Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Interview om sprog og erhvervsliv


Skal vi stadig tale engelsk?

Gode engelskkundskaber er stadig afgørende for at få arbejde i den globale industri, men du kan godt holde benene begravet i den danske muld, for e-learning og skype-lektioner er blevet populære platforme, når vi skal lære sprog.

Sprogkurser og tendenserManglende sprogkundskaber svækker erhvervslivet og eksportmarkederne, mens de sproglige uddannelser sakker agterud i popularitet. Vi har spurgt en af sprogbranchens erfarne spillere siden 1878, Berlitz, om hvilke sprog erhvervslivet efterspørger, og om hvordan vi lærer sprog i fremtiden.

Hvilke sprog oplever I, der er størst efterspørgsel på i erhvervslivet?

Lige nu er det primært engelsk og dansk - men også tysk i perioder, men her er efterspørgslen størst i Jylland.

Lærer danske elever de sprog, som de senere skal kunne for at varetage jobs i den globale industri?

Det er en stor fordel for de danske elever, at de i dag lærer engelsk fra 1. klasse og tysk fra 3. klasse. Engelsk er stadig det vigtigste sprog at lære, uden engelsk vil det fremover være næsten umuligt at få job i større virksomheder. Gode engelskkundskaber er nødvendige for at kunne varetage et job i den globale industri.

I hvor høj grad mærker I stigningen i e-learning?

Der er et voksende fokus e-learning,  bl.a. fordi det er en billigere løsning end face2face- lektioner. Det er dog ikke altid den bedste løsning. I en travl hverdag hvor vi sidder meget foran en computer, kræver det en stor portion selvdisciplin at sætte sig yderligere 1-2 timer foran skærmen for at lære sprog. Hvis medarbejderne kan gøre det i arbejdstiden, vil der være højere ROI - return of investment for virksomhederne.

Hvordan lærer vi sprog, hvis vi ser fem år frem?

Ligesom de fleste brancher oplever vi, at virksomheder og forbrugere i større grad efterspørger fleksibilitet og innovative måder at opleve vores services på. Der er en øget efterspørgsel på e-learning men også på virtuelle løsninger - f.eks. Skype-lektioner - som gør det mere fleksibelt at lære sprog.  

Bør vi alle i fremtiden studere store sprog som kinesisk eller indisk?

Nej det mener jeg ikke. Engelsk er langt det største og vigtigste sprog på verdensplan, og vil være det mange år fremover. Har du et behov for at lære kinesisk, skal du naturligvis gøre det. Jeg talte engang med en kunde, som fortalte mig at kinesisk er et livslang studie, om det er sandt ved jeg ikke, jeg ved dog det er svært.

online learningOplever i nogen sammenhæng mellem kursisterne, og den type læring de vælger?

Det varierer meget hvilken type kursister, der vælger en bestemt type forløb. Vi oplever f.eks. en ligeså stor efterspørgsel på skræddersyede forløb hos medarbejdere som hos ledere.

Har finanskrisen ændret ved efterspørgslen på sprog?

Finanskrisen har bestemt haft en effekt på, at kurser i sprog har været dalende. Vores erfaring er at det skyldes, at det er inden for HR, der bliver sparet først når økonomien strammer. Danskkurser er der dog stadig en meget stor efterspørgsel på.

Stemmer efterspørgslen på sprog overens med DK’s uddannelsesprioritering i folkeskolen/gymnasiet?

Ja for engelsk og tysk.

Om berlitz

Berlitz har eksisteret siden 1878, og beskæftiger ca 200 ansatte fordelt på over 650 filialer i mere end 75 lande. Berlitz leverer sprogtræning til private og virksomheder på alle niveauer. I deres tætte kontakt med erhvervslivet, ved de hvilke sproglige kvalifikationer der efterspørges, og de har fingeren på pulsen, når det kommer til sproglige tendenser herhjemme og i udlandet. I Danmark ledes Berlitz af Dorrit Johnsen.

Vil du styrke dine kompetencer inden for sprog? Se en oversigt over sprogkurser her


Senest opdateret: 20 jan 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-11-2016

Lær et nyt sprog

Har du en drøm om at mestre et nyt sprog, men er du afskrækket af dårlige minder om terperi og tidspres fra skoletiden? Så læs mere her! Med vores 7 tips bliver det både sjovere, nemmere og hurtigere at lære et nyt fremmedsprog. Held og lykke med at lære dit nye sprog!

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2016

Valg af engelsk kursus

Efteruddannelse inden for engelsk kan styrke dine kompetencer inden for adskillige områder såsom grammatik, tale, kultur og meget mere. Du kan her læse, hvad to udbydere på markedet anbefaler i forhold til dit valg af engelsk kursus samt, hvorfor et kursus i engelsk ikke skal undervurderes trods forudgående kendskab til sproget.

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Vejledning til TOEFL-testen

Skal du tage en TOEFL test, og vil du gerne vide, hvordan du forbereder dig bedst muligt? Læs vores guide her og se, hvordan testen er opbygget. Klik her. 

Læs mere