5 bud på forskellige typer psykoterapeutuddannelser

I denne guide går vi tæt på uddannelser indenfor psykoterapi og giver 5 spændende bud på forskellige typer af psykoterapeutuddannelser. 

5 bud på forskellige typer psykoterapeutuddannelser

Vil du gerne være psykoterapeut, men synes du, at valget af psykoterapeutuddannelse er uoverskueligt? I denne guide kommer vi med 5 bud på forskellige typer af psykoterapeutuddannelser, så du kan finde den uddannelse, der passer bedst til dig. 

Hvad er psykoterapi?

Psykoterapi er en form for samtaleterapi, der anvendes til behandling af psykiske problemer eller lidelser. Der findes et hav af forskellige forgreninger af psykoterapi bl.a. psykoanalytiske, eksistentialistiske, humanistiske, psykodynamiske, systemiske, kognitive og adfærdsterapeutiske. Herunder findes der yderligere under-forgreninger. De mange muligheder inden for psykoterapeutiske uddannelser, kan gøre valget af uddannelse svært. For at overskueliggøre de mange muligheder har vi samlet 5 bud på forskellige typer af psykoterapeutuddannelser nedenfor.

Psykoterapeut vs. psykolog

Ordene minder meget om hinanden, og det kan være svært at kende forskel på de to professioner, men uddannelserne adskiller sig alligevel betydeligt fra hinanden.

En psykoterapeut arbejder ligesom psykologer med psykologiske problemstillinger, men hvor psykoterapeuter benytter psykoterapi som behandlingsform. På den måde kan man sige, at psykoterapien er mere praksisnær. Under din uddannelse til psykoterapeut gennemgår du også egenterapi og personlig udvikling i modsætning til psykologuddannelser.

En anden forskel på de to professioner er, at psykoterapeuter er uddannet i den private uddannelsessektor, hvor psykolog er en beskyttet titel i Danmark, og må kun anvendes af folk med en kandidateksamen i psykologi.

Se listen over alle psykoterapeutuddannelser

Her ses listen over vores 5 udvalgte former for psykoterapeutuddannelser: 

1. Til dig, der vil være NLP psykoterapeut

Vil du gerne uddannes til NLP psykoterapeut, hvor du har plads til fuldtidsarbejde og familieliv ved siden af? Der findes et stort udvalg af kurser som NLP Psykoterapeut, hvor du for eksempel selv kan vælge om du vil gå på et fysisk hold, eller om du vil tage kursusforløbet online. Fælles for de forskellige forløb er at du får opbygget faglige såvel som personlige kompetencer, samt hjælpe dig til bedre at forstå dig selv og din tankegang.

På en NLP uddannelse får du:

  • Kompetencer til at kunne behandle psykiske problemer eller lidelser gennem samtaleterapi
  • Personlig udvikling, herunder bearbejdelse af tab og traumer
  • Et psykoterapeutisk værktøj, der med stor respekt for det enkelte menneske, arbejder med ressourcer og bagvedliggende årsager til den tilstand et menneske befinder sig i

NLP psykoterapi er kendt for at være en meget respektfuld form for terapi, der tager hensyn til den enkeltes personlige situation og unikke behov. Som psykoterapeut hjælper du dine klienter med at finde sine egne svar og løsninger, snarere end at give råd eller fortælle dine klienter, hvad han eller hun skal gøre. NLP psykoterapi kategoriseres som en korttidsterapi, da det typisk kan afsluttes på få sessioner i modsætning til psykoanalysen som er kategoriseres som langtidsterapi.

Læs mere om uddannelserne til NLP psykoterapeut

2. Til dig, der gerne vil have en uddannelse i kognitiv terapi

Vil du gerne lære at udføre kognitiv terapi individuelt og i grupper? Med en uddannelse i kognitiv terapi får du viden om den kognitive terapiform og kognitiv psykologi. Du finder en række forskellige uddannelser inden for kognitiv terapi, der varer fra 1-4 år. Her finder du også både uddannelser for dig, der har erfaring og kendskab til kognitiv terapi, og der findes uddannelser og kurser til dig, der ikke allerede har en baggrund inden for kognitiv psykologi. 

