Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Uddannelse: 6 grunde til at satse på MOOCs

Uddannelse bliver mere og mere tilgængeligt for alle, uanset hvor i verden man befinder sig. Her er MOOCs - Massive Open Online Courses - en stor spiller på markedet. MOOCs giver den enkelte verdensborger mulighed for at deltage i læring og videndeling fra udbydere på den anden side af kloden. Alt han eller hun skal have adgang til er en internetopkobling.

Men hvad med de danske kursusudbydere? Skal de med på MOOC vognen, og hvorfor skal de afsætte ressourcer til at udvikle online uddannelse målrettet hele verden? 

Ekspertens syn på MOOCs

Spørger man Lone Guldbrandt Tønnesen, Ass. Prof. på University College Lillebælt og ekspert i MOOCs, er der ingen tvivl: Danske uddannelsesudbydere skal satse på MOOCs i fremtiden.

Lone Guldbrandt Tønnesen kommer her med hendes bud på, hvorfor det er vigtigt for danske uddannelsesudbydere at investere i MOOCs fremadrettet:

1. Det styrker internationalisering, som er et krav fra regeringen.

2. Det styrker den enkelte udbyders goodwill og skaber flere ansøgninger til de danske betalingsuddannelser.

3. Danmark vil miste indtægter til efter- og videreuddannelse for dem, som tager kurserne på et MOOC fra udlandet. Den konkurrencesituation skal udbydere deltage i. MOOCs er her uanset om de danske udbydere ønsker det eller ej.

4. Danskere bliver uddannede på udenlandske MOOCs med andre uddannelsesmæssige traditioner end vores. Hvis uddannelsesudbyderne selv udbyder MOOCs, kan de selv påvirke det.

5. Hvis udbyderne selv udbyder MOOCs, kan de stadigvæk sætte krav til akkrediteringen. Hvis ikke risikerer de, at grundlaget for akkreditering forsvinder.

6. Der er besparelser på faste omkostninger såsom bygninger, rengøring osv. Det vides dog ikke endnu, om det opvejes af andre nye omkostninger.

Uddannelse i fremtiden

Lone Guldbrandt Tønnesen understreger, at uddannelse stadig er vejen frem: "Jo mere uddannelse jo bedre kvalificerede er danskerne, og dermed er vores udviklingsmuligheder også øget". 

Så faren for, at fri uddannelse på tværs af landegrænserne fører til, at vi bliver for uddannede er ikke et problem mener Lone Guldbrandt Tønnesen.

Men vinker vi med udviklingen af MOOCs farvel til efteruddannelse med fremmøde? "Nej", mener Lone Guldbrandt Tønnesen: "Nogle områder vil danskerne stadigvæk udbyde kurser inden for som de eneste. Derudover er der en del uddannelser, der kræver hands-on redskaber og læring for virkelig at give udbytte".

Af Informationschef Matilde Løhr Andersen


Læs mere om MOOCs på Lone Guldbrandt Tønnesens hjemmeside her

Senest opdateret: 06 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-07-2020

Fremtidens e-learning: Det sociale, digitale klasseværelse

E-learning er efterhånden en velkendt måde at lærer nyt på. Det er ofte mere fleksibelt end klassisk undervisning, og giver kursisterne mulighed for at lære nyt det i deres eget tempo.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Programmering er næste generations udtryksform

... og bør ifølge eksperter komme på skoleskemaet. Hør, hvad Eva Fog fra digipippi.dk og Birgitte Hass fra IT-Branchen siger om undervisning i teknologi her. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

8 fordele ved e-learning

Valget falder oftere og oftere på e-learning frem for traditionel klasseundervisning, når den kommende efter- eller videreuddannelse skal planlægges. Men hvad med dig? Har du stadig svært ved at gennemskue fordelene ved fjernundervisning frem for klasseundervisning? Så se vores 8 bud på, hvorfor du skal vælge et e-learning kursus næste gang.

Læs mere