Vis finduddannelse.dk som: Mobile

3 ledere: Sådan fokuserer vi på kompetenceudvikling i vores job


kompetenceudvikling

3 ledere: Sådan fokuserer vi på kompetenceudvikling i vores job

I et konstant skiftende marked, er det vigtigt ikke at læne sig tilbage og henfalde til de samme arbejdsopgaver, ansvarsområder og færdigheder. I takt med erhvervslivets udvikling, skifter kravene til de ansatte med lynets hast. Efterspurgte kompetencer og færdigheder ændres år for år. Aldrig før har det været mere vigtigt at holde sig opdateret på udviklingen inden for ens respektive arbejdsområde.

Selvom kompetenceudvikling er vigtigt, kan fokus herpå hurtigt blive nedprioriteret i forhold til jobbets vigtige ansvarsområder og opgaver. I denne artikel sætter vi fokus på kunsten i at balancere sin karriere og professionelle udvikling på samme tid. Vi har taget en snak med 3 ledere fra det danske erhvervsliv og stillet dem spørgsmålet:

Hvordan fokuserer du på din egen professionelle kompetenceudvikling i dit job?

Læs med og bliv inspireret af de forskellige måder hvorpå de adspurgte ledere har fokus på kompetenceudvikling i deres job.

Telmore - CEO

“Det er vigtigt for mig at styrke og udvikle mine kompetencer – både fagligt og ledelsesmæssigt. Jeg deltager derfor i et fagligt netværk, hvor jeg mødes og udveksler erfaringer med ledere i andre abonnementsbaserede virksomheder (fx TV, aviser og fitness), men er også en del af et ledelsesmæssigt netværk, hvor vi i højere grad drøfter de udfordringer, vi står overfor som ledere.

I en travl hverdag, hvor jeg hurtigt bliver opslugt af forretningsmæssige udfordringer, forsøger jeg desuden at få input udefra – fx gennem litteratur eller foredrag. Jeg er uddannet cand.merc. i strategi og organisation og har netop afsluttet et 2-årigt uddannelsesprogram (TDC Corporate High Potentials) på CBS, hvor jeg både fik udviklet mine personlige og faglige kompetencer. Det er vigtigt for mig at få input fra andre, da det giver mig mulighed for at se på Telmores udfordringer og potentiale med friske øjne.

Et af mine ledelsesmæssige forbilleder er den legendariske Sir Alex Ferguson, der i en årrække stod i spidsen for Manchester United. Han kendte både sine styrker og svagheder, og han troede ekstremt meget på, hvad hans styrker kunne udrette. Det gør jeg også, og jeg bruger derfor som tommelfingerregel 80 procent af min tid på de ting, jeg er stærk til, og 20 procent på at udvikle mine svage sider.”

Jacob Holst Mouritzen, Director of communication and marketing - Mindshare

“Jeg startede min karriere som specialist på sociale medier. Jeg var vel nærmest altvidende på mit felt, og det åbnede dørene til nogle gode stillinger. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at ligeså snart man bliver leder bliver man nødt til at vælge. Specialist på eget område eller mere afrundet leder? For mig var det relativt klart, at jeg ikke kunne være leder for en afdeling på 16 mand og samtidig være den der ved mest på mit eget område.

Jeg har fokuseret på at få en bredere profil indenfor digital marketing, branding, kreativitet, PR og medieindkøb. Det gjorde jeg primært ved at lytte til dem i branchen jeg synes var dygtige. Jeg læste mange bøger om branding og forretningsstrategi og begyndte at gå ind i projekter der gik i den retning.

Det er for mig afgørende for min fremtid, at jeg bliver så velbevandret inden for marketing og kommunikation som muligt. Det sikrer overblikket og gør at jeg kan fokusere på de brede linjer og retningen for mit team.

Derfor er det også vigtigt for mig, at de mennesker jeg hyrer, skal være bedre end mig og vide mere på en lang række områder. Heldigvis er jeg omgivet af folk, der er både skarpere og bedre end mig på mange områder. Det gør mig klogere hver gang jeg snakker med dem.”

Morten Anderssons, Chef for Pensionskunder - PFA Pension

“For at være helt ærlig, så tager jeg i virkeligheden for sjældent det nødvendige skridt tilbage fra hverdagens opgaver og sætter fokus på min kompetenceudvikling. Og det er en skam for mine erfaringer er, at netop når jeg aktivt har valgt at investere i at udvikle mine færdigheder inden for et område, så er det med til at accelerere den læring og erfaringsopsamling, som finder sted hver eneste dag gennem mit job.

Når jeg tænker over hvorfor det er sådan, så skyldes mit begrænsede fokus på kompetenceudvikling, at jeg har været heldig at blive involveret i nogle spændende udfordringer gennem de forskellige jobs jeg har haft. I forbindelse med løsning af de opgaver jeg har stået overfor, har jeg suget til mig fra mere erfarne kolleger og forskellige eksterne specialister. Hermed har den spændende dagligdag oftest overskygget trangen til aktivt at dyrke kompetenceudvikling.