Formålet med uddannelsen er:

Formålet med en uddannelse i kognitiv terapi afhænger af den enkelte uddannelse, og hvad du selv ønsker at få ud af det. Det kan for eksempel være et ønske om at kvalificere dig til at udføre psykoterapi på et kognitivt adfærdsterapeutisk grundlag, diagnosticering af klienter, eller måske ønsker du at skifte retning, og synes at kognitiv terapi er spændende. Det kan også være at du allerede har et indgående kendskab til kognitive terapi, og nu har lyst at udforske feltet og udvikle din viden. endnu mere samt udvikle dig selv inden for feltet.

Læs mere om uddannelser i kognitiv terapi

3. Til dig, der vil have en uddannelse i metakognitiv terapi

Med en uddannelse inden for metakognitiv terapi vil du opnå viden om denne terapiform, og du får et godt indblik i metoden, samt hvordan du kan bruge den på din målgruppe, både teoretisk og i praksis. 

Der findes flere forskellige kurser og uddannelser inden for det metakognitive område, der er optimalt for dig, der gerne vil fungere som eksempelvis metakognitiv psykoterapeut, eller hvis du for eksempel arbejder inden for sundhedsvæsenet, HR, pædagogik eller lignende, hvor denne viden kan være brugbar.

Læs mere om uddannelser i metakognitiv terapi 

4. Til dig, der gerne vil være traumeterapeut

Du finder et solidt udvalg af kurser og uddannelser inden for traumeterapi, og der findes derfor både noget til dig, der ikke har erfaring med denne terapiform, og der findes også kurser og uddannelser for dig, der vil udvikle dine viden og dine kompetencer. 

Der findes således grundkurser, introduktions forløb, kurser og uddannelser, der giver dig basis viden inden for traumeterapi, kurser og forløb, der klæder dig på til at tage en fuld uddannelse som traumeterapeut, samt uddannelser og kurser til dig der har erfaring med traume terapi og trænger til ny viden og nye redskaber. 

Din fremtid som traumeterapeut:

Som traumeterapeut kan du hjælpe andre med at identificere og forløse traumer. Som traumeterapeut er du med til at hjælpe folk gennem de traumer de har pådraget sig. Du lærer, hvordan man lytter til folk og sætter sig ind i, hvad der har været med til at skabe de traumer de har oplevet. 

Varigheden afhænger naturligvis af det enkelte kursus og den enkelte uddannelse samt den enkelte udbyder. 

Læs mere om uddannelserne til traumeterapeut

5. Til dig, der gerne vil være familieterapeut

Vil du gerne mestre de psykoterapeutiske processer inden for relationsarbejde og familieterapi? Så er en uddannelse som familievejleder, familiebehandler eller familieterapeut måske lige noget for dig. På familievejleder uddannelserne til enten familiebehandler, familievejleder eller familieterapeut lærer du om teorier og metoder i familieterapi.

Indholdet afhænger af den enkelte uddannelse og af den enkelte udbyder, men på alle uddannelser vil du som udgangspunkt få de faglige og menneskelige kundskaber, der vil gøre dig i stand til at løse udfordringer og konflikter i en familie som helhed.

Der findes både kortere kurser, som kan være en fortsættelse af din nuværende uddannelse og arbejde, samt længere efteruddannelser på op til 4 år, hvor du vil få en mere omfattende uddannelse som familieterapeut eller familievejleder.

Læs mere om familievejleder/familieterapeut uddannelserne her


Find din psykoterapeut uddannelse

I listen ovenfor fandt du vores bud på 5 udvalgte former for psykoterapeutuddannelser. Disse fem former for psykoterapeut uddannelser er kun et udpluk af, hvad der findes på markedet, og det er således ikke et fuldkomment billede af, hvilke uddannelser du kan tage, hvis du ønsker en fremtid som psykoterapeut.

Find din psykoterapeut uddannelse her


Annoncer