7 råd til at afholde MUS-samtaler

MUS-samtaler er afgørende for både medarbejderens personlige og professionelle udvikling samt virksomhedens generelle succes. Få 7 gode råd til dig, som leder, der skal afholde medarbejdersamtaler.

Sådan afholder du MUS-samtaler

MUS-samtaler er afgørende for både medarbejderens personlige og professionelle udvikling samt virksomhedens generelle succes. De giver medarbejderen mulighed for at diskutere deres jobmål, styrker og udfordringer med deres leder og opbygge en stærk arbejdsrelation. De oftest årlige samtaler er altså helt essentielle for lederen i at støtte medarbejderen i at nå deres mål og forbedre deres præstationer. Læs med i artiklen og få 7 gode råd til dig, der skal afholde MUS-samtaler.


Medarbejdersamtaler hjælper med at forhindre frustration og mistrivsel på arbejdspladsen ved at give medarbejderne en stemme og mulighed for at diskutere deres oplevelser og udfordringer. Det er altså altafgørende at medarbejderen føler at samtalen er til for dem, og at der skabes et tillidsfuldt rum, hvor medarbejderen føler sig tryg i at dele oplevelser og erfaringer. MUS-samtalen er med til at opretholde en positiv og produktiv arbejdskultur, og er et vigtigt led i at fremme kommunikation og samarbejde mellem ledere og medarbejdere. Alt i alt er MUS-samtaler en vigtig investering i medarbejdernes og virksomhedens fremtid og bør afholdes regelmæssigt (gerne årligt) for at sikre en god arbejdskultur.

Se populære lederuddannelser her


7 gode råd til MUS-samtalen

Her er nogle gode råd til, hvordan man kan afholde givende og effektive MUS-samtaler med sine medarbejdere:

1. Forberedelse: Sørg for at forberede dig til samtalen ved at gennemgå medarbejderens opgaver, kompetencer, tidligere feedback og udviklingsmål. Det er afgørende at medarbejderen føler at du har styr på hvad der rør sig, ellers bliver det svært at tale konstruktivt, hvis medarbejderen føler at de skal sætte dig ind i alt hvad der sker.

2. Listen til samtalen: Sæt tid af til samtalen og opret en liste over emner, der skal diskuteres, såsom karriereudvikling, færdighedsudvikling, feedback og udfordringer. Hav en helt klar idé om hvad der skal gennemgåes, og start evt. med at præsentere det for medarbejderen, så de ved hvad du har planlagt.

3. Åben kommunikation: Skab en åben og ærlig kommunikation, hvor begge parter kan dele deres tanker og idéer uden frygt for kritik. Det er vigtigt at spørge nysgerrigt ind og hav i baghovedet at din opgave er at lytte og forstå hvad der sker i medarbejderen.

4. Fokus på fremtiden: MUS-samtalen bør fokusere på fremtiden og medarbejderens udvikling frem for at tænke tilbage på tidligere fejl og problemer. Hvis du kan mærke at I hænger fast i nogle tidligere problemstillinger, så spørg evt. ”Hvordan kunne du se for dig at komme videre herfra?”, så du får deres perspektiv med.

5. Fælles mål: Arbejd sammen med medarbejderen for at oprette fælles mål for deres fremtidige udvikling og vækst på arbejdspladsen. Gør en dyd ud af at være facilitator for den gode samtale, hvor I begge føler at der er blevet lyttet, så målene for fremtiden er bygget på så ærlige og konstruktive idéer som muligt.

6. Giv feedback: Både lederen og medarbejderen bør give og modtage feedback om deres præstationer og områder, der kan forbedres. Det er afgørende for at du også kan blive klogere på dig selv som leder, at huske at stille spørgsmålet: ”Hvad har du brug for fra mig?”, ”Noget jeg kan gøre anderledes for at støtte dig i hverdagen?”.

7. Følg op: Sørg for at følge op på samtalen med regelmæssige opdateringer om medarbejderens fremskridt og opnåede mål. For at MUS-samtalen reelt skal blive en afgørende udviklingssamtale, ligger meget af arbejdet i at huske på de mål der blev sat – det er en kontinuerlig proces, der gerne skal ske i løbet af hele året.

Ved at følge disse råd kan du afholde effektive og produktive MUS-samtaler med dine medarbejdere, hjælpe dem med at nå deres mål og styrke dit samarbejde med dem.

Emilia Pedersen

Emilia Pedersen

Digital Content Editor (Vis mere)
Emilia arbejder som editor for finduddannelse.dk, og skriver om kompetenceudvikling og videreuddannelse. Hun har en kandidatgrad i Visuel Kultur fra Københavns Universitet. (Mindre)

Omkring

Emilia arbejder som editor for finduddannelse.dk, og skriver om kompetenceudvikling og videreuddannelse. Hun har en kandidatgrad i Visuel Kultur fra Københavns Universitet.

Annoncer

Du er måske også interesseret i: