Sådan får du et teleskoplæssercertifikat

Er du maskinfører, og vil du gerne udbygge dine faglige kompetencer? Så skal du måske overveje at erhverve dig et teleskoplæssercertifikat. Læs med her og find ud af, hvordan du får sådan et.

Sådan får du et teleskoplæssercertifikat

Er du maskinfører, og vil du gerne udbygge dine faglige kompetencer? Så skal du måske overveje at erhverve dig et teleskoplæssercertifikat. På den måde kvalificerer du dig til at føre teleskoplæssere og lignende multifunktionsmaskiner, så du kan varetage opgaver med forskellige løft af byrder. Lyder det som noget for dig, så læs med her og find ud af, hvordan du får et teleskoplæssercertifikat.

Det laver du som fører af en teleskoplæsser

Som fører af en teleskoplæsser er det dig, der står for al løft med byrder på gafler. Det vil sige, at du både er i stand til at varetage personløft i en mandskabskurv, løft i forbindelse med kranarbejde eller løft af containere.

Du skal have gennemført det lovpligtige kursus

Du skal have gennemført et lovpligtigt kursus før, at du kan føre enten en teleskoplæsser eller en anden form for multifunktionsmaskine. Det skyldes, at din arbejdsgiver skal kunne sikre, at arbejdet i forbindelse med transport og løft af byrder udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Find et kursus her og få dit teleskoplæssercertifikat.

Sådan finder du et kursus

En teleskoplæssercertificering er en lovpligtig arbejdsmarkedsuddannelse. Et kursus varer i omegen af 5 dage og koster et mindre beløb. Du skal være fyldt 18 år og have et gyldigt kørekort førend, at du kan tage teleskoplæsserkursus.

Der findes en række AMU-centre, der udbyder certificeringen. Du kan tjekke listen for kursusudbydere her.

Dit udbytte af kurset

På det lovpligtige kursus bliver du undervist i at kunne håndtere teleskoplæsseren eller lignende multifunktionsmaskiner inden for gældende regler og sikkerhedsforanstaltninger.

Du lærer altså, hvordan du opstiller og betjener en teleskoplæsser korrekt. Det betyder, at du bliver i stand til at bruge den rigtige køreteknik, stuve og stable gods på bedste mulige måde, vælge det rigtige løftetilbehør.

Som fører af en teleskoplæsser skal du opfylde følgende krav:

  • Du er kvalificeret til at betjene teleskoplæsseren sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.
  • Du er instrueret og oplært i brugen af den konkrete teleskoplæsser, samt sikkerhedsanordninger og de begrænsninger, der måtte være for at bruge teleskoplæsseren til en bestemt opgave.
  • Du har gennemgået og bestået kranbasisuddannelsen i tilfælde af, at  teleskoplæsseren bruges til kranarbejde, og dens løftekapacit er over 8 tonsmeter.

De specifikke kvalifikationskrav du skal opfylde efter endt kursus fremgår af Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1346 af 29/11/2017 om arbejdsmiljøfaglige uddannelser i bilag 2, pkt. 2.3.

Undtagelser for krav om certificering:

I nogle tilfælde kan kravet om certificering bortfalde. Du behøver derfor ikke at tage en teleskoplæsseruddannesle hvis:

  • Du kun betjener teleskoparme, der højst rækker 1,5 meter.
  • Teleskoparmen rent teknisk er indstillet til ikke at kunne nå længere - f.eks. Med en nøglekontakt.
  • Du kun afprøver teleskoparmen efter en reperation.
  • Du kun anvender teleskoplæsseren ved kørsel uden byrder.
  • Teleskoplæsserer ejes af et skib og betjenes af dettes besætning.


Annoncer