelsen af arbejdsmiljørepræsentanter:

Når du bliver valgt til arbejdsmiljørepræsentant, så skal du inden for de første 3 måneder på 3 dages obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse.

Udover den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, så har du inden for det første år ret 2 supplerede dages efteruddannelse. Efter det første år som arbejdsmiljørepræsentant har du ret til 1,5 dage hvert år, inden for arbejdsmiljø, eller relaterede emner, så som stresshåndtering, konflikthåndtering, ulykkesforebyggelse eller ergonomi.

Ny AMR? Sådan kommer du godt fra start

Er du ny arbejdsmiljørepresentant, så har vi her samlet en lille trinvis guide, som er lavet ud fra Lillis interview. 

  • Undersøg hvad opgaverne som AMR indebærer 
  • Snak med din chef omkring at afsætte tid til opgaverne, så det ikke bliver til overarbejde for dig. 
  • Prioritér at komme på det 3 dages obligatoriske kursus hurtigst muligt. 

Find din arbejdsmiljøuddannelse her

Senest opdateret: 03 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-03-2019

Sådan bevarer du effektiviteten, når du arbejder hjemme

Drømmer du om en ugentlig eller månedlig hjemmearbejdsdag? Men er du  bekymret for, om du har den nødvendige disciplin til at kunne administrere det? Så læs med her, hvor vi giver vores bedste tips til en god og effektiv arbejdsdag i stuen.

Læs mere
Sidst opdateret 11-04-2019

De bedste energizers

Savner du inspiration til hvordan du skal ryste møde- eller kursusdeltagere sammen? Eller er jeres arbejdspalds mestre i at holde marathonmøder, med sovende ben og dårligt indeklima som resultat? Så dyk ned i vores lille samling af de bedste energizers og icebreakers, og spark lidt liv ind i mødelokalet, få smilet frem, og lær noget nyt om dine kollegaer, 

Læs mere
Sidst opdateret 14-09-2018

5 nemme tips til at effektivisere dine arbejdsdag

Føler du dig mindre effektiv på jobbet? Så er der hjælp at hente. Vi har samlet fem nemme måder, hvorpå du kan booste din produktivitet. Læs med lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2015

Efteruddannelse på de bedste arbejdspladser

Danmarks bedste arbejdspladser er fundet. 127 virksomheder har deltaget i processen. Det er organisationen Great Places to Work®, der for 15. år i træk har kåret Danmarks bedste arbejdspladser. Vi har talt med nogle af vinderne for at finde ud af, hvordan de arbejder med efteruddannelse og kompetenceudvikling.

Læs mere
Få nyheder, trends og insight
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få indblik i uddannelsesmarkedet samt inspiration til kommende kompetenceudvikling!