Hvis du er typen der tænker, at du har taget en videregående uddannelse, og det må være fint, til hele dit arbejdsliv. Så tro om igen. Dine kompetencer fra uddannelsen bliver nemlig hurtigt forældet, med nye teknologier der popper op alle steder.
Hvis du er en af de typer, der mener, at du slet ikke har behov for efteruddannelse, og at du er helt up-to-date på din viden. Så er det måske en god ide, lige at gå to skridt tilbage, og kigge på dine kompetencer i sammenligning med din branche for en stund.
Det kan godt være, at du har den perfekte profil til det job du sidder i lige nu. Men det job er der ikke nødvendigvis om fem år, eller måske gider du ikke sidde i de samme opgaver, om bare et år? Derfor er det vigtigt, at holde på din markedsværdi og forblive attraktiv på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt ikke at blive for magelig i den stilling du sidder i, og trygheden på arbejdsmarkedet skal helst ikke komme fra dit job, eller den virksomhed du arbejder i. Den skal komme gennem kontinuerlig udfordring og skærpelse af dine kompetencer.
Behold din markedsværdi
Har du en uddannelse, hvor du er specialiseret inden for et bestemt fagområde eller teknologi, så har du nok lagt mærke til, at udviklingen omkring dig er konstant. Derfor er det endnu mere vigtigt, at du fagligt udvikler dine kompetencer, og er med på noderne. Den dag du står uden job, så har det store konsekvenser, hvis dine kompetencer ikke er up-to-date. Selvom du har mange års erfaring indenfor dit felt, så ryger du hurtigt ud af loopet, hvis du arbejder i et felt, hvor tingene går hurtigt.
Vælg den rette efteruddannelse for dig
Husk derfor at se fremad i din karriere, også selvom du tænker, at du ikke skal skifte job lige foreløbig. Ind imellem er det ikke os selv der bestemmer, hvad vi gerne vil. Eller det kan være, at du finder ud af, du gerne vil rykke dig selv i en lidt anden retning, fagligt.
Livslang læring er for alle
Der bliver konstant stillet nye krav til dig og dine kollegaer, og jeres kompetencer. Med digitaliseringens indtog, er alles kompetencer sat op i et tempo, der ikke er set før. Derfor er der et større behov for efteruddannelse, og på trods af tidspres, bør du prioritere efteruddannelsen.
Hvem skal investere i dig?
Når du selv er blevet klar over, hvor vigtigt det er at opgradere dine kompetencer og følge med, så kommer der selvfølgelig en anden problematik. Nemlig, hvem betaler?
For at komme igennem med dine efteruddannelsesønsker, handler det om at tydeliggøre, hvad der konkret kommer ud af uddannelsesforløbet for din chef. Du skal kunne argumentere for, hvorfor den uddannelse du har fundet er relevant, og hvad du kan bidrage med, med den i ryggen.
Læs 7 måder du overtaler chefen til at betale for dig
Hvis din arbejdsgiver ikke er villig til at investere i dig, så skal du gøre op med dig selv, om du er villig til at investere i dig selv. Du har nemlig også selv et stort ansvar for at få udviklet dine kompetencer.