Hvor vigtigt er det med gode engelskkundskaber?

Er gode engelskkundskaber stadig afgørende for at få arbejde i den globale industri? Vi har spurgt en af sprogbranchens erfarne spillere siden 1878, Berlitz, om hvilke sprog erhvervslivet efterspørger, og om hvordan vi lærer sprog i fremtiden.

Gode engelskkundskaber er stadig afgørende for at få arbejde i den globale industri, men du kan godt holde benene begravet i den danske muld, for e-learning og skype-lektioner er blevet populære platforme, når vi skal lære sprog.

Manglende sprogkundskaber svækker erhvervslivet og eksportmarkederne, mens de sproglige uddannelser sakker agterud i popularitet. Vi har spurgt en af sprogbranchens erfarne spillere siden 1878, Berlitz, om hvilke sprog erhvervslivet efterspørger, og om hvordan vi lærer sprog i fremtiden.


Hvilke sprog oplever I, der er størst efterspørgsel på i erhvervslivet?

Lige nu er det primært engelsk og dansk - men også tysk i perioder, men her er efterspørgslen størst i Jylland.


Lærer danske elever de sprog, som de senere skal kunne for at varetage jobs i den globale industri?

Det er en stor fordel for de danske elever, at de i dag lærer engelsk fra 1. klasse og tysk fra 3. klasse. Engelsk er stadig det vigtigste sprog at lære, uden engelsk vil det fremover være næsten umuligt at få job i større virksomheder. Gode engelskkundskaber er nødvendige for at kunne varetage et job i den globale industri.


I hvor høj grad mærker I stigningen i e-learning?

Der er et voksende fokus e-learning,  bl.a. fordi det er en billigere løsning end face2face- lektioner. Det er dog ikke altid den bedste løsning. I en travl hverdag hvor vi sidder meget foran en computer, kræver det en stor portion selvdisciplin at sætte sig yderligere 1-2 timer foran skærmen for at lære sprog. Hvis medarbejderne kan gøre det i arbejdstiden, vil der være højere ROI - return of investment for virksomhederne.


Hvordan lærer vi sprog, hvis vi ser fem år frem?

Ligesom de fleste brancher oplever vi, at virksomheder og forbrugere i større grad efterspørger fleksibilitet og innovative måder at opleve vores services på. Der er en øget efterspørgsel på e-learning men også på virtuelle løsninger - f.eks. Skype-lektioner - som gør det mere fleksibelt at lære sprog.  


Bør vi alle i fremtiden studere store sprog som kinesisk eller indisk?

Nej det mener jeg ikke. Engelsk er langt det største og vigtigste sprog på verdensplan, og vil være det mange år fremover. Har du et behov for at lære kinesisk, skal du naturligvis gøre det. Jeg talte engang med en kunde, som fortalte mig at kinesisk er et livslang studie, om det er sandt ved jeg ikke, jeg ved dog det er svært.


Oplever i nogen sammenhæng mellem kursisterne, og den type læring de vælger?

Det varierer meget hvilken type kursister, der vælger en bestemt type forløb. Vi oplever f.eks. en ligeså stor efterspørgsel på skræddersyede forløb hos medarbejdere som hos ledere.


Har finanskrisen ændret ved efterspørgslen på sprog?

Finanskrisen har bestemt haft en effekt på, at kurser i sprog har været dalende. Vores erfaring er at det skyldes, at det er inden for HR, der bliver sparet først når økonomien strammer. Danskkurser er der dog stadig en meget stor efterspørgsel på.


Stemmer efterspørgslen på sprog overens med DK’s uddannelsesprioritering i folkeskolen/gymnasiet?

Ja for engelsk og tysk.

Om berlitz

Berlitz har eksisteret siden 1878, og beskæftiger ca 200 ansatte fordelt på over 650 filialer i mere end 75 lande. Berlitz leverer sprogtræning til private og virksomheder på alle niveauer. I deres tætte kontakt med erhvervslivet, ved de hvilke sproglige kvalifikationer der efterspørges, og de har fingeren på pulsen, når det kommer til sproglige tendenser herhjemme og i udlandet. I Danmark ledes Berlitz af Dorrit Johnsen.

Vil du styrke dine kompetencer inden for sprog? Se en oversigt over sprogkurser her

[Facebook:recommend]


Annoncer