I de tilfælde hvor jeg alligevel træder tilbage fra hverdagen, så er kurser, uddannelsesforløb og konferencer de kilder hvor jeg henter inspiration. Enten sker det ved min arbejdsplads har planlagt nogle aktiviteter, og ellers er det typisk at nogle i mit netværk har spændende anbefalinger, som jeg følger når det matcher mine ønsker til min kompetenceudvikling.”

5 tips til at balancere karriere og professionel udvikling på samme tid

1. Forpligt dig til at afsætte tid til kompetenceudvikling

Kompetenceudvikling er et aktivt valg og hvis du, bevidst, gør din professionelle udvikling til en topprioritet, vil det blive nemmere for dig at sætte mål og gennemføre dem. Føler du allerede, at afsætning af tid til kompetenceudvikling vil gavne dig, er det en god idé at konkretisere, hvad udviklingen kan gøre for dig. Måske vil du blive mere effektiv i dine arbejdsprocesser, hvis du får et indgående kendskab til excel, eller måske vil et kursus i ledelse øge dine chancer for forfremmelse. Uanset hvad, er det vigtigt, at du bliver konkret i forhold til, hvordan kompetenceudvikling kan hjælpe dig til at nå dine mål.

2. Afsæt tid til kompetenceudvikling i samråd med din leder

Hvad enten du har brug for en forlænget deadline eller tid til at deltage i et kursus, er det vigtigt, at du taler med din arbejdsgiver om afsætning af tid til din professionelle udvikling. Når du forhører dig om dette, er det vigtigt, at du vinkler din forespørgsel på en måde, så din arbejdsgiver kan se fordelene ved at fokusere på udviklingen af din viden og dine færdigheder.

3. Få planlagt et kompetenceudviklingsforløb

Tilmeld dig et kursus via en kursusudbyder eller tag et kursus online. Find ud af hvor lang tid, det vil tage for dig at gennemføre kurset samt hvordan du kan få mest muligt ud af kurset. Når du er færdig med kurset, er det vigtigt, at du taler med din leder om, hvordan du kan integrere dine nye kompetencer i dit arbejde samt hvad næste step skal være for din professionelle udvikling.

4. Afsæt tid til kompetenceudvikling i din fritid

Hvis det er svært for dig at implementere kompetenceudvikling i dit daglige arbejde, kan du overveje at tage mindre kurser online, læse branchespecifikke tidsskrifter eller lytte til relevante podcasts på vej til arbejde, i frokostpausen og på andre tidspunkter i løbet af dagen, hvor du har tiden til det.

5. Fokuser på kompetenceudvikling sammen med dine kollegaer

Nogle gange kan det være svært at igangsætte initiativer på egen hånd. En god idé er at undersøge, om der er nogle af dine kollegaer der er interesseret i at lære de samme ting som dig. Hvis det er tilfældet, kan I tilmelde jer det samme kursus, udfordre hinanden til at fuldføre et online kursus eller starte en tradition, hvor I i løbet af frokostpausen diskuterer relevante bøger om de emner, der interesserer jer. Derudover kan du sammen med dine kollegaer diskutere, hvordan I kan få et fælles fokus på kompetenceudvikling i jeres virksomhed.

Læs også | 4 HR-direktører: Derfor skal der fokuseres på kompetenceudvikling i erhvervslivet

Af Webredaktør Marie Tidemand

Senest opdateret: 19 dec 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 18-10-2019

Procesfacilitering: Ændrer adfærd og skaber udvikling

Procesfacilitering handler kort fortalt om at styre rammerne for menneskers aktiviteter og samvær. Vi har taget en snak med to undervisere fra Go Proces, som hjælper med procesfacilitering - læs med her. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-05-2016

Organisationers udfordringer med kompetenceudvikling

Hvilke udfordringer ser I inden for kompetenceudvikling i din organisation lige nu? Sådan lød et af de spørgsmål, vi for nyligt stillede uddannelsesansvarlige i 106 organisationer landet over. Spørgsmålet var en del af en større undersøgelse af danske organisationers behov for kompetenceudvikling. Du kan her læse om de tre udfordringer, danske organisationer ifølge...

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

10 anbefalede kurser og uddannelser for erhvervsaktive

Vi har samlet en liste over 10 kurser og uddannelser for erhvervsaktive, der har opnået mest positiv omtale fra tidligere kursusdeltagere og som du bør tjekke ud, hvis du er på udkig efter kompetenceudvikling.

Læs mere
Sidst opdateret 20-01-2016

Interview om rekruttering med personlighedstests

Virksomheder benytter sig i højere grad af personlighedstests, når der skal rekrutteres.Flere af de tests der benyttes, er ikke certificerede og udføres af personale uden særlig kendskab til personlighedstests.Vi har derfor interviewet Kristjan Jul Houmann, Partner hos Kjerulf & Partnere om konsekvenserne af dette.

Læs mere