Vis finduddannelse.dk som: Mobile
Hvad er et AMU kursus

Er et AMU kursus det rette for mig?

Du kender det måske: Du står overfor et valg om efteruddannelse, og i den forbindelse følger der en masse spørgsmål. Hvad skal jeg vælge? Hvad passer bedst til min branche, og mine ønsker om karriere? Hvordan kommer det til at hænge sammen med mit arbejde og fritid? Denne guide er til dig, der overvejer et AMU kursus. Klik dig rundt i afsnittene nedenfor og bliv klogere på, hvad et AMU kursus er, hvad det indebærer, og om det er det rette for dig.

Hvad er et AMU kursus

Hvem har ret til AMU kurser

Hvor lang tid tager et AMU kursus

Fakta om AMU kurser

Er et AMU kursus det rigtige for dig

Hvad koster et AMU kursus

Værd at vide om AMU kurser

Hvad står AMU for?

AMU er en forkortelse, der står for Arbejdsmarkedsuddannelser. 

Hvad er AMU kurser?

AMU er som sagt en forkortelse for arbejdsmarkedsuddannelse. Et AMU kursus er målrettet både ansatte og ledige, såvel som faglærte og ufaglærte, der ønsker opkvalificering af deres kompetencer med henblik på en specifik branche. Sagt med andre ord, er AMU-kurser efteruddannelse til faglærte såvel som ufaglærte medarbejdere fra private og offentlige virksomheder. Ledige og selvstændige erhvervsdrivende har ligeledes mulighed for at gøre brug af et AMU kursus. 

Et AMU kursus er som udgangspunkt kortere varende uddannelser, og har til formål at afdække ufaglærte og faglærtes behov for at tilegne sig nogle af de kompetencer, arbejdsmarkedet efterspørger. Et AMU kursus klæder dig simpelthen på til at gå direkte ud og varetage opgaven. 

Der findes rigtig mange forskellige AMU kurser, så der findes helt sikkert også et AMU kursus for dig. 

SE UDVALGET AF AMU KURSER

Hvem har ret til AMU kurser?

Du er kvalificeret til et AMU kursus uanset din faglige baggrund, da kurserne tilbyder kompetencer for den faglærte såvel som den ufaglærte. AMU tilbyder et bredt udvalg af erhvervsrettede voksenuddannelser og efteruddannelser målrettet både den offentlige og private sektor, så din branche er heller ikke direkte afgørende for, om et AMU kursus er relevant for dig. Der er dog nogle ting, man bør være opmærksom på.

Der er for eksempel nogle overordnede adgangskrav for AMU kurser. De overordnede adgangskrav er enten bopæl eller arbejde i Danmark.

Derudover er AMU kurser målrettet ufaglærte og faglærte, der har behov for uddannelse for at vedligeholde og/eller videreudvikle deres erhvervsrettede kompetencer. Derfor kan man ikke have en videregående uddannelse, hvis man ønsker at deltage i AMU på ordinære vilkår. Det er dermed ikke sagt, at du ikke kan tage et AMU kursus, hvis du har en videregående uddannelse. Det kan du godt, men i et sådant tilfælde skal man betale fuld deltagerbetaling.

Selvstændige, ledige, elever, studerende og pensionister kan også deltage i AMU-kurser. Læs mere om adgangskravene her

Hvor lang tid tager et AMU kursus

Et AMU kursus tager typisk 1-3 dage. Dette er "normalen" for et AMU kursus, og du kan derfor også sagtens støde på AMU kurser, der tager længere tid. Undervisningen er typisk tilrettelagt inden for normal arbejdstid.

AMU kurser kan tages selvstændigt, eller sammensættes efter behov. Dit forløb med dit AMU kursus kan derfor naturligvis blive længere, hvis du vælger at sammensætte flere AMU kurser.

Fakta om AMU kurser

Varighed: Typisk 1-3 dage. Nogle AMU kurser kan dog vare uger.

Sted: Undervisningen er typisk tilrettelagt inden for normal arbejdstid, og finder ofte sted på den uddannelsesinstitution, der udbyder kurser. I nogle tilfælde udbydes AMU kurset også som fjernundervisning. Mulighederne afhænger af den uddannelsesinstitution du vælger.

Finansiering: Der er som regel en mindre deltagerbetaling på arbejdsmarkedsuddannelserne, men i nogle tilfælde kan et AMU kursus være gratis. Prisen for et AMU kursus afhænger af dit uddannelsesniveau. På nogen uddannelses-områder er der som regel ingen deltagerbetaling. Er du ledig og tager en jobrettet uddannelse, kan amu kurset også være gratis for dig. 

Under et AMU kursus er der mulighed for VEU-godtgørelse, så længe man opfylder betingelserne. Om godtgørelsen går direkte til dig eller en eventuelt arbejdsgiver, afhænger af den situation du står i. Læs mere om VEU-godtgørelse her

Økonomi: Hvis du er i beskæftigelse eller er selvstændig, kan du søge om VEU-godtgørelse for tab af løn, når du deltager i AMU. Er du ledig, kan du muligvis tage et AMU kursus, samtidig med at du beholder dine dagpenge. Dette afhænger af din baggrund og din situation. 

