Hvad skal der til for at blive synsmand?

Hvad skal der til for at blive synsmand? Hvilken uddannelse kræves der? Læs mere i vejledningen her og bliv klogere på dine muligheder for uddannelse og efteruddannelse.

Hvad skal der til for at blive synsmand?

Med følgende kurser kan du uddanne dig til synsmand og dermed få en karriere med mange muligheder. Målet med kurserne er at gøre dig i stand til at syne og godkende køretøjer i henhold til de gældende regler.

Du bliver med en synsmand uddannelse klædt på til at konstatere fejl og mangler og - gennem dialog med kunden - sørge for, at disse bliver repareret korrekt til gavn for både miljøet og færdselsloven.

Få et overblik over vores tekniske kurser her

Det er vigtigt at bemærke at synskurser ikke er AMU-kurser, og derfor kan du ikke modtage tilskud til et synskursus.

Kategori 1: Periodisk syn af alm. person- og varevogne under 3.500 kg

Dette er den grundlæggende uddannelse for synsmedarbejdere. Efter endt uddannelse af kategori 1, kan du foretage periodesyn på person- og biler under 3.500 kg og kan således kalde dig for synsmedarbejder. For at blive optaget på Kategori 1 uddannelsen skal du have et gyldigt B-kørekort og have en mekanikeruddannelse. Du kan også blive optaget, hvis du har en anden relevant uddannelse men her skal du søge om særlig dispensation hos Trafik Styrelsen.

Kursets varighed er 20 dage, og du afslutter uddannelsen med både en teoretisk og praktisk eksamen.

Kategori 2: Periodisk syn af tunge køretøjer

Efter du har gennemført kategori 2, kan du foretage periodisk syn af tunge køretøjer. Optagelse på kurset kræver, at du har gennemført Kategori 1 og Kategori 3, og at du har C- og D-kørekort.

Kurset varer i 21 dage og afsluttes med både en praktisk og teoretisk eksamen.

Kategori 3: Supplerende til kategori 1 - alle syn af lette køretøjer

Når du har gennemført kategori 3 kurset, kan du gennemføre syn af lette køretøjer såsom biler, motorredskaber, traktorer, påhængskøretøjer og alle syn på motorcykler, knallerter og påhængskøretøjer til motorcykler. Ved biler til mere end 9 personer kan du kun lave periodisk syn. For at blive optaget på kurset skal du have gennemført kategori 1, have minimum 3 måneders erfaring med periodiske syn, samt have A-, B-, BE- og D- eller D1-kørekort.

Kurset varer i 19 dage og afsluttes med både en praktisk og teoretisk eksamen.

Kategori 4: Supplerende til Kategori 2 - alle syn af tunge køretøjer

Som supplerende kursus, bygger kategori 4 ovenpå kategori 2. Når du har gennemført kurset kan du syne alle tunge køretøjer. Optagelse på kurset kræver gennemført Kategori 1, Kategori 3 og Kategori 2, og at du har minimum 3 måneders erfaring med periodiske syn for tunge køretøjer.

Kurset varer i 17 dage og afsluttes med både en praktisk og teoretisk eksamen

Teknisk ansvarlig: Ansvarshavende i hallen

Når du har gennemført kategori 1, kan du tage et kursus som teknisk ansvarlig. Dette kursus giver kvalifikationer såsom tilsynspligt, kvalitetsstyring, ISO 9001 og brug af eSyn. Dette kursus er nødvendigt for dig, der ønsker at åbne din egen synshal, men kontakt dit uddannelsessted for nærmere information. Kurset kan du gennemføre vilkårligt efter du har afsluttet Kategori 1.

Kurset varer i 2 dage og afsluttes med både teoretisk og praktisk eksamen.

Husk rækkefølgen

Det er vigtigt at pointere at kursernes rækkefølge er fast. Du begynder ved at tage Kategori 1 kurset, og bygger derefter ovenpå med Kategori 3. Herefter kan du tage Kategori 2 og afsluttende Kategori 4. En anden vigtig information er, at du efter hvert afsluttet kursus skal ud og samle 3 måneders erhvervserfaring for at kvalificere dig til næste kursus. Efter at have afsluttet eksempelvis Kategori 3, skal du ud og arbejde i 3 måneder som synsmedarbejder før du kan blive optaget på Kategori 2-kurset. Hvis du er tvivl, så kontakt dit uddannelsessted.

Omsyn

Et kursus i omsyn kvalificerer dig til at foretage omsyn af almindelig person- og varevogn under 3.500 kg. Kurset er for mekanikere eller værksteder som kun ønsker at lave omsyn.

Det er et 4 dages kursus og det bliver afsluttet med eksamen, teoretisk og praktisk.

Hvad så nu?

Mangler du en mekanikeruddannelse for at starte på kurset for synsmedarbejdere kan du klikke her.

Hvis du ønsker information, vejledning eller at tilmelde dig kurset kan du kontakte TEC via deres side her.


Annoncer