Studiestart: Hvornår du starter afhænger af det enkelte AMU kursus og den valgte uddannelsesinstitution.

Fremtidsmuligheder: Når du har afsluttet dit AMU kursus, får du et kursusbevis som følger dig videre i din karriere. Det er at betragte som et eksamensbevis, og et bevis på, at du besidder de kompetencer, som kurset tilbyder.

Alle AMU kurser er kompetencegivende, og er klar til at blive brugt i praksis med det samme. Nogle AMU kurser giver desuden merit til erhvervsuddannelserne, hvis du har et ønske om at læse videre.

Adgangskrav: Der er nogle overordnede adgangskrav for AMU kurser. De overordnede adgangskrav er enten bopæl eller arbejde i Danmark. Du kan læse mere om adgangskravene til AMU kurser her

Er et AMU kursus det rigtige for mig

AMU kurser er målrettet både ansatte og ledige, såvel som faglærte og ufaglærte, der ønsker opkvalificering af deres kompetencer med henblik på en specifik branche. Sagt med andre ord, er AMU-kurser efteruddannelse til faglærte såvel som ufaglærte medarbejdere fra private og offentlige virksomheder. Undervisningen på et AMU kursus er både praktisk og teoretisk, så du får de bedste forudsætninger for at gå ud og benytte dig af dine nye kompetencer med det samme. 

Ledige og selvstændige erhvervsdrivende har ligeledes mulighed for at gøre brug af et AMU kursus. Så som du måske kan fornemme, er det ikke din stilling eller din branche der er afgørende for dit valg. Du bør derfor gøre op med dig selv, om du føler at du får det optimale ud af et AMU kursus, og om længden af kurset passer til dine behov. 

Hvad koster et AMU kursus

Det koster penge at tage et AMU kursus, som det også gør at deltage i de fleste andre kurser. Deltagerbetalingen er dog forskellig og afhænger af din situation samt hvilket kursus du vælger at tage og hvor lang tid dette tager.

I 2021 ligger taksten for et AMU kursus normalt på mellem 126 og 190 kroner pr. dag, igen afhængigt af det AMU kusus man vælger. Kursusprisen bliver altid oplyst, når du melder dig til.

Deltagere med en videregående uddannelse skal betale et højere deltagergebyr. Der gælder i den forbindelse ingen forældelse på videregående uddannelser. Du kan få oplyst prisen ved at henvende dig til den uddannelsesinstitution, der udbyder AMU-kurset. Frem til den 31. december 2021 kan kursister med en videregående uddannelse dog deltage i AMU-certifikatkurser til samme lave pris som ufaglærte og faglærte.

Værd at vide om AMU kurser

Uanset om du er interesseret i et AMU kursus eller ej, er der en masse, der er vigtigt og værd at vide om AMU kurser. Der er for eksempel nogle misforståelser, når det kommer til AMU kurser. Der er for eksempel mange, der ikke ved, at der faktisk er det, man kalder frit valg inden for AMU kurser. 

Frit valg

Der er mange der ikke ved det, men der er det, man kalder frit valg inden for AMU kurser. At det er frit valg her i Danmark inden for AMU kurser vil sige, at du frit kan vælge, hvor du vil tage dit AMU-kursus. For eksempel om det skal være ved at privat AMU center eller ved en offentlig udbyder. 

AMU kursus er ikke et forberedende kursus

Her hos finduddannelse, er der en række af vores udbydere, der fortæller at de oplever, at folk opfatter et AMU kursus som et forberedende kursus, til for eksempel at kunne tage et lastbilkørekort hos en kørelærer efterfølgende. Dette er en misforståelse. Ved at tage et AMU kursus får du faktisk dit lastbilkørekort, og alt hvad du skal bruge for at starte direkte i job.

Mulighed for VEU-godtgørelse

Under et AMU kursus er der mulighed for VEU-godtgørelse, så længe man opfylder betingelserne. Om godtgørelsen går direkte til dig eller en eventuelt arbejdsgiver, afhænger af den situation du står i.

FIND DIT AMU KURSUS HER

Senest opdateret: 15 nov 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 22-11-2021

Vejledning til TOEFL-testen

Skal du tage en TOEFL test, og vil du gerne vide, hvordan du forbereder dig bedst muligt? Læs vores guide her og se, hvordan testen er opbygget. Klik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-11-2021

Forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

"Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse?" Dette er et spørgsmål, vi ofte støder på her hos finduddannelse.dk. Og vi forstår det egentlig godt. Men svaret er egentlig mere simpelt, end de fleste går og tror. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-01-2020

SVU - Din guide til Statens Voksenuddannelsesstøtte

Læs alt dét du har brug for at vide om Statens Voksensuddannelsesstøtte lige her!

Læs mere
Sidst opdateret 12-10-2021

Er en diplomuddannelse noget for mig?

Du er måske stødt på diplomuddannelser i din søgen efter uddannelse. Men hvad er en diplomuddannelse? Hvad kræver det? Hvor lang tid tager det, og hvad kan jeg egentlig bruge den til efterfølgende? Det forsøger vi at besvare i denne uddannelsesguide. 

Læs mere